среда, 20. август 2014.

IDEMO U BOR (17)



Piše: Krsta Ivanov
Lazareva pećina, Vernjikica, Hajdučica, Vodena, Mandina i drige pećine su pod zajedničkim nazivom Zlotske pećine.
Posebno se ističe Lazareva pećina koja je za sada i uređena za turističke posete, a i u programu je da se obiđe. Ona je na nadmorskoj visini od 291.
Nalazi se nedaleko od sela Zlot (3 km), a od Bora je udaljena 21 km. Dobila je ime, prema lokalnoj legendi, po knezu Lazaru koji se navodno u njoj skrivao posle Kosovskog boja sa ostatkom vojske.
Zvanično je otvorena 1978. goodine. Prva istraživanja obavio je Jovan Cvijić, u više navrata. Ona je među prvim zaštićenim pećinama u Srbiji. Ukupna dužina istraženih kanala je oko 1600 metara.
Stalaktiti, stalagmiti i drugi pećinski ukrasi svih oblika i veličina, tj. sveukupni prostor pećine čine prelepim za posetioce. Otkrivene su kosti pećinskog medveda i pećinskog lava. U pećini je nađeno predmeta, prvensveno, od bakra , a i predmeta od pečene zemlje.
Pećina je veliko stanište slepih miševa, jer u njoj živi 24 vrsta. Od 2009. godine staranje nad pećinom preuzela je Turistička organizacija Bora, domaćin ovih Susreta.   Turistički vodič će nam podrobnije dati podatke o samoj pećini.

2 коментара:

Belirac је рекао...

Krle, a da napišeš nešto o Zlotu. Ipak su to četiri slova!

Slavko Bovan је рекао...

Čini mi se da će i turistički program Bora 2014 biti zanimljiv.