недеља, 12. јул 2015.

REBUSANJE (1631)

Autor: Dragiša Cetić

9 коментара:

Dusan је рекао...

IMA LI NIKOLINA PARA RADOMIRE

Slavko Bovan је рекао...

Da.

Анониман је рекао...

PAR ARA ili PAR ARE?

N. Petkovski је рекао...

Gledam finale Đoković - Federer, pa u žurbi zaboravih da se potpišem. Moj je gornji komentar i pitanje, jer je ARA ženskog roda, pa ako dobro poznajem srpski jezik, mislim da treba ARE. Jesam li u pravu?

Slavko Bovan је рекао...

Nikola, kaže se PAR ARA (PAR PAPAGAJA).

N. Petkovski је рекао...

Hvala! Eto naučio sam još nešto. Možda me povelo da pogrešim, jer verujem da se kaže DVE ARE.

Slavko Bovan је рекао...

Nikola, Nikola...
Kaže se DVE ARE, ali PAR ARA.
DVE LASTE, PAR LASTA
DVE RODE, PAR RODA...

Анониман је рекао...

Hm!Hm, Nikola, čudim se takvom poznavatelju i vjerodostojnom tumaču svih( ama baš svih) jezičnih zavrzlama, da ne može raspoznati da je : jedna ara, dvije are,....deset ara, tucet ara,par ara, dva para ara, nekoliko ara , sijaset ara....Naposljetku , dvije are su par ara, dva age su par aga, dvije rode su par roda...itd! Izgleda da baš taj dan nisi bio na tom času u školi( dvije škole-par škola)....

N. Petkovski је рекао...

Ti se čudiš??? Kakva patetika!!! Ja sam taj koji treba da se čudi i da bude zaprepašćen da ti ne shvataš da sam ja MAKEDONAC i da je moj maternji jezik MAKEDONSKI, da sam u školi pre mnogo godina učio srpsko-hrvatski, da svaki dan obilato koristim i komuniciram ISKLJUČIVO na makedonskom jeziku, a da srpski (hrvatski) jezik koristim samo u komunikacijama sa svojim enigmatskim prijateljima izvan granica Makedonije, dakle na teritoriji bivše Juge i da je sasvim moguće i apsolutno za očekivati da pogrešim. Ja NISAM TVRDIO da je pogrešno PAR ARA i da treba PAR ARE. Ja sam učtivo postavio pitanje i Slavko mi sasvim korektno odgovorio, objasnio mi kako je ispravno i ja sam mu se zahvalio i napisao da sam naučio još nešto. I tu bi trebao biti kraj priče. Ali tebe izgleda svrbe onih PAR moždanih VIJUGA koje jedino imaš, pa teraš sprdačinu samnom. Kažeš: "... čudim se takvom poznavatelju i vjerodostojnom tumaču svih( ama baš svih) jezičnih zavrzlama, da ne može raspoznati da je : jedna ara, dvije are,...". Pošto si pratio sva moja jezička tumačenja (baš sva), hajde budi fer prema sebi najpre, pa reci koliko puta nisam bio u pravu? Koja ti je potreba da teraš mak na konac ama baš za sve? Nakon objašnjenja Slavka u 20,24 sati, tvoje ruganje u 20,32 je apsolutno nepotrebno i ciničko. Očita ti je tendencija da omalovažiš nekoga ko ne zna dobro tvoj jezik kao što ga ti znaš. Ja i kada pogrešim pišem na tvom jeziku da bi me TI razumeo i zbog toga bi trebao da poštuješ to i da budeš zahvalan. A šta bi bilo kad bih ja okrenuo konverzaciju na makedonskom jeziku, pa me ajde onda razumi i smej mi se.

To što se kukavički nisi potpisao ne znači da ne znam ko si. Seti se da sam ti jednom ranije na Jovanovom blogu održao lekciju kako se upotrebljavaju interpunkciski znakovi dvotočka, zarez, tire, pa razmak izmežu njih i reči uz njih. Pogledaj si tekst koji si napisao. Sad ću da ti ga korigujem, pa ti uporedi oba teksta i nađi greške:

Hm! Hm, Nikola, čudim se takvom poznavatelju i vjerodostojnom tumaču svih (ama baš svih) jezičnih zavrzlama, da ne može raspoznati da je: jedna ara, dvije are... deset ara, tucet ara, par ara, dva para ara, nekoliko ara, sijaset ara... Naposljetku, dvije are su par ara, dva age su par aga, dvije rode su par roda... itd! Izgleda da baš taj dan nisi bio na tom času u školi (dvije škole - par škola)...

Jesi li izbrojao koliko korekcija sam ti napravio? Usput, upravo zbog mog necelovitog poznavanja tvog jezika, postavljam ti pitanje da li je ispravno ono DVA AGE? Meni je nekako sumnjivo, ali ne tvrdim da je pogrešno. Više mi paše DVOJICA AGE su PAR AGA, ili jednostavno DVE AGE su PAR AGA, ali DVA AGE???

Dakle, nemoj da kvariš naše prijateljstvo. Kad čovek nešto objektivno ne zna, ti mu pomozi, pouči ga ako znaš ono što on ne zna, ne rugaj mu se, vratiće ti, pa će te boleti.