субота, 7. новембар 2015.

REBUSANJE (1826)

Autor: Ilija Ozdanovac
"Dani ludaje 2015"
Rešenje: 3, 4, 3, 7

18 коментара:

Mirka је рекао...

IMA LALA TRI BUNDEVE

Milan Žarkovački је рекао...

A gde je tu crtani junak? Ovde su samo deve crtani junaci, ali to mi je čudno.

Nedjeljko Nedić је рекао...

LALA (LAA LAA) je iz Teletubbiesa (Teletabisa)!

Milan Žarkovački је рекао...

Da, ali nije nacrtan.

IlijaO је рекао...

Po meni,( da bar nešto kažem u svoju obranu i da zaštitim autora), elegantno prebacujem krivnju na žiri koji ga nije diskvalificirao jer ne zadovoljava zadane kriterije organizatora!
Premda bi na taj način i " bez krivnje bili krivi", jer kad sam davno ranije s djecom gledao Teletabise, uvijek je prije početka ( i u tv- programu) pisalo: crtani filmovi.
Možda tužim i televiziju koja me je , eto, dovela u zabludu! A i lingviste...
I usput...
Crtani (animirani) film je vid filmske umjetnosti-
Za razliku od igranog filma ili dokumentarnog filma, u crtanom filmu su likovi i pozadina nacrtani. Za jednu sekundu animiranog filma potrebne su 24 sličice.

IlijaO је рекао...

...slijedi nastavak...
U ovoj skupini pripadaju i filmovi u kojoj su likovi lutke, koje su pomicane i slikane. To su animirani filmovi snimljeni pomoću tzv. stop motion tehnike. Tu pripadaju i kompjutorski napravljeni, 3D animirani filmovi.
Države najveći proizvođači crtanog filma su SAD i Japan.

Milan Žarkovački је рекао...

Ako su bili dopušteni i animirani likovi, onda je trebalo da u uslovima konkursa piše "ime najmanje jednog crtanog ILI ANIMIRANOG junaka".

Inače, ko je ova "Ima"?

IlijaO је рекао...

Yma Sumac( Ima) bila je poznata peruanska sopranistica. Tijekom 1950.-ih bila je jedna od najpoznatijih izvođača egzotične glazbe. Wikipedia
Rođenje: 13. rujna 1922., Cajamarca, Peru.

Sad malo ironije....Milane, ti to ne znaš?

Milan Žarkovački је рекао...

Dopuštam ovu ironiju, i razumljiva mi je. Tako je, nisam to znao. U najboljem slučaju bih vrlo nejasno mogao da se setim da sam čuo to ime. Ime joj je vrlo pogodno za ukrštene reči, ali operu slabo pratim, ukrštene reči ne rešavam, ne znam gde sam mogao da čujem za nju.

IlijaO је рекао...

recimo da je tako. Onda je za tebe enigmatika promašena destinacija! Jer, da bi se njome bavio i upražnjavao je, moraš o svemu znati" skoro pola" i još malo više !Ovako, ne ide , brale!
Bez faula ( ovo je na tvoj račun)!
pozz

Mirka је рекао...

Ima Sumak je bila prelijepa. Moj djed se ložio na nju.

Milan Žarkovački је рекао...

Pa eto, onda smo utvrdili da sam potpuno promašen kao enigmata. I dalje ću se enigmatikom baviti i upražnjavati je, iako možda ni o čemu ništa ne znam. Žao mi je ako to nekom smeta, meni ne smeta. Svojim dosadašnjim rezultatima na tom polju sam više nego zadovoljan.

Milan Žarkovački је рекао...

Osim toga, vidim da ovde mnogi o mnogo čemu mnogo znaju, ali ne znaju ni da primete niti da priznaju očigledne faulove u rebusima i indirektima. Pozdrav svim znalcima!

Mandrak је рекао...

Milane, da bi neko postao sastavljač, najpre mora da bude rešavač. Izgleda da ti nisi dovoljno rešavao zagonetke, i pored toga što stalno vidiš greške tamo gde ih nema, ovde si pokazao da ti je opšta kultura zabrinjavajuće saba.

Prvo, ne mogu da verujem da neko tako bukvalno shvata pojam "crtani film". Ako imaš više od 8 godina, a takav rezon, bojim se da je Ozdanovac u pravu.

Drugo, enigmata koji ne zna za Imu Sumak je kao kuvar koji ne zna za npr. bešamel sos. Uz to, ako ipak imaš samo 8 godina, krajnje je vreme da saznaš za pevačicu (ne opersku!) sa najvećim rasponom glasa u istoriji čovečanstva.

Predstavio sam pokojnu gospođu biografijom i ukrštenicom u Enigmi pre skoro 3 godine, a oni koji ne čitaju taj listu su mogli da vide rad na jednom blogu, kada je jedan neotesani majstor ismevao pojam TAKI RARI (poznatu Iminu pesmu na jeziku koji malo ko razume). Kopiram:
Peruanska pevačica sa slike (1) se proslavila zahvaljujući rasponu glasa od 5 oktava. Pažnju je privlačila i tvrdnjom da je princeza Inka, potomak cara Ataualpe. Rođena je kao Zoila Čavari, a njen pseudonim na kečua jeziku znači “lepa devojka”. Pevala je egzotičnu muziku, ali i druge žanrove, poput roka i tehno-densa. Njeni hitovi se kriju pod 2, 3 i 4, a pod 5 je pesma iz filma “Uspavana lepotica”, sa albuma posvećenog Dizniju.

Milan Žarkovački је рекао...

Mandrakoviću, nije bilo potrebe da se ovoliko trudiš pišući ovaj komentar; već i pre njega smo utvrdili da sam ja za enigmatiku, a verovatno i šire, izgubljen slučaj. Ali da, verujem da je to (i) tebi jasno ali da ipak nisi mogao da odoliš tolikom zadovoljstvu kakvo ti pričinjava dosoljavanje uvreda na moj račun. Zabavljaj se!

Mandrak је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Mandrak је рекао...

Nisam, bre, hteo da te uvredim, nisi ti u mojoj interesnoj sferi, ali sam hteo još jednom da pokušam da te rasvestim. Ne znam kako drugačije da ti kažem da nisi u pravu, jer ti očigledno vrlo teško primaš informacije. Koliko sam ispratio, mnogi su ovde pokušali da ti objasne to što ti nije jasno, ali očito nisi svestan da ti nije jasno, i tvoja poslednja reč je da ti ipak najbolje znaš (ironija, znalci, bla, bla). Ne znaš, brate, pojma nemaš. Treba prvo da naučiš osnovne stvari, pa malo preko toga, pa tek onda da dođeš i polemišeš o faulima.

Milan Žarkovački је рекао...

OK.