субота, 23. јануар 2016.

PREDSEDNIŠTVO ESS


Danas je u Beogradu (u „Mažestiku“) sa početkom u 11 sati održana 4. sednica Predsedništva Enigmatskog saveza Srbije. Sednicom je predsedavao Aleksandar Janković, predsednik ESS, a prisustvovali su članovi predsedništva: Ljubiša Banović (potpredsednik ESS), Vladimir Šarić (sekretar), Momir Vučenović, Zoran Radisavljević, Miroslav Lazarević, Voja Dodevski, Zlatan Pupezin i Mile Janković, kao i članovi ESS: Radojica Jovičić (UE „Vuk Karadžić“), Miodrag Tošić („Nova Zagonetka“), Miodrag Ivanišević i Slavko Bovan („Kikinda“).
Nakon usvajanja dnevnog reda i usvajanja zapisnika sa 3. sednice Predsedništva (bez diskusije), Aleksandar Janković je obavestio prisutne o aktivnostima između dve sednice. U nabrajanju akcija klubova najčešće pominjani su „Bor“ i „Kikinda“ (zasluženo!).
Četvrta tačka bio je dopis „Natoševića“ o Ananas-kupu. Predsedavajući je kazao da je dobio sugestije da ovu tačku skine sa dnevnog reda i da se dopis pomene pod „Aktuelna problematika“ na kraju sednice, ali je ipak ovo posebna tačka dnevnog reda kako bi se konačno završilo sa raspravom po ovom pitanju te je dao reč Zoranu Radisavljeviću. Predstavnik „Natoševića“ je ponovio dobro poznate stavove ovog kluba po ovom pitanju (Slavko je oteo, inati se, ...s posebnim naglaskom na tome da im Bovan nanosi nenadoknadivu štetu organizovanjem „Ananas-kupa“ koje je i imenom sprdnja sa „Naslovnim anagramima“). Nakon toga reč sam dobio ja. Kazah  da se ponovo ne govori o suštini već o perifernim stvarima. Predložio sam da mi se proširi „optužnica“ s „Borbom za kvalitet“ (jer je to nekad bilo u „Enigmi“) ali i Memorijalom ĐK, a podsetio sam da me prošle godine „Natošević“ optužio i da sam prisvojio to takmičenje (a dobio sam i ozbiljne pretnje tim povodom). Podsetih da sam tada napomenuo da MĐK nikada nije imao nikave veze sa „Natoševićem“ već sa Kikindom (Kikindskim novinama). Rekoh, da su prestale optužbe povodom MĐK, ali da i dalje stižu optužbe za „Ananas-kup“, te da mislim da je problem u tome što u „Naslovnim anagramima“ učestvuje mnogo manje učesnika. Odbih svaku ličnu odgovornost zbog toga. Ni na koji način ne viršim antipropagandu „Naslovnjaka“, te podsetih da sam pred drugo kolo nekoliko dana najavio da će „Ananasa“ biti od 01. Do 15. ako se ne najave „Naslovni anagrami“.  Pošto nije bilo najave, takmičenje je krenulo, a onda su u Somboru (ili Novom Sadu) odlučili preklope „Naslovnjake“ sa „Ananasom“ (od 11.) i napave sebi problem jer je kod njih učestovalo malo takmičara, dok "Ananas-kup" obara rekorde. Ne mogu da snosim krivicu zbog toga što ljudi radije učestvuju na TIO. Ponovih da ću i ubuduće izbegavati da se takmičenja preklapaju. Predloženo je da se rasporede termini za ova dva takmičenja. (Ovo je „ukratko“ prepričana rasprava, možda malo šire nego što je mera dobrog ukusa za izveštaj sa sednice, ali zbog interesovanja igrača „Ananas-kupa“moralo je ovako).
U finansijskom izveštaju naglašeno je da je list „Alo“ izvršio tri uplate honorara, te da je stanje na računu zadovoljavajuće.
O saradnji sa listom „Alo“ diskusiju je počeo Aleksandar Janković podsećajući na genezu „problema“, a Mile Janković je govorio o dosadašnjoj saradnji te je predložio da ubuduće urednici budu Miroslav Cvetković i Saša Čolaković, te da se utvrdi tačna nadoknada urednicima. Opširno se diskutovalo o načinu isplate honorara.
Predsedništvo je jednoglasno usvojilo odluke o sufinansiranju održanog Prvenstva Srbije u kvizovki (2800 dinara) i izdavanja knjige o FEZ-u (3000 dinara). Sugerisao sam da se ubuduće odredi neki fond koji će ESS na osnovu javnog poziva rasporediti klubovima koji bi prijavili svoje aktivnosti. Moj predlog je primljen k znanju.
Pomenuto je da je završen konkurs povodom 30 godina ESS Stiglo je 20 ukrštenica (17 autora) i 51 anagram (20-tak autora). U toku je žiriranje, a odlučeno je da se dodele novčane nagrade za prva tri mesta (3000, 2000 i 1000 za ukrštenice i upola manje za anagrame).
Zakazana je sednica Skupštine ESS za 21.februar, za Dan enigmata Srbije.
Aleksandar Janković upoznao je prisutne o toku priprema za 16. SES (verovatno u Čačku).
U ovom momentu (u 14.00) članovi EK „Kikinda“ su zbog obaveza o kojima će biti reč u narednim postovima morali da napuste sednicu.

Ostala je još jedna tačka dnevnog reda „Aktuelna problematika“ o kojoj ćemo dobiti informacije od ESS (Članarina za 2016.)

19 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Bukvalno ovog momenta stigao sam kući, nisam se još ni izuo.

Čim malo predahnem biće objavljen izveštaj a zatim i dva posta koja bi mogli biti interesantni naročito članovima EKK.

Slavko Bovan је рекао...

Narednih nekoliko sati valja raditi udarnički jer ima dosta materijala za objavu, dosta priloga koji su stigli danas, valja ažurirati blog...
Molim za malo strpljenja jer miriše kafa...
Biće sve dosta brzo dovedeno u red.

Slavko Bovan је рекао...

Ako sam dobro shvatio, već je obavljen razgovor sa Cvetkovićem i Čolakovićem, te da je uslov (koji je izrekao Lazarević, a ostali potvrdii) jeste da Cvetković treba da se učlani u ESS. Saša Čolaković je već član "Piramide".

Što se tiče EK "Kikinda" mi smo poodavno (pismeno) sugerisali da mora u impresimu da stoji ime odgovornog urednika, ali, izgleda, niko se mnogo ne osvrće na našu opasku.

Slavko Bovan је рекао...

Izvinjavam se zbog fotografije. Moj aparat je nešto zakazao, a priloženu fotografiju načinio je Migo telefonom. Bilo je slabo osvjetljenje.

Slavko Bovan је рекао...

Sastanku se naknadno priključila Zorica Jakovljević, ali nije učestvovala u diskusijama.

R.Jovicic је рекао...

Treba napomenuti, da sam na ovom sastanku, ispred Udruženja enigmata "Vuk Karadžić", predložio nešto drugačiji oblik saradnje za list "Alo". Tražio sam da se nedeljni dodatak dodeli na pripremu i uredjivanje,svakom udruženju,klubu,sekciji naizmenično-redom, kako bi mnogi članovi uzeli učešća u ovoj saradnji.Cilj je bio da i udruženja i svi klubovi imaju neke koristi od ove saradnje. Iako je honorar mizeran, zaključak je ipak da Savez ne uključuje u saradnju udruženja i klubove,već forsira sam sebe. Za sada se vidi da od 100 članova ESS, sarađuju njih desetak.Dnevna saradnja išla bi kao i do sada na Mileta Jankovića.
To nije usvojeno. Glasanje je bilo 6:2 protiv. Ne znam zašto, verovatno iz nekih ličnih razloga. Ovakvim postupkom Predsedništa, isključena je saradnja ovog udruženja za ovaj list. To je definitivan današnji telefonski dogovor Predsedništva ovog udruženja.

Slavko Bovan је рекао...

Radojice, hvala na dopuni.
To je ujdno odgovor i jednom kolegi koji je poslatio slično pitanje jutros (mailom).

Slavko Bovan је рекао...

Izbrisan jedan komentar. Dovoljno je dugo stajao, a vidim da je u celosti objavljen na drugom mestu kao poseban post. Koga interesuje tamo će ga naći, a tamo ga može i komentarisati.

Slavko Bovan је рекао...

Zapravo, izbrisana su dva komentara (oba potpisana). U prvom su se (grupno) vređali članovi ESS, a drugim (pojedinačno) gazda ovog bloga (na njegovom blogu). Molim da se ne stavljaju takvi komentari. Sve se može kazati i drugim rečima.

Анониман је рекао...

Potpuno se slažem sa Radojicom. Ako je ESS savez svih enigmata Srbije, svih udruženja, klubova, svih sekcija, vrlo je umesan predlog Radojice da se da mogućnosti da svi podjednako učestvuju. Ali to naravno ne odgovara onima koji hegemoniziraju i prisvajaju saradnju samo za sebe. Kako bi onda samo šaka enigmata zgrtala stalno honorare, kad bi tako morali da dele pare na mnogo više učesnika. Baš je zanimljivo da se napiše koja su to šestorica koji su rekli NE na glasanju, sigurno nisu Radojica i njegovi istomišljenici.

Sasvim je jasno zašto je bio smenjen Živanić, jer ono što je radio on i za to bio rafalno kritikovan, sad rade upravo oni koji su napravili puč nad njim i prisvojili tezgu za sebe. Sad se vidi ko je zaista za enigmatiku, a ko za (isključivo) svoj džeb. Ako je enigmatika za svakoga, onda neka i bude za svakoga, a ne samo za Mileta i njegovih pajdaša.

ESS je pljunuo sam sebi u lice.

Razočaran J.J.

Rok Ban је рекао...

Postavlja mi se, kao neznalici, pitanje. Čemu služi ES Srbije. Da skuplja članarinu, organizuje jednom godišnje susret enigmata i izda koju knjigu. Članovi i klubovi koji plaćajau članarinu nemaju ništa od saveza. Predlog kolege Jovičića je prava stvar, tu bi mogli sarađivati i obični članovi klubova a ne samo tezgaroši. Kroz klubove bi se afirmisali neki mlađi enigmati a i početnici, ljubiteli enigmatike. Predlažem da se klubovi izjasne šta treba da radi-uradi ESS za njih. Sve što organizuje ESS mora biti u interesu klubova i članstva. U protivnom ne vidim zašto bi ESS uopšte postojao da bi bio sam sebi dovoljan i na usluzi raznim tezgarošima kojima je enigmatika SREDSTVo za neku, i ako jadnu zaradu, ali nisu spremni čak ni to da dijele sa drugim članovima. A razvoj i popularizacija enigmatike je samo floskula na najvišem nivju tj ESS.

Mandrak је рекао...

Molim da se primi k znanju da nisam vređao kompletno članstvo. Samo sam procenio da je prosečan IQ u savezu 65, što znači da je prosečan član ovog saveza tup. Međutim, to ne znači da su svi tupi (recimo da postoji raspon od idiota do genijalca... dobro, ne baš do genijalca, daleko je ESS od bilo kakve genijalnosti, ali do neke pristojne tačke), niti se iz komentara moglo zaključiti koja lica tu dramatično kvare prosek po mom sudu. Dakle, ne vređam ja članstvo nego članstvo vređa samo sebe: ako u predsedništvu sede lica koja u proseku imaju 2 razreda stručne majstorske škole (jel i to uvreda?), a u proseku su doprineli enigmatici koliko i folk pevači kulturi, onda to znači da su članovi izabrali predstavnike prema svojim mogućnostima. Ako su i predstavnici u proseku tupi, logčno je da ni čalnovi u proseku nisu daleko od toga. Štaviše, ako ti članovi mirno plaćaju članarinu, gledaju šta se dešava, pasivno podržavaju zloupotrebu saveza i čekaju da ih neka svinjska glava pozove i ponudi im 300 dinara, stvarno ne znam šta bi tu drugo moglo da se kaže do onoga što sam ja napisao, a Slavko obrisao.

Slavko Bovan је рекао...

Mladne, nemam ja ništa protiv oštrih komentara. Naprotiv! Treba kritikovati sve što zaslužuje kritiku, ali sa najvećom mogućom dozom dostojanstva (ličnog) u obraćanju.
Imam ja svašta protiv vređanja (bilo koga, pa makar i onoga koji svojim delovanjem zaslužuje vređanje). Dakle, kažimo NE vređanju na internetu, a posebno NE vređanju na mom blogu!

Skloniji sam da se suočavanju "oko u oko" pa kom opanci kom patike

Slavko Bovan је рекао...

Zaboravih dodati, školska sprema ne treba da bude neki jak argument. Po pravilu, ljudi sa visokim obrazovajem su načitaniji, obrazovaniji, kulturniji,...ali nije ni to apsolutno pravilo. Sretao sam ljude (i družio se s njima!) koji imaju "dva razreda škole i veliki odmor", ali od kojih se moglo štošta naučiti. Postoje, naravno i suprotni primjeri - Visokoobrazovanim i učenim ljudima ne bih dao ni nacrtanu ovcu da je čuva.

Ovo je samo digresija u diskusiji.
Kritikovanje loših poteza ESS, EKK, Slavka, Marka, Janka je dozvoljeno i poželjno, ali mnoooogoooo je efikasnije kritikovati poteze od uopštenog kritikovanja.

U konkretnom slučaju, npr. moglo bi se kritikovati licemjerje većine (evo i mene uopšteno!) članova predsedništva ESS koji su bili prvoborci u borbi za tzv. autorsku enigmatiku, donkikotski borci protiv kompjuterizacije, da bi sada "okrenuli ćurak". Meni je lakše kritikovati te i takve pojave, jer se moj stav po tom pitanju nije mnogo izmijenio u odnosu na juče, prekjuče, prije godinu, prije dvije...
Oni (prvopomenuti) neka sada obrazlože svoj zaokret ka kompjuterskoj enigmatici, koja više nije tako "bljak".

(Mladene, evo napisah, a nisam nikome stavljao jabuku u usta. Dakle, može i ovako)

N. Petkovski је рекао...

I Radojica i famozni J.J. i Rok Ban su u pravu. Tezgama se dezaviuše pravi smisao enigmatike i enigmatskog stvaranja. Uvek govorimo da težimo omasovljavanju enigmatike i enigmatičara, naročito podmlađivanja učesnika u ovoj plemenitoj veštini, ali ne radimo tako. Onaj ko uspe da zgrabi tezgu jasno dokazuje da se prodao za sitni dinar. Stalno čitamo da su honorari nikakvi, očajni, ali tezgaroši ne haju za to, kakav podmladak, kakva masovnost, kakva solidarnost - važna je jedino zarada, pa makar bila i crkavica, ali važno je i nešto drugo - neko da se dokaže pred ostalima da on i samo on može, ume i zna ovo da radi. Zašto je nekome ko izdaje hrpu časopisa i od toga zarađuje i živi potrebno još i pride i to nekakva "sića"? Zato što je "sića" u duši. Zašto niko u tim privatnim časopisima nema pristupa da objavi nešto? Zato što treba da mu se plati. Ali gazda ne pušta druge na njegov teren, nego se čak rve da bi prigrabio što više sa strane. Ako ne puštaš nikoga na svoj teren, ostavi druge da rade na njihov teren. E zato je ova današnja enigmatika prestala da bude opšta stvar, sad je samo komercijalizovana kompjuterizovana privatna i "ego" enigmatika samo za svoj džeb.

Slavko Bovan је рекао...

Očekujem da će neko napisati i kolika je članarina dogovorena za 2016. godinu jer smo mi u Kikindi počeli da prikupljamo članarinu po prošlogodišnjem razrezu (300 dinara).

Mandrak је рекао...

Ja, Slavko, nemam ništa protiv tvog načina. Cenim, podržavam, pozdravljam odmerenost... ali je smatram neefikasnom. Naročito u situacijama kada odmerenost i popustljivost člana grupe, u ovom slučaju marginalne skupine pod imenom ESS, služi rukovodstvu, u ovom slučaju nekolicini udruženih bandita, da iskorišćavaju tog istog člana i čitavo udruženje za sticanje lične koristi. Iako ja više nisam član tog saveza, i dalje pišem u korist vas ostalih "običnih" članova, tačnije: pišem istinu na najslikovitiji mogući način kako bi i oni sa otvrdlom korom mogli da shvate da ih svinje prave budalama.

Uzgred, sretao sam i ja te bistre ljude sa velikim odmorom, ali ne znam kakve veze ta priča ima sa ovima iz ESS - a. Taj sa velikim odmorom možda može biti predsednik svoje mesne zajednice (ionako je reč o političkoj funkciji, to dakle može svako, samo treba da bude ljiga), ali ne može da bude direktor biblioteke. Uz to, biti u bilo kakvom predsedništvu pre svega znači predstavljati članove jedne grupe, a ne može npr. tebe da predstavlja Mile Janković sa osnovnom školom i potvrdom o stečenom zanatu, niti je logično da opet npr. tebi Mile Janković bude urednik (ne samo zato što je majstor, nego zato što nije ni enigmata po definiciji). ESS nije udruženje ribolovaca da obrazovanje ne bi bilo bitno, pa pošto je enigmatika u mnogo užoj vezi sa znanjem od ribolova, smatram da je IZBOR predsedništva takođe POTEZ koji se može i TREBA kritikovati.

Quizmaster је рекао...

Uopšte se ne slažem da je poruka dovoljno dugo stajala, jer pisana je oko ponoći i obrisana je oko podneva. Poslata je jer si po običaju obmanjivao čitaoce, iznoseći neke neistine sa skupštine i prećutkujući činjenice. Ukoliko nećeš da obrišeš svoj izveštaj sa skupštine, moraćeš da primi nazad moju poruku ili da uvedeš neki password na sajt. Bio sam toliko ljubazan da ti ne zauzimam previše prostora i dao sam ovaj link.

KRAJ TRVENJIMA OKO NASLOVNIH ANAGRAMA (VALJDA)

Slavko Bovan је рекао...

Sve duže od minut je dovoljno dugo.