ROKFOR
Rokfor je domaći francuski
sir od ovčijeg mleka, sa plemenitim plavim plesnima. Potiče sa juga Francuske i
jedan je od najpoznatijih sireva na svetu. Iako se i u ostalim delovima sveta
proizvode sirevi po istoj tehnologiji, evropski zakon nalaže da se tim imenom
mogu zvati samo sirevi koji su na prirodan način sazreli u Kambalu pećinama
oblasti Rokfor su Sulzon, jer je to geografski zaštićeno ime, odnosno zato što
ima zaštićenu designaciju porekla. Inače, Rokfor zovu "kralj sireva“, i
Francuzi tvrde da mu ni jedan nije ravan.
Legenda kaže da je nastao
slučajno, kao i većina proizvoda tog tipa: pastir je jeo ručak koji se sastojao
od hleba i ovčijeg sira. U daljini je video devojku koja mu se jako dopala,
odložio sir u obližnju pećinu i otišao da joj se udvara, potpuno zaboravljajući
na obrok. Kada se, posle par meseci, vratio u pećinu, penicillium roqueforti je običan sir od ovčijeg mleka pretvorila u
sir sa plavim plesnima.
Sir ovog tipa se pominje u
spisima još od 79. nove ere, kada je poznati rimski istoričar Plinije Stariji u
jednom od tekstova hvalio njegovu bogatu aromu.
Izvori: eKapija i Vikipedija
Нема коментара:
Постави коментар