недеља, 20. март 2016.

REČ PO RIJEČ (1160)



ROKFOR
Rokfor je domaći francuski sir od ovčijeg mleka, sa plemenitim plavim plesnima. Potiče sa juga Francuske i jedan je od najpoznatijih sireva na svetu. Iako se i u ostalim delovima sveta proizvode sirevi po istoj tehnologiji, evropski zakon nalaže da se tim imenom mogu zvati samo sirevi koji su na prirodan način sazreli u Kambalu pećinama oblasti Rokfor su Sulzon, jer je to geografski zaštićeno ime, odnosno zato što ima zaštićenu designaciju porekla. Inače, Rokfor zovu "kralj sireva“, i Francuzi tvrde da mu ni jedan nije ravan.
Legenda kaže da je nastao slučajno, kao i većina proizvoda tog tipa: pastir je jeo ručak koji se sastojao od hleba i ovčijeg sira. U daljini je video devojku koja mu se jako dopala, odložio sir u obližnju pećinu i otišao da joj se udvara, potpuno zaboravljajući na obrok. Kada se, posle par meseci, vratio u pećinu, penicillium roqueforti je običan sir od ovčijeg mleka pretvorila u sir sa plavim plesnima.
Sir ovog tipa se pominje u spisima još od 79. nove ere, kada je poznati rimski istoričar Plinije Stariji u jednom od tekstova hvalio njegovu bogatu aromu. 
Izvori: eKapija i Vikipedija

Нема коментара: