четвртак, 14. април 2016.

NOSTALGIJA (584)



Piše: Radojica Jovičić
Na zamolnicu KUDŽ "Ivo Mikac" iz Varaždina, zagonetačke sekcije "VAZAK", o pomoći oko podizanja SPOMEN PLOČE, na rodnoj kući  NIKOLE FALLERA (1862-1938), u Varaždinu, istaknutom kompozitoru i dirigentu i jednom od najznačajnijih  enigmata sa početka ovog veka.
Udruženje "Vuk Karadžić", koje je tek bilo osnovano,  se odazvalo ovoj akciji i 10. marta 1988. godine uplatilo  sekciji "Vazak" iz Varaždina iznos od 10.000 dinara.  Zbog ovog  udruženje je dobilo ZAHVALNICU, na čemu smo se srdačno zhvalili. Inače  udruženje "Vuk Karadžić" je dugo vremena dobijalo  bilten ove sekcije i održavali prijateljske enigmatske veze.

2 коментара:

Dejan Minić је рекао...

Nisam za ovo znao...za mene su ovo interesantne činjenice.

˝istaknutom kompozitoru i dirigentu i jednom od najznačajnijih enigmata sa početka ovog veka.˝

Pošto smo u 21. veku, ipak će biti da je taj vek bio 20.:) Nešto brzo vekovi prolaze:) Pozdrav dragom Radojici!

Belirac је рекао...

Ja, naravno, znam za Nikolu Fallera i njegovu rodnu kuću u Pahinskom. Mislim da sam tako jednom i bio, ali se ne sjećam akcije skupljanja novca za podizanje spomen-ploče, niti Vazakovih zahvalnica. Zato je dobro da nas je Radojica podsjetio na to.

I ja sam godinama primao "Vazakov bilten", ali mislim da bilten s izvještajima s prošlogodišnjeg SOZAH-a nisam ni dobio, ni vidio...