недеља, 29. јануар 2017.

REAGOVANJE

Ovo je alternativna ilustracija jednog od rebusa sa takmičenja.

4 коментара:

Milan S. је рекао...

Ja bih ovde prvu sliku precrtao - jer na prvoj slici lija upravo ne pije nes, samo na drugoj slici ga i ona pije - i onda to samo više ne bi bio rebus u stripu.

Анониман је рекао...

NE SILI JAPIJE.
Rešio V. Šarić SMS-om

Dejan Minić је рекао...

Ja ne bih, mada su drugačiji pristupi poželjni.

Rebus u stripu se sastoji od dve ili više slika koje prikazuju određenu radnju (stanje, zbivanje). Za konačno rešenje je najbitnija poslednja slika (mada ima izuzetaka), ranije je često grafički bila jače uokvirena. Prethodna slika (ili slike) služi kao priprema za rešenje i to je u stvari pomaćna slika koja nas navodi na zaključak o toku radnje.

Pozdravljam Šariće:)

Milan Žarkovački је рекао...

Kako predstaviti to „i“ na početku rečenice? Prilično staro pitanje. Mislim da bi bilo dobro sledeće rešenje: Ako se može pretpostaviti koji subjekat je naglašen onda se može ostaviti obična ilustracija, bez ikakvog dodatnog naglašavanja i pojašnjavanja. Mislim da je to ovde slučaj, jer je prilično jasno da je lija ovde neočekivan subjekat, te da frazu treba početi tim „i“. Što se rešenja ovog slučaja tiče, složio bih se sa Sečujskim – da se, jednostavno, izbaci prva sličica tako da to ne bude rebus u stripu – mada možda naši razlozi nisu sasvim isti.

Drugi slučaj je kad možda nije jasno koji subjekat je neočekivan; onda opet treba ostaviti običan rebus, bez stripa, ali samo strelicom ili zaokruživanjem naglasiti tog subjekta. To bi moglo i ovde da se primeni, ako sastavljač nije siguran da će rešavači pretpostaviti da je lija neočekivan vršilac radnje, te bi nju samo trebalo označiti strelicom.

Ne uspevam da nađem slučaj u kom ovo rešenje koje predlažem ne bi bilo dobro, u kom bi bilo neophodno neko drugo, npr. strip. A ima nekoliko primera u kojima se ono dobro pokazalo.