субота, 18. март 2017.

REČ PO RIJEČ (1516)

OIRATA

Piše: Radoja Racanović 
Zahvaljujući činjenici da je naveden kao posebna odrednica u Leksikonu JLZ (1974.)  i rijetkoj slovnoj skupini na početku riječi, pojam Oirat(i) se veoma brzo odomaćio u našoj enigmatici. Istina, njegova upotreba u fonetskim radovima otpočetka je bila diskutabilna, a kasnije se pokazalo i pogrešna. Ime te grupe mongolskih plemena u fonetskoj varijanti glasi Ojrati, a i Hrvatska enciklopedija daje prednost tom obliku u odnosu na spomenuto Oirati. Zanimljivo je da HOL navodi Oirati (Ojroti), što je pogrešno jer su Ojroti drugo ime za Altajce.
Ako vam pri sastavljanju zatreba fonetska riječ na oir-, tu vam ni gugl pretraživač neće pomoći, što ne znači da takva riječ ne postoji. Naime, u Leksikonu naroda sveta autora Mile(ta) Nedeljkovića (Bgd, 2001.) nalazi se odrednica Oirata sa slijedećim opisom:

OIRATA (engl. Oirat, rus. оирата), narod u Istočnom Timoru i Indoneziji (ostrvo Kisar). Ima ih 8.989, od toga Istočni Timor 7.359, Indonezija 1.630. Jezik oirata, pripada centralnoaustronezijskoj grupi austronezijske porodice jezika. Vera hrišćanstvo (protestanti).

Нема коментара: