понедељак, 22. октобар 2018.

ACTA AENIGMATICA (30)



"SKANDI" ZA DAN ŽENA
Piše: Stjepan Horvat
U dvadesetom nastavku ove rubrike pisao sam o tome kako zagonetački urednici ne vode brigu samo o zagonetkama i križaljkama, već opasnosti prijete i s raznih drugih strana. Bilo je uvijek raznih primjedbi na rad urednika, posebno od strane odgonetača, koji su znali tvrditi kako je autor, a onda i urednik, nešto krivo opisao, naveo neki podatak i slično, pa onda oni nisu uspjeli točno riješiti križaljku. No bilo je i drugačijih pritužbi, recimo na odabir fotografija za naslovnice „Skandi Čvora“.
Današnja urednička i suradnička zagonetačka mladež teško može razumjeti i shvatiti u kakvim smo problemima bili prije četrdesetak godina. Malo je bilo revija u boji, posebno u kvalitetnijem tisku, iz kojih bi se mogla „ukrasti“ poneka fotografije, prije svega stranog glumca ili glumice, jer ako bismo prenijeli neku fotografiju iz domaćeg izvora, često se našao onaj tko ju slikao, pa je bilo peripetija s autorskim pravima. Tada nije bilo Photoshopa i sličnih čudesa, nije bilo interneta s milijunima ili možda i milijardama fotografija koje bi odgovarale za naslovnicu. Tada je postojala VPA („Vjesnikova press agencija“), preko koje je bilo jedino moguće nabaviti neku iole kvalitetniju fotografiju, posebice dijapozitiv iz kojeg se moglo napraviti separaciju boja na filmovima za ofsetni tisak. I naravno, to je dosta koštalo.

„Skandi Čvor“ br. 91 izašao je 11. III. u do tada standardnom obliku, štoviše ljepotica nije bila obnažena. Nije prošlo nekoliko dana, a ono telefon zvoni. S druge strane žice sekretarica predsjednika Općinske konferencije SSRN. Kaže, zovu Vas da dođete na razgovor. I što drugo, uputim se tamo, primi me predsjednik OK SSRN osobno, s njim i sekretar OK SKJ i još poneki dušobrižnik. Nakon uvodnog razgovora, moram priznati da sam ih sve osobno poznavao, pruža meni predsjednik dopisnicu, koja je stigla na njihovu adresu dan prije, da je pročitam. I gledam ja to, čitam: AFŽ Općine Pešćenica iz Zagreba žali se na nepristojnu fotografiju objavljenu u „Skandi Čvoru“ za 8. mart, omalovažavanje žena, kritike uredništvu i što ja sve ne znam čemu. Pokušam objasniti, ne ide, pa zaključimo da napišem pisani odgovor. I tako bi.

I onako jadan zbog „drugarskih kritika“ u sljedećem broju na naslovnicu samo za AFŽ Pešćenice stavimo sliku bildera. To je jedina takva slika u višegodišnjem izlaženju „Skandija“. Eto što je bilo jednoumlje, a kako bi to izgledalo danas?

3 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

U "Kikindskim" godinama se objavljuje skandinavka sa LEPOTICOM koja nešto "kaže" (poslovica, aktuelan komentar,...). Skoro svakog osmog marta, unazad 20 godina, lepoticu mijenja muškarac (samo za taj broj).

Belirac је рекао...

Iz današnje perspektive to što Štef opisuje u ovom članku djeluje baš - bezazleno!

Slavko Bovan је рекао...

Da, iz današnje perspektive. Onda vjerovatno nije bilo bezazleno.