субота, 1. децембар 2018.

REČ PO RIJEČ (1986)

ARŠIN
DVOSTRUKI ARŠINI
Etimologija nas upućuje na informaciju da je sam termin aršini zastereli izraz, čije doslovno značenje glasi “razdaljina od vrhova ručnih prstiju do ramena”. Aršin je stara mera za dužinu koja se u Srbiji koristila sve do kraja 19-og veka.
Dvostruki aršini je izraz koji se koristi da označi dvostruko merilo, odnosno dvostruke standarde. Obično se dvostruki aršini koristi kada je potrebno opravdati odstupanje od nekih opšte prihvaćenih pravila.
Primera radi, kada neki moj protivnik ne govori istinu, onda je on lažov, a ako se to desi meni ili mom prijatelju onda je samo došlo do male zabune.
Izvor: OVDE

3 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Da li postoje i trostruki aršini?

Радоја Рацановић је рекао...


Uopšte nemam utisak da je riječ aršin zastarjela i da "se pojam dvostruki aršini na nasim prostorima retko spominje, jos ređe upotrebljava", kao što piše u tekstu na koji nas upućuje ova poveznica. Istina, riječ se odavno ne upotrebljava u osnovnom značenju, ali je zahvaljujući ovoj, i još više sintagmi politika dvostrukih aršina, i te kako živa i poznata.

Nije mi bila namjera, ali kada smo već kod politike i kada si već pitao, kod nas u BiH se mnoge stvari mjere trostrukim aršinima. Naravno da postoje trostruki, četverostruki... višestruki i mnogostruki aršini.

Slavko Bovan је рекао...

Ne bih ja o politici, kad već imamo enigmatiku :)

Legenda kaže da je jedan blogogazda (zajedno sa svima koji su mu ikad kazali "dobar dan") išutiran iz nečega jer je na njegovom blogu neko nešto pisao, a istovremno "šutirač" na svom blogu čini 123 puta gore stvari, te se ne "samuišutirava". Naprotiv, zadržava aršin kod sebe (i jednostruki i dvostruki) a ostalo pučanstvo šuti i trpi. Rijetki pojedinci koji se drznu da kažu "A!" prvo budu izloženi javnom linču, a onda se držač aršina javi sa velikom vremenskom zadrškom (iz potaje) i "miroljubivo" sve izbriše, jelte, radi mira u kući. Tako i vuk sit i ovce na broju.

Takođe, legenda kaže da je izvjesni blogogazda od strane jednog principijelnog kolege "zamrznut" jer nešto nije uradio, a trebalo je da uradi(ne zna se šta, niti se više iko sjeća šta), ali zamrzavanje nije postala masovna pojava, već strogo selektivna.

Aršini (jednostruki, dvostruki, višestruki)su oko nas.