понедељак, 24. децембар 2018.

ACTA AENIGMATICA (39



SPORAZUM O SURADNJI ZDČ I FKS
Piše: Stjepan Horvat
Zagonetačko društvo „Čvor“ u okviru svojih redovitih aktivnosti imalo je stalne kontakte sa zagonetačima drugih država, posebno s onima iz zemalja Istočne Europe. Vrlo dobra je bila suradnja s poljskim šaradistima (zagonetačima) pa smo tako Slavko Peleh i ja sudjelovali na VI. biesiadi szaradziarskoj (susretu poljskih zagonetača!), održanoj u Krakówu 2. i 3. lipnja 1984. godine.
Posjetu poljskim zagonetačima organizirali smo tako da smo dan ranije krenuli u Budimpeštu, gdje smo noćili i bili gosti uredništva „Fülesa“ i glavnog urednika Laszla Tiszaija. Tamo smo razgovarali o nastavku uspješne suradnje s tim mađarskim časopisom, koji je u to vrijeme jedini u Mađarskoj ima bogate stranice sa zagonetkama, prvenstveno s križaljkama.
Drugi dan zajednički smo krenuli u Poljsku, gdje smo bili gosti Federacji Klubów Szaradzistów (Saveza zagonetačkih klubova), kojoj je u to vrijeme bio na čelu dr. Jerzy Marchewka. U Krakówu smo vodili razgovore o suradnji poljskih časopisa s uredništvom „Čvora“ (razmjena), o mogućim susretima predstavnika klubova s „Čvorom“, razmjeni podataka o pojedinim zagonetačima i časopisima i sl. Tada je dogovoreno da će se pripremiti i sporazum o toj suradnji, a prijedlog sporazuma će pripremiti FKS (Federacja Klubów Szaradzistów).

Sporazum
Saveza zagonetačkih klubova i Zagonetačkog društva „Čvor“ o zagonetačkoj suradnji.
Upravni odbor FKS, potaknut željom daljnjeg unapređenja suradnje s društvom „Čvor“ iz Bjelovara (Jugoslavija), potvrđuje zajedničke napore kako bi se osigurala ova suradnja. U tu je svrhu usvojen zaključak br. 8/84. na sjednici Upravnog odbora FKS, održanoj dana 7. rujna 1984. godine.
Članak 1.
Ugovorne će se strane, posebice, obvezati na daljnji razvoj koordinacije:
a/ izravnih kontakata i suradnje između tijela dviju udruga,
b/ razmjene iskustava različitih sudionika na zagonetačkom polju,
c/ razmjene didaktičkih materijala i specijalizirane literature,
d/ sudjelovanja svih predstavnika u natjecanjima, konferencijama ili drugim pitanjima u svezi sa zagonetaštvom, organiziranih od oba društva,
e/ organiziranja zagonetačkih izložbi drugog društva,
f/ razmjena informacija, novinskih članaka i foto-grafičkih materija,
g/ podrške suradnji klubova iz Poljske i Jugoslavije,
h/ produbljivanja znanja o povijesti obiju zemalja i kulturnim spomenicima i dobrima.
Članak 2.
Svaka će strana poduzeti potrebne korake za daljnje produbljivanje znanja o zagonetačkom pokretu, o postignućima prikupljanjem odgovarajućih informacija u leksikonima, publikacijama i specijalističkim studijama.
Članak 3.
Razmjena skupina ili predstavnika tijela odvijat će se na ravnopravnim osnovama, a svaka strana će pokriti troškove boravka (prehrane, noćenja i medicinske skrbi).
Članak 4.
Sporazum će važiti tri godine i produžit će se automatski ako ni jedna strana u roku od šest mjeseci prije isteka roka na zatraži izmjenu.
8. rujna 1984. godine
Dr. Jerzy Marchewka (predsjednik FKS ) - Slavko Peleh (predsjednik ZDČ) 
                                                             
Tim sporazumom potvrđena je već uspostavljena suradnja ZD „Čvora“ i poljskog kluba „Labirynt“ iz Toruńa, koji je organizirao drugo natjecanje u sastavljanju velike križaljke u vremenu od 24 sata. Bio je to prvi Međunarodni križaljkaški maraton (MKM), na kojem su čvoraši odnijeli pobjedu. Pod vodstvom Stjepana Horvata, veliku križaljku su sastavljali Željko Jandragić, Petar Ivegeš, Tomislav Pejić i Zlatko Stipaničić.

Na fotografiji su sudionici VI. biesiade szaradziarske u Krakówu,
održane 2. i 3. lipnja 1984. godine

5 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Ne znam da li su vama zanimljivi ovi tekstovi (Sudeći po proju čitanja, JESU!) ali meni su vrlo zanimljivi. Neka prošla vremena, ali moglo bi se u današnje vrijeme štošta "prpisati" i koristiti kao mustru.

Slavko Bovan је рекао...

Danas mi je čika poštar donio pošiljku iz Bjelovara. Stigla mi je knjiga "Pučki kalendar Bjelovarsko Bilogorske županije 2019"(160 strana, kvalitetna štampa, dobar papir). ZAHVALJUJEM!
Malo sam prelistao, te ono što sam vidio ukazuje da je knjiga interesantna i nama koji nismo iz Bjelovara (raznovrsni prilozi!). Na dvije strane je tekst o "Čvoru".

O knjizi će, za koji dan, posebna objava na TIO.

Neki Tip је рекао...

To je 25. knjiga "Pučkog kalendara Bjelovarsko-bilogorske županije"! Srdačan pozdrav i sve najbolje za blagdane i praznike!

Belirac је рекао...

Na slici je baš mnogo šaradista. Bilo bi zanimljivo znati okupljaju li se i danas.

Neki Tip је рекао...

Okupljaju se i klubovi im odlično rade. No Poljska je nekoliko puta veća od Hrvatske ili Srbije, pa ne treba to čuditi. Peleh, Tiszai i ja nalazimo se na početku s lijeve strane slike.