уторак, 9. април 2019.

NOVA ZAGONETAČKA KNJIGA „ČVORA“

Zagonetačko društvo „Čvor“ u prvih trideset godina svog aktivnog djelovanja na području zagonetaštva ulagalo je znatna materijalna sredstva u nakladničku djelatnost vezanu uz razne brošure, leksikone, rječnik, bibliografije i antologije zagonetaka. Sa „Čvorom“ stasali su mnogi zagonetači koji su uređujući brojna izdanja unapređivali zagonetaštvo toga vremena. Mnogi od njih, osim sastavljanja zagonetaka, posvetili su mnogo vremena istraživanju povijesti zagonetaštva, a i teorija zagonetaka dobila je njihovim zalaganjem brojne priloge.
Jedan od najaktivnijih autora i teoretičara bio je i Boris Antonić, dugogodišnji urednik mrežastih zagonetaka u „Čvorovim“ izdanjima, posebno u „Čvor Križaljci“, autor niza teorijskih priloga.Kroz  opširne „Odgovore uredništva“ usmjeravao je mlade autore i utirao put normiranom zagonetaštvu. Boris je veliki zaljubljenik u magične kvadrate - čarobne četvorine, a i autor je više stotina četvorina i ostalih opetovnih likova. Cijelo vrijeme bilježio je sve što se objavljivalo u enigmatskim časopisima širom bivše države, pa čak do današnjih dana. Već tada je Zagonetačko društvo „Čvor“ planiralo izdati knjigu o četvorinama iz pera Borisa Antonića, ali igrom slučaja, to se nije dogodilo. No, ipak ovih dana javnosti je predstavljena nova knjiga u izdanju „Čvor“ d. o. o. – Zbirka kvadrata 7x7 (1930.-1991.).
Nova knjiga je B-5 formata (17x24 cm), opsega od 202 stranice i u njoj je objavljeno gotovo tri tisuće četvorina raspoređenih vremenski po autorima koji su ih sastavljali. Tu je zabilježeno 190 autora i gdje god je bilo moguće, objavljene su i fotografije sastavljača. Osim pregleda četvorina, autor je dao priloge o riječima korištenim u kvadratima te kazala uvrštenih riječi po prvim i sedmim slovima a u Pogovoru je dao osnovne postavke četvorinoznanstva – kvadratologije.
Knjiga je tiskana u ograničenom broju primjeraka a može se naručiti od „Čvor“ d. o. o. Bjelovar. Cijena knjige je 100 kn (u to je uključena i dostavna poštarina!), a uplate se vrše putem banke koristeći IBAN „Čvora“: HR 5224020061100002081, a u rubrici Poziv na broj unesite svoj OIB. Ako knjigu želite naručiti pouzećem otkupna cijena je 130 kn (uključena otkupna poštarina) a narudžbe se mogu poslati na e-mail cvor@cvor.hrili na telefon 043 244 050 (tajništvo).
Za uplate izvan Hrvatske cijena je 18 eura (uključena dostavna poštarina za inozemstvo) a koriste se IBAN: HR 5224020061100002081, Swiftcode: ESBCHR22 i VAT: HR72793634017. Ne postoji mogućnost dostave pouzećem.

8 коментара:

Neki Tip је рекао...

Hvala Slavko, ovo je bilo ekspresno!

Анониман је рекао...


Naravno, kupujemo.

Vlagor

Gojko је рекао...

Pošto je i riječ: kvadrat "sedmica" pretpostavljam da je i ona uvrštena(u samu sebe)

B. Antonić је рекао...

Hvala, Slavko, na objavljivanju.

Slavko Bovan је рекао...

Svakom prema zaslugama!
Ovakve stvari valja podržati.
Čestitam!

Slavko Bovan је рекао...

Da li je slučajno knjiga otvorena na ovom mjestu? Zlatan Pupezin na početku stranice.

B. Antonić је рекао...

Za Gojka:

Ima i kvadrata s KVADRATOM:

K V A D R A T
V E D R I N A
A D N O T A M
D R O B I N A
R I T I N A R
A N A N A S I
T A M A R I S
Vojin Krsmanović, Čvor razbibriga 425/1982.

K V A D R A T
V A R I O L A
A R E S T A T
D I S K O V I
R O T O D I N
A L A V I J A
T A T I N A C
Krsta Ivanov, Čvor križaljka 352/1984.

Unknown је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.