понедељак, 25. мај 2020.

REČ PO RIJEČ (2100)



Funana

Funana (funaná) je žanr tradicinalne muzike i plesa sa Zelenortskih Ostrva. Glavni instrument je mala harmonika (gaita), dok se ritam daje instrumentom zvanim ferinjo (gvozdena šipka koji se udara limenom pločicom). Funana ima živahan tempo u dvotaktnom ritmu. Pesme obično govore o svakodnevnom životu. Pleše se udvoje tako što plesač jednom rukom zagrli svog partnera, a drugom ga uhvati za ruku. Ples odlikuje brzo i snažno savijanje i ispravljanje kolena u ritmu muzike. Na slici vidimo muzičare koji izvode funanu koristeći gaitu (levo) i ferinjo (desno).
Ovde poslušajte kako zvuči funana: https://youtu.be/QjS0x-KIhNE
(Vanja Tomašev)

1 коментар:

Slavko Bovan је рекао...

Vanja Tomašev:
Dan Afrike (25. maj), ranije označavan i kao Dan oslobođenja Afrike, predstavlja dan sećanja na datum 25. maj 1963. kada je osnovana Organizacija afričkog jedinstva, današnja Afrička unija. Tradicionalno se obeležava svake godine nizom prigodnih kulturnih, sportskih i političkih manifestacija širom afričkog kontinenta, ali i u drugim delovima sveta.
TIO se pridružuje obeležavanju Dana Afrike na taj način što će rubrika „Reč po riječ“ u narednih mesec dana (počev od 25. maja) predstavljati reči (pojmove) vezane za kulturu, tradiciju i običaje afričkih naroda. Kao i do sada, trudiću se da izaberem zanimljive reči koje se mogu iskoristiti za enigmatske zadatke.