понедељак, 25. мај 2020.

ACTA AENIGMATICA (112)



ČETVRTI MSZU U BJELOVARU
Piše: Stjepan Horvat
Enigmatsko udruženje Bjelovar, kasnije EU Čvor, od prvih dana radilo je na širenju enigmatskih obzora izvan granica bivše države. Prvi susret s mađarskim kolegama iz uredništva Fülesa održan je u gradiću Balassagyarmat na sjeveru Mađarske, a nakon toga bilo je sve više inicijativa za proširenje suradnje. EUČ je uspostavio kontakte s nekoliko redakcija iz Rumunjske, Čehoslovačke, Poljske, s državama u kojima je zagonetaštvo bilo slično organizirano, no kontakti s enigmatima iz zapadnih država nisu se ostvarivali onako kako smo to željeli.
Suradnja Čvora i Fülesa iz Budimpešte kao jedan od brojnih rezultata dala je i  organizaciju međunarodnog susreta urednika zagonetačkih listova iz nekih zemalja Europe. Kako je mađarsko uredništvo bilo financijski puno snažnije, tadašnji urednik Fülesa Laszlo Tiszai preuzeo je obvezu organizacije jednog takvog druženja. Tako je Budimpešta bila domaćin prvog druženja urednika iz Poljske, Čehoslovačke, Mađarske, DDR-a i Jugoslavije (sjetite se zašto tako – tada je još bila „željezna zavjesa“!). Sljedeća dva druženja održana su u Warszawi i Berlinu, a Čvor je preuzeo organizaciju četvrtog susreta u godini kada je obilježavao desetu obljetnicu svoga postojanja. Od tada smo ova druženja nazivali Međunarodni susret zagonetačkih urednika (MSZU), koji je kasnije dobio još i ime Enigmapress (čiji znak je izradila Olga Franić, dobivši najviše glasova prisutnih urednika za vrijeme druženja u Bugarskoj).
Iz bivše države jedino su na prva tri susreta bili nazočni predstavnici Čvora Slavko Peleh i Stjepan Horvat. Nas su držali „kapitalistima“ jer mogli smo putovati kamo god smo htjeli, a oni nisu mogli nikoga pozvati iz zapadnih zemalja. Organizacija MSZU u Bjelovaru bila je prigoda da se pokuša okupiti i veći broj urednika, posebno onih iz zapadnih država. Kako su se ranijih godina prikupljali enigmatski časopisi iz raznih država, po prvi puta službeno je upućen poziv na dvadesetak novih adresa u Italiji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Francuskoj, Austriji, Švedskoj… I rezultati nisu izostali, iako je bilo različitih reakcija i odgovora.
U prilogu je službena pozivnica na engleskom s programom IV. MSZU, koji se trebao održati od 18. do 21. svibnja 1978. godine kao dio velike proslave desete obljetnice Čvora.


Da bi se organizirala ovako velika manifestacija bila je potrebna podrška tadašnjih društveno-političkih organizacija (ako ništa drugo sufinancirali su dio troškova), pa je Predsjedništvo Općinske konferencije Socijalističkog saveza radnog naroda (OK SSRN) Bjelovar donijelo zaključak o osnivanju Organizacionog odbora (OO) ove manifestacije. Odbor je ima devetnaest članova. Petorica čvoraša bili su njegovi članovi: Stjepan Horvat (tajnik OO, neposredni izvršilac svega što je bilo potrebno za organizaciju IV. MSZU), Ivo Fici (tada predsjednik EUČ), Miroslav Šantek, Slavko Peleh i Aleksandar Rebić (članovi).

1 коментар:

Nana је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.