уторак, 7. јул 2020.

NOSTALGIJA (1026)

Pilog: Gojko Mandić

9 коментара:

Belirac је рекао...

Ima li neko objašnjenje zašto se u nekadašnjim skandinavkama moglo ulaziti u rubna opisna polja i kad se mora i kad ne mora, a danas je to ZABRANJENO, iako bi mnoge današnje skandinavke bile bolje kad bi se ponegdje ulazilo u rubna opisna polja?

Hajro је рекао...

Zato što su tada i sada urednici odlučili tako. Kojom logikom su se vodili možemo nagađati. Sjećam se da je poslije bilo velika vrlina imati pojam cijelom dužinom uz lijevi i gornji rub skandinavke.

Možda su tada vjerovali da će se rješavač zadržati više popunjavajući i ta, često potpuno nepotrebna, urezivanja. Ponekad je autor spašavao kombinaciju na taj način, urednici su to tada prihvatali. Možda se danas vidi kao velika slabost, dokaz autorove nemoći, nagrđivanje vizualne ljepote i sl. Priča slična jednoslovima, dvoslovima i nekim drugim manje ili više prihvaćenim pravilima. Mnoge će lijepe kombinacije biti bačene zbog tih strogih pravila. Gdje je mjera, kad su te (i mnoge druge stvari) prihvatljive a kad nisu... i danas odlučuju urednici i tako treba. Koliko će ostali koristiti poriliku da na blogovima kažu svoje mišljenje njihova je odluka. Možda će neki pitac u budućnosti postavljati pitanja na neke današnje teme.

B. Antonić је рекао...

To je učinjeno da bude više prostora za opise. Kad se rješenja upisuju i u rubna polja, u opisno polje treba ponekad ugurati i po tri opisa.

N. Petkovski је рекао...

Ranije se u svim redakcijama slobodno išlo u rubna polja skandinavke i namera je bila iskoristiti što više polja za rešavanje. Ova skandinavka u prilogu najbolje ilustruje to. A onda je polako počelo napuštanje takve ideje i postepeno "se zabranio" ulazak u rubna polja. Ne znam, ali može biti da sam ja na neki način idejni tvorac te ideje. Naime, kad sam slao svoje radove redakciji "Kviz" ja sam izbegavao skandinavke, jer mi je bilo teško ugurati opise u onaj mali kvadratić. Onda sam preferirao klasične ukrštenice gde sam mogao do mile volje opširno opisivati reči. Jednog dana sam redakciji "Kviz" poslao 3 velike klasične ukrštenice. Nakon toga mi je stiglo pismo iz redakcije i ljudi su mi naznačili da u arhivi imaju veći broj takvih klasičnih ukrštenica, ali da im manjkaju skandinavke, pa su mi predložili da se ubuduće preorijentišem na skandinavke. A ja sam primetio da su velike skandinavke (na celoj strani) i velike klasične ukrštenice istih dimenzija po broju polja po horizontali i vertikali i da se takva klasična ukrštenica vrlo lako može transformirati u skandinavku, samo je treba okrenuti za 90 stepeni i napraviti njenu ogledalnu sliku. To sam predložio redakciji i napomenuo da tako neće biti ulaska u rubna polja. Možda se redakciji takva ideja dopala, možda su smatrali da je tako estetski i grafički lepše, ne znam, tek nakon toga je polako počelo izbegavanje ulaska u rubna polja, što se danas smatra kao "zakon". Meni lično uopšte ne smeta ulazak u rubna polja, ja i danas u izdanjima koje uređujem slobodno to radim, jer čitaocu uopšte nije bitno da li je estetski lepše ili ne, on ne zna za takva "pravila", njemu je važno da se rekreira rešavajući enigmatiku, a to je meni kao autoru imperativ.

Gojko је рекао...

Nakon devet dana boravka u bolnici juče sam se dočepao svoje garsonjere. Ovim putem se zahvaljujem podršci enigmatske bratije preko ovog bloga,a bilo je i sms podrške-mnogo mi je to značilo. Reagovaao je i "lokal" (Nebojša,Radoja,Mladen,Božo) Bilo je teško,kritično,mislim da sam uskočio u zadnji vagon.Uh...Nakon operacije slijedi lagani oporavak.Sestra je uz mene pa je sve lakše.Kad su minuli bolovi smišljao sam rebuse,biće ih i za ovaj blog,a i za Banetov.Hvala vam još jednom svima od srca na podršci da istrajem .Život je kao ukrštenica,ima pod uspravno,ali ima i pod vodoravno.Pozdrav posjetiocima bloga...

N. Petkovski је рекао...

Dobro nam došao!

Zdravko је рекао...

Gojko, lijepo je pročitati da si na putu oporavka!
Uz enigmatiku će i oporavak biti lakši.

Želim ti sve najbolje!

Belirac је рекао...

Drž' se, Gojko! Želimo ti brz oporavak.

Slavko Bovan је рекао...

Samo se ti Gojko oporavi, a rebusa će biti!