уторак, 7. јул 2020.

ROĐENDAN ENIGME

„Novosti ENIGMA”, najstariji enigmatski list na ovim prostorima, osnovan je 7. jula 1951. godine. List koji su osnovale srpske enigmate kao izdanje Enigmatskog kluba „Beograd“, od 12.05.1981. posluje pod okriljem „Novosti“.
(Preuzeto sa sajta Enigme)

5 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

U tekstu piše i sledeće:
„Novosti ENIGMA” je jedinstvena po svom sadržaju. Osim ukrštenica, skandinavki, rebusa, anagrama, osmosmerki, belih i kriptogramnih ukrštenica, manjih enigmatskih formi, palindroma, šahovskih problema, sudokua, skrivalica, enigmatskih radova za decu… „ENIGMA“ obiluje zanimljivim aktuelnim tekstovima iz svih oblasti – istorije, tradicije, turizma, nauke, medicine, šou biznisa, arheologije, mitologije – kao i nesvakidašnjim i humorističkim crticama.

Od osnivanja do danas, objavljeno je više od 250.000 zagonetki!

Mnogi od radova objavljenih u „ENIGMI“ su enigmatski rekorderi, kako na nivou Srbije, tako i šire. Tu su i radovi neobičnog oblika, trodimenzionalni, sa dosad neviđenim rešenjima, velikim belinama (bez crnih polja), najvećom prosečnom dužinom reči i sl. Najkvalitetniji radovi srpske enigmatike objavljuju se u „ENIGMI“, a isto tako – najbolji srpski enigmatičari su saradnici „ENIGME“. Treba naglasiti da „ENIGMA“ svojim enigmatskim radovima prati događaje – istorijske i aktuelne – za mesec u kome izlazi. Svi radovi su novi, autentični i – autorski.

Slavko Bovan је рекао...

Zato su bitan sadržaj ENIGME i zanimljivi tekstovi vezani za istoriju, tradiciju, religiju, kulturu, turizam… Naša rubrika „Neobična Srbija“ predstavlja malo poznate bisere naše domovine. Ne zaobilazimo ni bitne datume i zanimljivosti iz sveta. Potom, tu su matematičke „mozgalice“ („Zanimljiva matematika“), horoskop, filmske preporuke („Celuloid“), preporuke za knjige („Ex Libris“), detektivska priča („Detektiv“), rubrika za vinopije („Vinoteka“), rubrika za „domaćice“ („Kuvarica“), dečija enigmatika („Dečije strane“), enigmatika za predškolce („Enigmatski vrtić“), školske strane („Školsko zvono“ – uoči početka školske godine), obeležavamo letnji i zimski odmor („Letovanje“, odnosno „Zimovanje“), imamo strane sa zanimljivim enigmatskim oblicima („Mozaik“, „Kvizomanija“), strane iz istorije „ENIGME“ i enigmatike („Vremeplov“)…

„ENIGMA“ ima i lavirint, viceve, „da li znate“, „gle!“, skrivalicu… Jedno od obeležja je i naslovna strana, sa poznatom ženskom osobom sa naših prostora, što prati i rubrika „Lice sa naslovnice“ i namenska skandinavka.

Slavko Bovan је рекао...

U istoriji srpske enigmatike naš list biće posebno upamćen. Počev od 10. marta 2000. godine, tačnije od broja 2086, „ENIGMA“ je objavljivala ukrštenicu u nastavcima, jedinu u Srbiji, sa ciljem da obori Ginisov rekord. Mamutska skandinavka je izlazila do smrti njenog autora, Milana Šabana, odnosno, do 301. nastavka objavljenog u broju 2.389, od 1. februara 2015. godine! Ukupna dužina ove ukrštenice premašila je 100 metara, u njenih oko 100.000 polja ukršteno je oko 30.000 reči, čija je prosečna dužina 5,28 slova. Slikovito, kada bi ovu ukrštenicu zalepili na zid, bila bi potrebna površina veća od 20 kvadratnih metara. U Ginisovoj knjizi rekorda, postojeća ukrštenica zauzima površinu od „svega“ 3,55 kvadratnih metara.

Do marta 2013. godine, enigmatski deo uređivali su članovi EK „Beograd“, a od tada uređivanje su preuzeli članovi EK „Nova zagonetka“. I sa svim ostalim klubovima Enigmatskog saveza Srbije, „ENIGMA“ ima plodnu i blisku saradnju.

Nastojaćemo da i ubuduće budemo sveži i zanimljivi, jer su naši čitaoci naša najveća vrednost. Mi postojimo zbog vas. Čitajte ENIGMU, a mi ćemo se truditi da vas uvek prijatno iznenadimo.

Slavko Bovan је рекао...

Ovo gore je tekst sa sajta Enigme.

Srećan rođendan Enigmi!

Zdravko је рекао...

SRETAN ROĐENDAN!
Slijedeće godine je veliki jubilej: 70 godina Enigme!