четвртак, 24. децембар 2020.

NEVENI, NEVENI




Piše Mladen Marković

U izdanju Novosadskog dečjeg kulturnog centra objavljena su specijalna, jubilarna izdanja Nevena i Malog Nevena, kojima proslavljamo ravno 140 godina od izlaska prvog broja Čika Jovinog lista. Časopisi su štampani u vrlo ograničenom (čitaj: simboličnom) tiražu, nema ih u prodaji, ali su zato elektronske verzije dostupne svima na sajtu Novosadskog dečjeg kulturnog centra. Tu možete besplatno preuzeti primerke u pdf - u.


Neven (br. 916) je gotovo u celini posvećen Jovanu Jovanoviću Zmaju, dok je sadržaj Malog Nevena (br. 360) razuđeniji, sa velikim brojem enigmatskih zadataka za predškolsku i mlađu školsku decu. Budući da je (veliki) Neven namenjen starijim osnovcima, enigmatski zadaci su nešto ozbiljniji i tematski usaglašeni sa sadržajem broja, te plasirani u okviru enigmatskog dodatka na 6 stranica.

15 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Ovo lijepo izgleda.

Da li to znači da je Mladen u redakciji "Nevena"?
U Novom sadu?

Mandrak је рекао...

Haha, piše u impresumu. :)
To što sam u NS - u nema baš mnogo veze sa tim jer kao član redakcije u vreme covid - a mogu da delujem i sa Grenlanda. :)

Slavko Bovan је рекао...

Đe je impresum?!
Pa da zalijemo!

Slavko Bovan је рекао...

Opaaaa. Piše - Crno na bijelo (odnosno crno na oker). Čestitam!

Анониман је рекао...

Врло лијепо! Честитам!
М. Милићевић

Mandrak је рекао...

Ako se neko baš raduje, ne branim da popije u to ime. :)
Ove godine je Neven preuzeo DKC NS, pa opet radimo kao nekad (samo smo sada malo bolje plaćeni).
Ja tu, razume se, kreiram enigmatiku i još neke stvari. Što rekao jedan moj malo ograničeni kolega, potpuno uveren da govori suvu istinu: to što ja radim, uz dužno poštovanje, niko drugi ne bi umeo. :P
Eto, u Malom Nevenu je objavljena jedna moja pesmica za decu (i predstavljen sam kao veliki gost, iako sam prvi član redakcije... to svakako nije moje maslo, da su me pitali ne bi bilo tog grandioznog naslova :D).

Анониман је рекао...

Са осјећајем, укусом, знањем и мјером! Попићу нешто у то име! М. Милићевић

Dejan Minić је рекао...

Jako lepo ovo izgleda, puno zanimljivosti za decu i za starije, plus je estetika izvrsna. U ovom vremenu prolaznih vrednosti i kiča, ovo je pravo osveženje.

Slavko se pravi malko Toša...mi malobrojni znali smo gde je Mladen i malo ranije smo popili u to ime, ali svakako da treba i širi auditorijum da zna za to. Mladenu lično želim sreću na poslovnom i životnom planu sa nadam da je (konačno) pronašao svoje jato.

zarptica.53 је рекао...

Bravo za pesmicu!

Mandrak је рекао...

Hvala lepo, i ja bih nešto popio s vama, ali danas ne znam gde mi je glava (to nema veze s Nevenom, završio sam svoj deo posla do februara). :)

Анониман је рекао...

Bravo Mladene!
ovo baš dobro izgleda.
Poz.
Dinko

Nedjeljko Nedić је рекао...

Izvrsno izgleda i bravo za MM-a!

Gojko је рекао...

Prava stvar,osvježenje , svaka čast!

Mandrak је рекао...

Drago mi je ako vam se ovo (i sve ostalo) dopada, a možda će jednom svetlost dana ugledati i knjižica sa enigmatikom za decu (projekat stagnira do 2022 iz poznatih razloga).
I možda je neko zapazio da na ovoj stranici sa pesmicama piše "stihovi anagrami". Dizajner je, menjajući pozadine, izbacio jedno n sa uverenjem da je tipfeler, inače su stihovni. :)
I imao sam čak dva ilustratora, eto kurioziteta. :) Mogao sam i ja da crtam, ali mi se više dopala ideja da mi radove ilustruju profesionalci, tačno onako kako zamislim i naručim. :)

Rešad Besničanin је рекао...

Baš sam ponosan na svog najboljeg učenika!