четвртак, 8. јул 2021.

NOSTALGIJA (1281)


Piše: Stanko Šarac
Ostao sam dužan i jednu crticu o pok. Pavlu Bogdanoviću, legendarnom Paji,  velikom glumcu i zagonetaču, pjesniku! Izvanredan čovjek s kojim sam proveo nezaboravne sate na brojnim mjestima u Zagrebu, ali i drugim mjestima zagonetačkih druženja. Posebne prilike su bili turniri kvizovke kojima se redovito dazivao. Šaljem zajedničku fotografiju s turnira koji je održan u EXPORTDRVU u Zagrebu, 04.02.1988. Legenda na centralnom mjestu, pokraj dame s mušketirima. Možda netko ima sačuvanu bolju fotografiju!  

Kasnih osamdesetih sam bio pretplatnik francuskog zagonetačkog mjesečnika "TELE 7 JEUX" pa sam se bio potrudio poslati im Pajinu premetaljku na francuskom jeziku, a koju je bio objavio Vjesnikov KVIZ!  Francuzi su to objavili kao posebnu vijest - "Le saviez-vous?". Osim pohvale da se list čita diljem svijeta,  napisana je i krasna čestitka legendarnom Paji!

Kada sam primio svoj primjerak lista i vidio vijest, napisao sam prikladnu crticu i odnio u redakciju Kviza! Naravno, sve je bilo objavljeno u br. 504. od 04.10.1989. Imam sačuvanu kopiju koju šaljem u prilogu! Kasnije sam "otkrio" Paji da sam osobno poslao pismo u redakciju francuskog mjesečnika.

Iz priložene kopije se ipak može pročitati kompletan francuski tekst.  
Neka i ova kratka crtica bude podsjećanje na našeg zagonetačkog i učitelja i kolegu!


7 коментара:

Анониман је рекао...

U sredini Pavle Bogdanović za stolom, lijevo Miljenko Lepšić, desno Ranko Skopal. Ljepotica je Nada Paić, a ko prepoznaje ostale? Željko

M. Милићевић је рекао...

Станко, Алфредо, Миро, Роберт, Борис, Ненад, Нада, ја, Златко, Здравко, Хајро, Перо, Томислав, Ђуро, Томислав, Желимир, сједе: Миљенко, Павле и Скопал

Slavko Bovan је рекао...

Još jednom se zahvaljujem Stanku na odličnim nostalgičnim prilozima. Nadam se da će ih biti još. Od danas u lijevom stupcu oznaka "S. Šarac".

Mandrak је рекао...

Možeš da objaviš stranu iz Kviza posvećenu 30-ogodišnjici Bogdanovićevog rada kao nastavak ove nostlgije. Poslao sam juče.

M. Милићевић је рекао...

Пардон између Ђуре и Желимира је Звонимир Јурковић.

Slavko Bovan је рекао...

Da, da...sutra ću objaviti stranu koju Mladen pominje.

Na lageru imam još jedan Stankov prilog, deset Mladenovih, četiri Čojkova i jednu stranu koju je poslao Dragan ivanovski. (Dobra žetva ovih dnaa).

Hajro је рекао...

Puno je velikih i dragih u enigmatskim sjećanjima, Paja mi je bio dobri duh enigmatike, izuzetan kreativac i osoba.

Nisam poznavalac njegovog velikog opusa, znam da je radio mnoge enigmatske vrste. Rado bih ovdje vidio njegovu tematsku skandinavku iz Orbisa, predzadnja strana omota, tema su bili popularni nazivi nogometnih reprezentacija, na slici Michel Platini sa pijetlom u naručju. Sjećam se tog rada kao primjera kako tematska skandinavka treba izgledati.