понедељак, 20. децембар 2021.

ACTA AENIGMATICA (194)

Loznički enigmatski susreti ’86.

Piše: Stjepan Horvat

Pripremajući ovaj tekst pokušao sam više doznati o enigmatskim druženjima u Srbiji, pa sam tako na sh-Wikipediji, u odrednici Enigmatski savez Srbije, pročitao i ovo:

Od 1988. godine Enigmatski savez Srbije organizuje godišnje susrete uvek u drugom mestu, sa bogatim sadržajima kao što su takmičenja u sastavljanju i rešavanju zagonetaka, tribine sa aktuelnim temama iz enigmatike i šire…

Zašto mi je to važno? U svojoj pismohrani pronašao sam jedan dokument koji će moći pomoći srpskim enigmatskim historičarima da nadopune neke činjenice vezane za okupljanja i natjecanja enigmata u Srbiji.

Radi se o Biltenu "Lozničkih enigmatskih susreta '86" *) održanih u Loznici. Tamošnje Kulturno-umetničko društvo Viskoza bilo je domaćin zajedno sa svojom Enigmatskom sekcijom, na čijem je čelu tada bio Đoka Lazić. U okviru susreta održano je 10. V. 1986. Prvo prvenstvo Srbije u sastavljanju zagonetaka, kojem je organizator bio Enigmatski savez Srbije. Organizirano je i prijateljsko nadmetanje u rešavanju zagonetaka u organizaciji domaćina, gde su učestvovali i klubovi prijatelji iz drugih socijalističkih republika. Ovim susretima, koji nisu nosili naziv Susreti enigmata Srbije, prisustvovala su 43 enigmata (zagonetača) iz Beograda, Bjelovara, Bora, Valjeva, Zvornika i Loznice.

U prilogu je pretisak 3. i 4. stranice iz tog Biltena, koji je otisnut poslije susreta, iz kojih je vidljivo da je u klupskom natjecanju prvo mjesto pripalo EK Bor (Radomir Matić, Zoran Stančić i Zoran Milošević), druga je bila ekipa Enigmatske sekcije Kviz kluba iz Beograda (Veljko Maksimović, Radojica Jovičić i Ratko Stojković), treće mjesto pripalo je VEK Brankovina (Milovan Stojić, Dragoslav Rosić i Lazar Đurić), a četvrto Enigmatskoj sekciji RKUD-a "Viskoza" (Sreten Perić, Rade Nedić i Dušan Kovačević).

Za EK "Beograd" natjecao se Rešad Besničanin, ali ekipa nije ušla u plasman jer je bila nekompletna. Prvenstvo je pratio i ocjenjivao stručni žiri u sastavu Branko Polić, Žarko Pešić, Slobodan Pantelić, Milenko Zuber i Đoka Lazić. Pojedinačni poredak svih trinaestero natjecatelja i najbolje ocijenjeni uradak u svakoj kategoriji spomenuti su na četvrtoj stranici Biltena.

U okviru Lozničkih enigmatskih susreta '86. održano je i prijateljsko natjecanje u odgonetanju, u kojemu je sudjelovalo pet ekipa s po tri člana, a u žiriju su bili Stjepan Horvat, Milan Ivanović i Olaf Ljubibratić. U ovom natjecanju prvo mjesto pripalo je ekipi ZD Čvora (Željko Jandragić, Dušan Kos i Slavko Peleh), drugo ekipi VEK Brankovina (Milan Marinović, Pavle Marjanović i Ljubica Radosavljević), treće EK Simon Racković (Magbula Pašić, Hasan Pašić i Dušan Popović), četvrto Kviz klubuEnigmatska sekcija (Milutin Tepšić, Radoje Marjanović i Radmilo Ivanović) i peto RKUD-u "Viskoza" – Enigmatska sekcija (Milutin Zebić, Radivoje Vasić i Dragan Radovanović).

U pojedinačnom poretku prvo mjesto pripalo je Magbuli Pašić, ispred Željka Jandragića i Milana Marinovića.

Održan je i sastanak Inicijativnog odbora za osnivanje Zagonetačkog saveza Jugoslavije, kojemu su prisustvovali: Branko Polić, Žarko Pešić i Đoka Lazić ispred Enigmatskog saveza Srbije, Slavko Peleh i Stjepan Horvat ispred Zagonetačkog saveza Hrvatske i Vojin Krsmanović, kao budući predsjednik Enigmatskog saveza Bosne i Hercegovine.

*) U sljedećem nastavku ove rubrike biće objavljen cijeli Bilten.


4 коментара:

Belirac је рекао...

Citat iz članka: "U prilogu je pretisak 3. i 4. stranice iz tog Biltena..."

U stvarnosti, priložene su 4. i 3. stranica Biltena.

Belirac је рекао...

Među šampionima Srbije iz 1986. godine bili su, osim pok. Rade Nedića, još i Radomir Matić, Ratko Stojković i Radojica Jovičić.
Baš me zanima sjećaju li se oni toga takmičenja i imaju li neke materijela iz tog vremena? Možda neko zna da li su tadašnji enigmatski ili neki drugi listovi objavili članak o tom takmičenju ili koji tada sastavljen rad?

Анониман је рекао...

Sećam se kao kroz san. Đoka Lazić je vodio evidenciju o našoj enigmatskoj sekciji RKUD "VISKOZA". Ja sam nešto spasao, ali ne mogu da nađem 1986. godinu. Bilo je tu i slikanja, pa bih zamolio Štefa ako ima šta da mi pošalje.
P.S. Ja mislim da su to bili jedini susreti enigmata gde niko ništa nije platio. Sve troškove snosila je RKUD "Viskoza".
Lozničanin

Belirac је рекао...

Krsta Ivanov javlja:
"Video sam Štefov članak o Loznici. Pitao Radomira Matića da li ima bilo kakav materijal sa tog takmičenja. Veli da, osim lepog sećanja i nekih detalja, nema. Sve je to ostalo kod, najverovatnije, Branka Polića. Misli da njegova pobednička ukrštenica nije objavljena."