понедељак, 28. март 2022.

ACTA AENIGMATICA (208)

Kategorizacija odgonetača 1986. (4)

Piše: Stjepan Horvat

Kategorizacija odgonetača 1986. (4)

Piše: Stjepan Horvat

Odgonetačka natjecanja u 1986. godini uveliko su bila organizirana po poboljšanim pravilima, jer su se počela voditi u ime republičkih saveza, a i Prvenstvo odgonetača Jugoslavije (POJ) organizirao je Zagonetački savez Jugoslavije (ZSJ – ESJ) uz punu potporu ZD Čvora. Natjecanja su se organizirala uživo, a radi širenja odgonetačkih aktivnosti razrađen je hodogram kako doći u finalno natjecanje POJ-a, koje se održavalo obično u vrijeme Susreta zagonetača i odgonetača Jugoslavije (SZOJ). Počinjalo se od klupskih natjecanja, pa preko republičkih natjecanja i konačno završavalo finalnim natjecanjem.

Osim natjecanja odgonetača za stjecanje prava sudjelovanja u višim natjecanjima za POJ, Zagonetački savez Hrvatske organizirao je i klupsko natjecanje nazvano Gradski odgonetački kup, kojemu je cilj bilo druženje zagonetača u pojedinim mjestima, a time i mogućnost promidžbe enigmatike i aktivnosti klubova u mjestima u kojima su djelovali.

U Bjelovaru je 22. veljače 1986. godine organizirano kvalifikacijsko natjecanje za Gradski odgonetački kup '86., koje je ujedno bilo i klupsko kvalifikacijsko natjecanje za POH i POJ za 1986. godinu. U natjecanju su sudjelovala 24 odgonetača podijeljena u šest skupina po četiri natjecatelja (ekipe društava), a rješavali su skupinu zadataka koje su pripremili Edgar Blažičević i Radoš Pušonjić, oba iz Zagreba. Bile su to različite zagonetke već ranije objavljene u zagonetačkim listovima. Uspješnost odgonetanja ocjenjivao je žiri u kojemu su bili Marijan Jurčec, Radoš Pušonjić i Mladen Gatalica.

Najbolji rezultat postigla je prva ekipa ZD Čvora pod imenom Čvor Bjelovar, osvojivši 875 od mogućih 1.088 bodova, u sastavu: Željko Jandragić (ovm, 269), Dušan Kos (omk, 211), Pero Galogaža (oB, 227) i Stjepan Horvat (oB, 168).

Drugo mjesto zauzela je ekipa Čvor Mlad s ukupno 810 bodova, a u čijem su sastavu bili Luka Jelavić (om), Dušan Đukić (om), Mladen Onešćuk (om) i Aladin Mahmutović (oB).

Ekipa Čvor Zagreb osvojila je treće mjesto s osvojenih 800 bodova, a u njenom su sastavu bili Demetrije Filić (om), Stjepan Orešić (omk), Tomislav Rebrović (oB) i Antun Cvitković (om).

Pojedinačni rezultati poslužili su za određivanje odgonetača za dalje natjecanje u Prvenstvu odgonetača Hrvatske (a time i za POJ), pa je tako poredak bio: 1. Željko Jandragić (269), 2. Aladin Mahmutović (243), 3. Demetrije Filić (238), 4. Pero Galogaža (227), 5. Luka Jelavić (221) i tako redom.

Na osnovu izvještaja s natjecanja, Komisija za kategorizaciju Zagonetačkog saveza Hrvatske izvršila je kategorizaciju i utvrdila da je ovaj odgonetački turnir imao vrijednost 2,62 (A-kategorija) i da su se na osnovu njega mogle ostvariti kategorije odgonetača A, B i C razreda. Prema Zapisniku o provedenoj kategorizaciji 2/86. od 12. svibnja 1986. godine nove kategorije osvojili su: oA – Aladin Mahmutović i Pero Galogaža, oC – Ljubislav Drakulić, a Petar Ivegeš osvojio je prvi bal za kategoriju oB.




Нема коментара: