субота, 5. март 2022.

BANATSKE ŠORE

(Janić, Ljuboja, Tomašev. Sekulić i Šljapić)
 Šorni ga Pajoooo!

Pravim meksičke talase dok navijam za ekipu "Banatske šore" na slici (KI + ZR) na NS Open (takmičenje u kvizingu) koje se danas ceo dan održava u Novom Sadu. Završena su individualna takmičenja i član EKK Branko Ljuboja osvojio je bronzanu medalju u kategoriji "Domaći film". Bravoooo!

Počinje ekipno takmičenje.

Napred naši!

4 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Na ovom takmičenju učestvuje četvoro članova EKK i nekoliko simpatizera.
Očekujem detaljan izvještaj kada se sve završi.

Slavko Bovan је рекао...

Tomaševac -

Deseto svetsko prvenstvo u banatskim šorama, igri iz koje je, prema lokalnoj legendi, potekao američki bejzbol, biće održano 3. i 4. jula u banatskom selu Tomaševcu, nadomak Zrenjanina.video icon

Na "terenu kod starog zabavišta" nastupiće 10 ekipa iz Srbije i Rumunije, a najbolja ekipa poneće titulu svetskog šampiona.

Organizatori su Udruženje za zaštitu i očuvanje banatskih šora i Mesna zajednica, a pokrovitelj je Izvršno veće Vojvodine.

Banatske šore ili "lopta na beganje" su stara čobanska igra loptom i palicom, koja se danas igra u vojvođanskom i rumunskom delu Banata.

To je sport u kome se takmiče dva tima sa po 10 igrača.

Koristi se krpena loptica težine 250 do 300 grama, pravljena tako da stane takmičaru u ruku. Ako se desi da bude lakša, to se jednostavno i brzo rešava - kvašenjem.

Za razliku od američkog bejzbola gde ih ima četiri, kod šora postoje samo dve baze ili "curice", kako ih zovu, a umesto "bejzbolki" tu su palice od jasenovog drveta ručne izrade.

Jedan meč traje 60 minuta, a u slučaju nerešenog rezultata igra se petnestominutni produžetak.

Igru pomno prati nekoliko sudija.

Slavko Bovan је рекао...

Vanja javlja sa lica mjesta: Ekipa Banatske šore podelila 6. mesto u izuzetno jakoj konkurenciji 22 ekipe iz Srbije i regiona

Slavko Bovan је рекао...

Bio je prilog na RTV i Vanja u njemu kaže rečenicu-dvije.