понедељак, 4. април 2022.

ACTA AENIGMATICA (209)

Kategorizacija odgonetača 1986. (5)

Piše: Stjepan Horvat

U 1986. godini na svakom odgonetačkom natjecanju mogle su se stjecati zagonetačke kategorije, naravno ako su za to bili ispunjeni osnovni uvjeti iz prihvaćenih pravila o kategorizaciji. Danas donosim još jedan zapisnik o natjecanju održanom u okviru tada već tradicionalne manifestacije, šestog Enigmatskog vlaka, koji je 22. ožujka 1986. prometovao na relaciji Zagreb – Osijek. Manifestaciju su organizirali članovi Enigmatske sekcije Vazak, koje je postala stalna sekcija Kulturno-umjetničkog društva željezničara (KUDŽ) "Ivo Mikac" iz Varaždina. Ovaj zapisnik, koji imam u lošim fotokopijama, donosim zato što se iz njega može obnoviti popis svih sudionika na šestog Enigmatskom vlaku, dobiti uvid u tadašnje klubove, a u konačnici dat ću i popis novih kategorija ostvarenih na tom natjecanju.

Natjecanje je vodio vazakovac Stjepan Tumpić, kao predsjednik žirija, te kao članovi Josip Biuk i Zvonimir Jurković. Zadatke je pripremio i grafički posložio Stjepan Tumpić. On je bio autor dva zadatka: razmještajne i klasične križaljke, dok su ostalih pet zadataka: premetaljka, kriptogram, glazbena zagonetka, rebus i premetajni rebus bili djelo tajnika ES Vazak Franje Marciuša. Zadaci su bodovani i moglo se osvojiti maksimalno 140 bodova za potpuno točno rješenje.

Ovo je bilo klupsko natjecanje, gdje je jedna ekipa mogla imati najviše četiri člana pa je maksimalni broj bodova po ekipi bio 560. Natjecalo se jedanaest ekipa: EK Pliva Zagreb, EK Upitnik Brezovo Polje, ES RKUD Viskoza Loznica, EUZ Zagreb, Vjesnikov kviz Zagreb, UD Domen Trebnje, ZD Vinkovci, ZD Čvor Bjelovar, ZD MAR Nova Gradiška i ZS Vazak Varaždin (I. i II.). Konačni ekipni poredak bio je sljedeći:

1.     Vjesnikov kviz, Zagreb (R. Skopal, R. Pauletić, B. Nazansky i S. Šarac) ostvario je ukupno 498 bodova.

2.     ZD Čvor, Bjelovar (D. Kos, Ž. Jandragić, P. Galogaža i S. Horvat) ostvario je ukupno 460 bodova.

3.     ZD MAR, Nova Gradiška (D. Radojčić, P. Matijević, V. Hudolin i Ž. Lebeda) skupili su 444 boda.

Žiri je napravio i raspored po natjecateljima pa je tako najbolji bio Darko Radojčić iz Nove Gradiške, drugo mjesto pripalo je Vladimiru Kutnjaku iz Zagreba, a treći je bio Robert Pauletić također iz Zagreba.

Na osnovu rejtinga pojedinih odgonetača, turnir je imao vrijednost od 2,15, što znači da je bio B-kategorije i na njemu su se mogle osvojiti kategorije C- i B-odgonetača.

Prema zapisniku Komisije za kategorizaciju 14/86. od 12. svibnja 1986. godine, nove odgonetačke kategorije osvojili su: Simon Bizjak iz Ajdovščine – oC + bal B, Ramiz Nuhanović, Brčko – oB, Darko Radojčić, Nova Gradiška – oC + bal B, Zlatko Stipaničić, Zagreb – oC i Stanko Šarac, Zagreb – oB.






 

Нема коментара: