среда, 9. новембар 2022.

NOVA BIBLIOGRAFIJA

ZD „Čvor“ je otisnuo i desetu knjigu ove godine. To je još jedna bibliografija koju je pripremio Stjepan Horvat. Radi se Bibliografiji zagonetaka časopisa „Rebus“ (1957.-1964.), što je izlazio u Osijeku i u kojemu je zagonetke objavljivala većina autora poznatih današnjoj generaciji zagonetača.

Knjižica ima 82 stranice na kojima su doneseni brojni podaci o zagonetkama objavljenim u časopisu „Rebus“ te o njihovim autorima. Enigmatski časopis „Rebus“ izlazio je od 1. veljače 1957. godine a posljednji broj izašao je 31. prosinca 1964. godine. Časopis je izlazio jedno vrijeme kao mjesečnik, zatim i dva puta mjesečno, a posljednje dvije godine ponovo kao mjesečnik. Tiskano je 135 brojeva u kojima je objavljeno više od tri tisuće i tristo različitih zagonetaka. Urednik je bio dr. Marijan Jurčec (1919.-1994.), osječki odvjetnik a kao nakladnici javljali su se: Enigmatski klub Osijek, Glas Slavonije Osijek, pa potom ponovo novoosnovani (?) Enigmatski klub Osijek. Od suradnika iz prvog broja danas su još živi Boris Antonić (Osijek) i Marko Linić (Rijeka). U knjizi je objavljena i rasprava o ulozi dr. Marijana Jurčeca iz pera Borisa Antonića.

Bibliografija je napravljena u sada već standardnim poglavljima: Kalendarij izlaženja brojeva „Rebusa“, Autori i zagonetke, Abecedni popis autora i godine suradnje, Tekstovi vezani uz zagonetaštvo i Nazivi zagonetaka. Ima i nekoliko pretisaka iz samog časopisa.

Knjiga je tiskana u ograničenom broju primjeraka a može se naručiti od „Čvor“ d. o. o. Bjelovar. Cijena knjižice je 70 kn (u to je uključena i dostavna poštarina!), a uplate se vrše putem banke koristeći IBAN Čvora: HR 5224020061100002081, a u rubrici Poziv na broj potrebno je unijeti OIB uplatitelja. Bilo bi dobro da se po izvršenoj uplati nazove Tajništvo i javi se točna adresa za dostavu (tel. 043 244 050). Knjigu možete dobiti i pouzećem a cijena knjige i poštarine je 95 kn. Naručiti možete telefonski ili na e-mail: cvor@cvor.hr.

Za uplate izvan Hrvatske cijena je 12 eura (uključena dostavna poštarina za inozemstvo) a koriste se IBAN: HR 5224020061100002081, Swift code: ESBCHR22 i VAT: HR72793634017. Ne postoji mogućnost dostave pouzećem.

3 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Čestitam Štefu i Čvoru.

Aljoša Vuković је рекао...

Pridružujem se čestitkama.

Neki Tip је рекао...

Hvala, ovo je stvarno ekspresno. Još jedna zanimljivost - od autora čije su zagonetke objavljivane u osječkom Rebusu danas su još živi (bar prema mojim podacima):
Boris ANTONIĆ, Petar BIZUMIĆ, Jozo BOBAN, Lazar DOVNIKOVIĆ, Radojica JOVIČIĆ, Antun KOŠIR, Sipan KUJUNDŽIĆ, Miro LIGUTIĆ, Marko LINIĆ, Jože STABEJ, Ratko STOJKOVIĆ, Zlatko ŠEŠERIN, Vlatko VUKELIĆ i Jovan VUKOVIĆ.