BE, ĐU, ĐU, LI, LI, NA, NA, RI, RI, SLA, TO, TRA, VA, VA, VEČ, VEČ
Vodoravno i okomito: 1. Ekavski naziv donjeg recepta (izvor), 2. Jedan od dva nadimka (drugi je Gomulka) serije elektromotornih vlakova Hrvatskih željeznica službene oznake HŽ serija 6011, izgrađenih u poljskoj tvornici Pafawag (Wrocław) u periodu od 1963. do 1966, 3. Žensko ime od koga su nastale odmilice Đuja, Đuka, Đuke, Đuki, Đura, Đusa, 4. Beogradski spomenik koji se nalazi u Parku prijateljstva na Ušću, podignut u znak sjećanja na žrtve NATO-bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 1999; autor spomenika je akademski vajar Svetomir Radović.
Posni recept:
Potrebno je: 1,5 kg krompira, 250 g pirinča, 3 glavice crnog luka, 1 litar vode, ulje, vegeta, so, biber
Priprema: Na ulju ispržiti crni luk, u to dodati pirinač i pržiti ga dok ne postane staklast. Začiniti biberom i vegetom po ukusu. Naliti sa 1/2 l vode i malo prodinstati na tihoj vatri. U međuvremenu krompir očistiti i iseći na kolutove. U podmazanu posudu staviti polovinu količine krompira, a preko pirinač sa lukom. Završiti krompirom. Naliti vodom, još malo dosoliti i peći u rerni u poklopljenom sudu oko pola sata.
Autor: Jovan Nedić
2 коментара:
ODGONETKA:
BE--LI--ĐU--VEČ
LI--TO--RI---NA
ĐU--RI-SLA---VA
VEČ-NA--VA--TRA
Vlašar
Rješenje je tačno: beli đuveč, Litorina, Đurislava, "Večna vatra".
Постави коментар