уторак, 4. јун 2024.

NEMA NERJEŠIVIH PROBLEMA

Eroteka (k)

Već smo zaključili da problem prave “Čvor”, a kao pojedinac Živko Barišić. Kad oni naprave problem, to se daleko čuje. Ne samo da se čuje, već ih i okite medaljom. Doduše, postoje i još neki “pravljači” problema koji dižu halabuku uzvikujući: “Vidite nas na postolju, vidite nas na postolju,…”, ali objektivno govoreći, badava galame, …njihovi problemi su, ipak, drugorazredni. Skoro pa problemčići.

Hajde, dobro, znamo ko su bili najbolji sastavljači zagonetaka, pa je red da vidimo ima li ko da “Čvoru” parira kada je raspetljavanju enigmatskih zadataka u pitanju. Ima?! Opet “narandžasti”?! Ma, nije valjda? Čekajte, to se mora provjeriti.

Zadatke za rješavanje osmislio je Valter Kvalić, a pomagala mu je Milica Šimić. Bili su to zanimljivi zadaci, već sam pominjao onu “tešku križaljku”, ali bilo je tu još dosta zanimljivih zavrzlama. Interesantno je da je jedan kriptogram (po ključu) ličio na onaj sa “Čvor Opena”, bilo je nekoliko laganih anagram, jedan par rebusa (rješenje jednog je postavka drugog, i obrnuto), jedan rebus koji “izdaleka gledan” liči na kriptogram, rešetka, skandinavka, …

Na dan proglašenja rezultata rekoše da je “najprvi” Pero Galogaža, prvi do prvog Nebojša Dragomirović, a uz njih se okitio medaljom i Željko Jandragić. Ostali: Marko Mihaljević, Zoran Radisavljević, Nedjeljko Nedić, Miroslav Sabolčec, Rešad Besničanin…prate vodeći trojac bez šanse da ih dostignu. Zaslužene medalje, nema šta! Vaš izvještač je zauzeo mjesto koje mu pripada. Petnaesto mjesto i nije tako rđavo kada se pogleda konkurencija. Broj bodova koje sam osvojio dovoljan je da ne upropastim plasman ekipe. Dakle, i u rješavanju smo drugi. Bravo za nas! Nebojšu, Rešada i mene, prešišali su jedino Pero, Željko J. i Živko.

Plasman “Čvor Opena” sam već pominjao, ali da ponocim da su Pero Galogaža, Nebojša Dragomirović i Luka Pavićić od Štefa dobili po pehar na radost i dugo sjećanje.


Ostalo je još da se uruče odličja za logičare. Na tom takmičenju se potvrdilo da su žene jači pol. Prva tri mjesta, sa istim brojem bodova -  tri dame. Organizator je odlučio da su sve tri osvojile prvo mjesto, a da podjela pehara bude najpravičnija, dogovoreno je da Tina Bratim, kao najmlađa dobije glavni pehar, drugi pehar po važnosti dobila je Zorica Radunić, a najiskusnija Sanda Reić Tomaš, onaj koji je najmanji, ali ne manje bitan. Muškarci da malo provježbaju logičko razmišljanje!

Time je uručenje nagrada i proglaženje rezultata završeno. Polako se razilazimo jer je vrijeme za večeru. Raspoloženje je dobro. Fotografišemo se. Pomalo “peckam” članove EKK koji su izabrali “pogrešnu” ekipu za koju će nastupiti, a posebno jednog koji je umjesto narandžaste odabrao bordo dres. Šalimo se. Dobio sam  obećanje da ćemo se sutra nas dvojica “unarandžastiti”.

Vateru skidam kapu za sve što je uradio. Organizacija je bila odlična. Uručenje nagrada je teklo bez problema,…ali naknadno smo utvrdili da je Valter ipak napravio “neoprostiv” propust. Nagrada za najuspješnijeg učesnika je ostala neuručena javno. Jedna lijepa grafika Peri je predata “tajno” bez aplauza euforične publike i mnogobrojnih predstavnika medijskih kuća. Kada sam informaciju o Peri Prvom Velikom objavio na blogu, naš dobri Nedjeljko napisa da taj bitan momenat nije registrovao, a šaljivdžija Slavko  mu odgovori: “Nisi bio dovoljno pažljiv”. (Konkurentski blog treba ispod stola šutirati u cjevanice). E, ako je ovo propust organizatora koji će neko ozbiljno zamjeriti, onda neka zamjeri! Treba svi da ustanemo i poklonimo se Valteru do zemlje. Svaka čast na cjelokupnoj organizaciji.

 (Foto: Jovan Nedić)

Nastavak slijedi: I HRVATI MOGU DOBITI PIĆE

Нема коментара: