четвртак, 12. септембар 2024.

PISMO STJEPANA OREŠIĆA


Poštovani,
nije mi baš bila namjera da se javljam u vezi završenog natječaja i objavljenih rezultata ( nažalost, djelomičnih ) povodom Dana ludaje, ali me je na to potaklo više nelogičnih stvari:
Prvo i osnovno je sistem žiriranja - zašto ocjene samo u rasponu 1 do 5 ( kolliko sam primijetio i dosta drugih kolega - učesnika ima prigovor na to ) .
Zašto je ( barem kod ocjenjivanja anagrama ) izabrano samo četrdesetak radova, a ne svi - zar smo mi ostali stoka sitnog zuba ? To nije nimalo pošteno, ni korektno!
Što se tiče križaljaka-ukrštenica opći raspašoj - žiri se nije uopće držao propisanih kriterija (LJEŠNJACI, ŠČUKA, FLJAKA - samo mali primjer iz dosada vidljivih radova, a gdje je pomiješanost etimologije i fonetike, pa sumnjivi izvori sumnjivih riječi itd.,itd. ).
Kod rebusa ima također podosta bisera ( otrcane i naveliko korištene fraze potpomognute prilozima i pridjevima : na, oko, do, uz, pored, pri  itd. ), zatim istokorijen- ski pojmovi ( na koje su također reagirali kolege ), dva objavljena rebusa DOBA REBUSA  i  MAG REBUSNE IDEJE  su mi naročito upali u oči, naime , nedavno mi je u Kvizorami objavljen rebus DOBA USKOKA, a prije par godina u sklopu Memorijala Pavić-Kraker objavljen mi je ( uz križaljku ) rebus MAG REBUSA! Sasvim slučajno, zar ne ? Još nešto - što je s Michaelom Palinom ( ili Pejlinom)? Gore spomenuti su sve visokoplasirani radovi ! Kakvi su tek plasmani nas običnih smrtnika?!
Generalno, bio je red da se prikažu plasmani svih učesnika u svim disciplinama natječaja ( kao što su to uradili vaši kolege na netom završenom Prvenstvu Srbije u enigmatici). Ovako ispada da se trud nas ostalih uopće ne cijeni ( a trebalo je dosta truda i znanja za postavljene zadatke ).
Na kraju, želio bih istaknuti da je ovo moje zadnje sudjelovanje u ovim i ovakvim natječajima!
Stjepan Orešić - OREST

31 коментар:

Slavko Bovan је рекао...

Ovo pismo mi je danas stiglo, pa sam odgovorio na njega i pitao za dozvolu da ga objavim javno. Večeras sam dozvolu dobio, pa ga objavljujem.

Slavko Bovan је рекао...

Moj odgovor je bio:
Hoćete li da ovo objavim na blogu? Možda bi bilo korisno da se malo prodiskutuje?
Primjedbe su dobrodošle.
Ponekad su opravdane, a ponekad i nisu.
Ne znam šta je slučaj ovoga puta, ali da odgovorim na neke.

Anagrami. Za ocjenjivanje nije dato 40 anagrama već SKORO svi. Na listi za žiriranje ih je bilo tačno 80. Odbačeni su neispravni i one koje su sami autori odbacili. BODOVE JE DOBILO 35-36 anagrama i oni su navedeni u poretku. Oni sa nula bodova biće publikovani u nekom pregledu anagrama (npr. u Dinkovoj godišnjoj zbirci). Uvijek postoji mogućnost da autor koji ne vidi svoj anagram na listi JAVNO UPITA ZAŠTO NEMA TOG ANAGRAMA, pa bismo potražili razlog, odnosno da li je bio na listi od 80 za žiriranje ili je odbačen iz nekog razloga.

Rebuse (SVE) nisam objavio ODMAH jer ih objavljujem redom DA BI SE MOGLI RJEŠAVATI. Sa ovog konkursa biće ih objavljeno najmanje 80 pa će se vidjeti i oni koje je žiri (možda) potcijenio.

Slažem se da je bodovanje od 1 do 5 manjkavo. Trebalo je da bude sedam sudija, pa bi se (možda) tabela malo razlikovala. Sudije su žirirale kako su žirirale. Ni meni se neke ocjene ne uklapaju u moje shvatanje rebusa, ali nisam, niti ću ikad, uticati na sudije. Kod kontole objavljenih rebusa oslanjali smo se na bazu objavljenih rebusa (vidi link na blogu).

Što se tiče pojmova u ukrštenici, slažemo se da tu svašta ima. Većina učesnika je ovo shvatilo onako kako je zamišljeno- kao igru sakupljanja bodova. Ko je pravio lijepu ukrštenicu, malo se prevarrio. Kao kontrolor, mogu kazati da su bile svega 3-4 potpuno čiste ukrštenice, ali MORALI smo uvažiti svaki pojam koji je imao potvrdu u relevantnim izvorima pa makar to bio i nekakav DŽUDŽU. Ovo me podsjeti na moje početke igranja kvizovke, U početku sam redovno bio pri dnu tabele jer sam tražio lijepe riječi kao za ukrštenicu, dok nisam sve okrenuo za 18 stepeni i počeo sa raznim "ĆEFŠ-ovima" da sakupljam bodove.

Pozdrav i svako dobro
Slavko

Slavko Bovan је рекао...

Ovo 18 stepeni je naravno 180 stepeni :)

Slavko Bovan је рекао...

U prošlu subotu, prilikom verifikovanja rezultata vodio se ovakav razgovor (parafraziram).
Ja - Moguće je da će biti grešaka, ali svakako nije ništa namjerno.
Vanja - Ko radi taj i griješi.
Dobrivoj - Da, ko radi taj i greši, ...ali ako neko mnogo greši ne treba da radi.
Svi: hahahhahahah
Ja: Nadajmo se da neće biti mnogo grešaka.

Pero је рекао...

Luka Ščuka je odlični slovenski košarkaš.

Анониман је рекао...

Ne razumijem usporedbu DOBA REBUSA i DOBA USKOKA?
Stipan

Ćendo је рекао...

Nisam učestvovao u takmičenju, jer sa bio sprečen, no mogu reći da sam zadovoljan svojim neučestvovanjem.

Vezano za ukrštenicu (moje mišljenje i viđenje):
Koliko sam razumeo trebalo je da se ispolji KREATIVNOST pa čak i neka ESTETIKA sa fer količinom i opravdanom upotrebom slova koja donose više poena to da se prebroji pa ko bude veće sreće imaće najviše bodova, a ne da se ŠČLjDžŽ-je svuda i po svaku cenu i bez ikakve mere - potpuno degutantno. Ima ovde veoma jakih imena u svetu enigmatike i trebalo bi da se zapitaju da li svoje ime staviti pored ovakvih radova?!

E sad ako ovo ima za cilj dopunu enigmatskih rečnika onda smatram da su takvi radovi opravdani i korisni i podržavam u potpunosti.
Ali, tu sad nastaje problem, jer težimo ka rešivosti tako da ako je pojam za rešavača nerešiv zašto to bodovati i ubacivati u rečnik (grad u Somaliji, treće rangirani južnokoreanac u streljaštvu,...). tu onda treba za ceo pojam dati 0 poena, a za pojmove koji imaju tanku potvrdu broj pozitivnih poena koje su dobili za taj pojam prebaciti u negativne pa oduzimati od trenutnog zbira.
Dalje trebalo bi ubaciti i bodovanje ličnog pečata autora toj ukrštenici: da vidimo autora sa dugogodišnjom karijerom ili čak i onoga sa ulice kakav je pečat dao i kako on povećava vrednost te ukrštenice i tu bi moglo da se ubaci onih 15 bodova ili čak i više ako se utvrde stroži kriterijumi.

Da nisam upoznat sa radovima N. Nedića mogao bih da kažem (i da lažno optužim autora) da je ukrštenica kompautorska.
Prvi red: UŠUŠUR
Drugi red: UŠUR
Treći red: ŠUŠULJ
Četvrti red: ŠUŠMUŠ
dakle direktno iz baze pojmovi jako blizu jedan do drugog u rečniku kompjuter slaže jedan za drugim pojmove u blizini zbog uštede u vremenu sastavljanja i eto ukrštenice.
Naravno, ne verujem da on to radi, ali eto nekom drugom ne bi bilo strano da se napravi baza sa tim ŠČLjDžŽ pojmovima tako da kvalitetnija baza i veći broj gotovih komp ukrštenica pa se izabere najbolja i eto jakog rada, ali bez ličnog pečata autora.

Slavko Bovan је рекао...

Iz nekog davnog Čvorovog konkursa sa sličnim propozicijama sjećam se svoje sreće kada sam uvidio da PFAFF (fudbalski golman) može da se uklopi u križaljku i donese gomilu bodova.

zarptica.53 је рекао...

"Fljaka Suroi (alb. Flaka Surroi; Priština, 1964) albanska je preduzetnica i publicistkinja sa Kosova i Metohije. Ćerka je političara i diplomate Redžaija Suroija i sestra političara Vetona Suroija. Srednju školu je završila u Meksiku, gde joj je otac radio kao ambasador, a diplomirala je na Univerzitetu u Prištini"
Hvala Pero, za Luku Ščuku, iz Cedevita Olimpije. LJEŠNJACI su bratstvo u severnoj Crnoj Gori, oko Bijelog Polja i Berana. Pozdrav svima!

Nedjeljko Nedić је рекао...

Za Ćendu: ne radim ja računalno, ali sam objavio dva izdanja Rjučnuka, te Troslovnik i Četvorku s Tonom i Ilijom.
Pravila su bila jasna i lako je bilo shvatiti da sigurno pobjeđuje križaljka s najvrjednijim slovijma.
Inače, ja sam iznenađen ocjenama žirija jer sam mislio da križaljke s najviše bodova sigurno neće dobiti ocjene veće od 5, a Perina je dobila čak 13 od mogućih 15, Žarkova 11 itd.
Da se birala križaljka s najljepšim riječima ja sigurno ne bih koristio gore spomenute rječnike.

Slavko Bovan је рекао...

Broj čitanja ovog posta kazuje da smo pametno odlučili (da ga objavimo javno).

Hajro је рекао...

Najprije čestitke svima, zaista iskreno, lijepo je da ima volje na strani organizatora, autora, članova žirija, evo i nešto komentatora. Pitanje koje se nameće na temu koncepta (drugo je izvedba) samog natjecanja je šta se ovdje promovira? Srećom, lokalni mediji nisu objavili naše umotvorine, ne bi to bilo na dobro enigmatike. Ako promoviramo vještinu kopanja po internetskim bespućima, zanimljivost bjelosvjetskih i naših začudnih pojmova, takmičarski duh itd, onda je ovo smisleno i ipak uspješno. Gdje je ljepota jezika i majstorske kombinatorike, sofisticiranost vrednovanja, ocjenjivanja i obrazlaganja? Sve to možemo, ali izgleda da ne želimo. A to bi bilo vrijedno pokazati javnosti...
Pozdrav svima sa kišovitog Jadrana.

Slavko Bovan је рекао...

Hajro, sokole, namjera organizatora (vrlo očigledno) nije bila da se dobiju ukrštenice za objavljivanje već da se malo zabavimo probajući razne kombinacije. Imam pouzdanu informaciju da se okušalo baš dosta enigmata (koji nisu poslali svoje ukrštenice). Dakle, što se mene tiče, svrha je postignuta. Bilo je zbavno.
Anagram (uvijek) ima za cilj da se napravi neka kopča s Kikindom, a ovoga puta je to bio stih iz vrlo popularne pjesme u ovom dijelu svijeta. Svrha je postignuta jer smo dobili najmanje jedan anagram koji pogađa u sridu i taj anagram je objavljen u lokalnim medijima.
Rebus je imao inspirativnu temu i dobio sam ono što nam je bio cilj - dosta anagrama koji se mogu objaviti na TIO (neki će se, s dozvolom autora, objaviti i u lokalnim i drugim listovima koje priprema EKK). Dakle, svrha je postignuta.
Pozdrav i tebi i ostalima iz, takođe, kišovite Kikinde.

Slavko Bovan је рекао...

Amandman: Kod skoka udalj mjeri se ko je najdalje skočio, a ne ko ima najljepši stil pri skakanju, zar ne?!

Анониман је рекао...

A u skijaškim skokovima? Zloduh

Slavko Bovan је рекао...

A u skijaškim skokovima se oduzimalu najveća i najmanja ocjena, a onda ti to skoči na nos.

Zdravko је рекао...

?

Zdravko је рекао...

Na nos?

Slavko Bovan је рекао...

Zdravko, to je interna šala Zloduha i mene.

Zdravko је рекао...

Razumijem :-) i poštujem.

Hajro је рекао...

Slavko, zabava je legitiman motiv i namjera, ono što mi se čini manje prihvatljivim je nedosljednost, odsustvo inicijalne napomene u stilu “ovo je samo naša zajednička igra, malo zabave, ne zamjerite nesavršenstva u provedbi…”. Skoro pa redovno imamo situaciju da sudionici shvate stvar ozbiljno (jer je tako najavljena), ulože ozbiljan trud, a onda dobiju objašnjenje da je sve tek nekakva igra i da je organizator super ležerno zadovoljan i pored evidentnih propusta i nezadovoljstva sudionika. Razumljivo je da se osjećaju malko izigrani u toj našoj sveprisutnoj igri. Ne može se do jednog momenta biti ozbiljan, a poslije ležeran, u stvari može, davno rekoh - tvoj lokal, tvoja muzika i jelovnik. Naš je izbor sudjelovati ili ne, naša legitimna očekivanja – minimum fer odnosa i primjeren odnos prema enigmatici kao zajedničkom dobru.
Ne znam šta mi je danas pa zakeram, nikad nisam bio takav😊, možda promjenljivo vrijeme ili korona. Na kišu se nisam žalio, naprotiv, željan sam je.

Slavko Bovan је рекао...

Ko je rekao, ili pomislio da sve ovo nije ozbiljno?!

Hajro је рекао...

Bojim se da jeste ozbiljno, naime sve ukazuje da ovdje imamo ozbiljan nedostatak nekih elementarnih stvari, posebno fer tretmana sudionika i komentatora koji se uključuju sa najboljim namjerama.

Slavko Bovan је рекао...

Hajro, ta tvrdnja uopšte nije tačna.

Smatram da sasvim korektno tretiram(o) sve učesnike i sve komentatore, sve neučesnike i sve nekometatore.
Ko se osjeća diskriminisanim na bilo koji način neka to i napiše, pa ćemo preispitati naše postupke (ako ih bude trebalo priispitivati),

Hajro је рекао...

Slavko, sokole, nema tu misterija ni potreba za prijavama, istragama, zaključcima (da ne kažem presudama). Riječ je o razlikama u kriterijima, šta je fer tretman (diskriminacija nije bila pomenuta, fer je mnogo blaži pojam), šta je smisleno i na dobro enigmatike, slično kao što imamo mnogo različitih stavova na temu žiriranja itd itd. Enigmati su uvijek voljeli i voljeće natjecanja. Zašto neki ozbiljni ljudi odustaju napisali su (ili odšutjeli) sami, nemam ni prava ni želje da budem ni advokat ni glasnogovornik. Za sebe sam ti rekao usmeno, nije tajna, svi mogu pogledati komentare poslije EDL 2022. Napisah ovo gore (potaknut tvojim lijepim gestom objavljivanja OREST-ovog pisma) sa jednim jedinim motivom – stalo mi je, vjerujem da je iskrena i pristojna razmjena mišljenja najbolji način za moguća unapređenja. Da li vjerujem da će biti rezultata, poboljšanja i sl drugo je pitanje, no moje je da pokušam, nema tu velikog truda, ni rizika, nekakvih konkretnih interesa, osobnih odnosa... Tek dosljedan hobistički pristup.

Slavko Bovan је рекао...

Fer? Hajro, upravo nije fer prema organizatorima jednog konkursa na kome nisi učestvovao to što pišeš. Deset godina organizujemo EDL i uvijek nastojimo da maksimalno budemo fer prema svim učesnicima, a i neučesnicima. Šta nije fer u tvom postupku? Nije fer što iznosiš opšte primjedbe, na koje ne znam šta da odgovorim. Trebalo bi malo konkretnije, pa bismo mogli o tome diskutovati.
Npr. fer je Orestovo pismo.
Napisa da mu se NE dopada što u žiriranje nisu išli svi anagrami. Vjerovatno je izvukao pogrešan zaključak jer je vidio spisak od 35-40 anagrama. Na to sam mogao da odgovorim, da nije tačno da su žirirani samo objavljeni anagrami, već da su to anagrami koji su dobili bodove. Paralela - Na npr. Kvizoraminim konkursima objavi se pobjednički i još pokoji anagram, a nikome ne pada na pamet da kaže da nije fer što nismo vidjeli 72. u poretku. Dakle, primjedba je bila fer, ali zasnovana na pogrešnoj postavci. Vjerujem da je Orest zadovoljan mojim odgovorom za anagrame.
Rebusi. Primjedba je bila: 1. da je malo od 1 do 5 bodova, 2. da je trebalo objaviti poredak svih. Napisah, da je vjerovatno u pravu za bodovanje, te da to valja preispitati. Takođe je Pero (fer) sugerisao da treba odustati od ESS žiriranja rebusa i žirirati kao na SOZAH-u (od 1 do 15). Možda i treba, ali ako se podsjetimo ovogodišnjeg žiriranja rebusa i na ESS i na SOZAH-u, ne možemo kazati da nije bilo manjkavosti i kod jednih i kod drugih. Naravno, manjkavosti će vjerovatno biti i u Kikikindi, ali svakako nema neke namjere zakidanja bilo koga.
Drugo, napisah da poredak rebusa nije objavljen jer će rebusi biti objavljivani (kao i ranijih godina) svakodnevno da bi mogli biti rješavani. Tu ne bi trebalo biti "pobune" jer će dobar dio rebusa biti objavljen (što baš i nije slučaj kod ESS i SOZAH).
Ne znam da li je Orest zadovoljan ovim dijelom odgovora, ali ja napisah onako kako jeste. Rebusi se objavljuju i već ih je objavljeno 15-20, a za objavu je tempirano još desetak. Primjedbe na pojedine rebuse su poželjne i dobrodošle.
Primjedba na ukrštenice (Uvijek je bilo i biće najviše pobuna na ukrštenice!!!) je to da pobjednički radovi nisu baš oličenje enigmatske ljepote. Da, nisu, ali su u skladu s propozicijama. Hoće li neko da kaže da Radoja nije sakupio najviše bodova? Da li se divimo ljepoti sastava pobjedničke ukrštenice? Ne, ne divimo se, ali svi učesnici su (valjda) bili svjesni da te ukrštenice nisu za objavljivanje u elitnim enigmatskim listovima. One su za biltene i specijalizovane publikacije za enigmate da vidimo mogućnosti kombinovanja.
Orest na kraju napisa da neće više da šalje radove na naš konkurs. I to je fer, a ja mogu samo da žalim što neće. Nadam se da će se predomisliti, ne da se nadam već žarko želim, ali ovaj naš konkurs neće propasti zbog odustajanja Pere, Žike, Mike... Konkurs može propasti samo ako EKK odluči da ga više ne bude, što se zamalo dogodilo prije dvije godine.

Hajro (i ostali koji mislite da ne postupamo fer prema učesnicima konkursa) očekujemo konkretne primjedbe. Željno ih iščekujemo, a takođe željno iščekujemo i primjedbe na druge konkurse (ESS, SOZAH, Kvizorama, Široki Brijeg, Dragalić, Međunarodno prvenstvo Srbije za anagramiste, ...).
Ili nećete tamo da dajete primjedbe, kao što ni do sad niste davali?!
Biće da je EKK ipak malo "feriji" nego neki drugi, ili je pak kod njih sve savršenstvo do savršenstva?!

Slavko Bovan је рекао...

Da ne bih, opet, bio pogrešno shvaćen - Komentare mogu pisati svi koji to žele (učesnici, neučesnici, slučajni prolaznici...) ali molim da se ukazuje na konkretne propuste (kako bismo ih otklonili, ako postoje). Ako vam se omakne i kakva pohvala, bože moj, i to je za ljude.

Анониман је рекао...

Nekad ranije i u drugim enigmatskim listovima bili su razni konkursi sa sličnim uvjetima, pa se nitko nije bunio.
Tko je htio dati primjedbu mogao je u začetku ideje.
Raspis natječaja sa određenim uvjetima, po meni, trebao je ispoljiti kreativnost kod autora, što je većina i učinila . Bilo je odmah jasno da će biti mnogo čudnih riječi sa ispravnim i potvrđenim pojmovima, ali ovo nisu bili radovi za enigmatske listove već radovi po propozicijama konkursa sa idejom da se sakupi što više bodova.Čestitke onima koji su uspjeli a nije bilo lako.
Meni se ideja dopala i podržavam je.
Pozdrav !
BB

Hajro је рекао...

Odustajem, priznam krivicu, krivo sam shvatio tvoje objavljivanje pisma. Pisao sam i o drugim natjecanjima, dakle griješiš tu, ovdje nisam pominjao diskrimanaciju, opet griješiš (neću reći da imputiraš jer znam da ti to nije namjera). Javna riječ, kolegijalna kritika, hobističko zajedništvo su nam takvi kakvi jesu, moji i svačiji limiti kakvi jesu, ja bolje ne znam.

Ćendo је рекао...

Nakon mnogih dodatnih komentara na temu želim da dodam još nešto što sam hteo da prećutim.

Treba imati na umu da li želite da taj konkurs bude inkluzivan ili ekskluzivan. Ako je EDL u sklopu turističke manifestacije koja će biti u septembru može se desiti da treba privući više ljudi/takmičara/turista - znači treba biti INKLUZIVAN. Ako je tako zašto se onda pozivati na sozah, ess, široki brijeg (EKSKLUZIVNE) i praviti nešto po ugledu na njih?!
Kao običan smrtnik i posetilac bloga u junu/julu sam bio zatrpavan objavama na blogu (ili ponavljanjem iste) gde se i mi obični smrtnici pozivamo i ohrabrujemo da uzmemo učešće (vrlo pohvalno). I kažem sebi zanimljiv blog, prijatna atmosfera na njemu, ohrabruju se ljudi da učestvuju i da se takmiče i takav bih osećaj i zaključak želeo da imam i da ostane posle takmičenja.
Ono što me čudi da konkurs koji bi možda trebalo biti inkluzivan se kasnije pokazuje kao ekskluzivan i posle će se radovi predstaviti u biltenima i specijalizovanim publikacijama?!

Slavko Bovan је рекао...

Ćendo, ne vidim razlog da se ne postavi ovakvo pitanje. Očigledno treba pojašnjenje. EDL jesu u sastavu Dana ludaje, ali sastoje se od sastavljačkog konkursa (dopisnim putem) i to nema mnogo veze sa turističkom manifestacijom. Drugi dio ima veze sa Danima ludaje, u programu su manifestacije i to je skup enigmata i ljubitelja enigmatike UŽIVO u Kikindi 21.09. i tada se održavaju rješavačka takmičenja koja u svom nazivu imaju "OTVORENO PRVENSTVO KIKINDE". Dakle, svi koji žele su dobrodošli. Poziva je bilo, a inteziviraju se narednih četiri dana. Baš danas sam pripremio stranu za "Komunu" u kome je i poziv. Biće poziva i na društvenim mrežama.