петак, 13. септембар 2024.

50 GODINA ENIGMATSKOG RADA

Jubilej zagonetača, pjesnika, aforističara, astrologa …

Piše. Stjepan Horvat

Na današnji dan prije pedeset godina, tada učenik srednje škole, Gojko Mandić, objavio je prvu križaljku u zagrebačkom Vikendu. Možda je tada bio privučen honorarom koji je isplaćivala redakcija (jedno polje = jedan dinar), ali to je bilo dovoljno da se jedan mladić upeca i pokuša u stvaranju zagonetaka. Koji tjedan kasnije i Čvor Razbibriga mu objavljuje prve zagonetke, pa još iste godine i bjelovarski Predah.  I tako to već pedeset godina, veliki jubilej čovjeka koji je postao vrhunski zagonetački stvaralac stihovnih zagonetaka i rebusa, a zatim i pjesnik, aforističar. 

Njegov stvaralački rad zagonetaštvu je donio više od deset tisuća zagonetaka (ponajviše u stihovima). Gojko je tu našao svoju pjesničku muzu i povezao ju sa sitnim biserjem enigmatike – premetaljkama, dodavaljkama, ispuštaljkama, čahurama, spajaljkama i inim sitnim zagonetkama mahom u stihovima. Njegov životopis bit će objavljen na drugom blogu, pa je ovo prigoda da istaknemo njegovo knjiško djelo. U posljednjih dvadeset godina, uspio je pripremiti i otisnuti dvanaest knjiga sa svojim zagonetkama, što je za svaku pohvalu (ostale knjige ne brojim na ovom mjestu!). Dakle, 2004. godine izašla je prva knjiga zbirka zagonetaka Da ti dam anagram u koje je bilo 428 zagonetaka. Ram za anagram tiskana je 2009. godine s ukupno 414 anagrama (premetaljki), da bi godinu kasnije izašla knjiga Rijetke zagonetke s 261 zagonetkom. Kako Gojko nije samo pjesnik zagonetač, već posebnu pažnju posvećuje i rebusima, 2012. godine izašla mu je knjiga s 300 rebusa pod nazivom Rebus je rebus. Od tada gotovo svake godine izda novu knjigu zagonetaka pa je 2013. ugledala svjetlo dana zbirka Kratko i glatko, a 2014. Dočim uočim. Zbirke su obično tematski zaokružene i kroz odgonetke zagonetaka predstavlja svijet oko sebe.


Pasionirani odgonetači su 2016. godine dobili zbirku Kofa puna strofa, da bi u sljedećoj zbirci Lica kontra blica Gojko ispremetao 244 imena i prezimena osoba iz javnog, društvenog, kulturnog i sportskog života. Godine 2019. izlazi mu zbirka Znači začin, godinu dana kasnije Ova slova, 2022. godine zbirka Kolo riječi i ove godine dvanaesta knjiga Klupko s novih 333 zagonetke. Sveukupno je u ovim knjigama objavljeno 3.425 zagonetaka u stihovima, većina nije objavljena u zagonetačkom tisku ili blogovima. U tablici je dat pregled svih zagonetaka onako kako ih autor označava, pa je tako vidljivo da je najviše objavio premetaljki (anagrama), učahurenih premetaljki, obrtaljki, ispuštaljki i rebusa.

Na kraju svakako moram istaknuti i nakladnika, tvrtku Bina d. o. o. iz Banja Luke i njenog vlasnika Mladena Spasojevića, također zagonetačkog stvaraoca i urednika, čiji je doprinos svakako važan u nakladništvu zagonetačkih knjiga.

Čestitke Gojku Mandiću za pedesetu obljetnicu zagonetačkog stvaralaštva uz samo jednu  želju – očekujemo nove zbirke zagonetaka.

19 коментара:

Анониман је рекао...

VELIKE I ISKRENE ČESTITKE IZ MAKEDONIJE!

N. Petkovski

Анониман је рекао...

Dragom prijatelju, čestitam veliki jubilej!
Dobrodošao u klub 50!
Ejub

Krsta је рекао...

Čestitka za jubilej!

Luka је рекао...

Čestitka iz jutros kišnog Splita!

Aljoša Vuković је рекао...

Čestitka iz Šibenika!

Slavko Bovan је рекао...

Čestitam! Jedna objava biće danas u 14.00.

Hajro је рекао...

Čestitke dragi Gojko!

Branko је рекао...

Čestitke iz Dragalića!

Анониман је рекао...

GOJKO:
Uh, davno bilo,ali se dobro sjećam tog kasnoljetnog dana koji je pomalo "mirisao" na jesen.Isto bi petak, trinaesti njegov dan.Tek sam krenuo u 2.razred Gimnazije. Kroz odgovore uredništva sastavljačima vidio sam da bih ja tu nešto mogao uraditi. Mislim da sam krajem maja nešto pisao Vikendu čisto samo da vidim hoće li mi odgovoriti. Odgovorili su u broju od 5.juna. Uslijedio je raspust i odmah sam im poslao nekoliko ukrštenica (križaljki) kao i Čvoru.
S nestrpljenjem sam čekao svaki broj, ali-ništa. Vikend je, inače, izlazio petkom, ali je u grad na Sani dolazio dan ranije . Taj četvrtak nije došao. U petak sam nakon doručka (nastava mi je počinjala u 13.30.) odmah biciklom otišao u grad (kilometar i po,dva) jer nisam mogao čekati da uzmem Vikend kad pođem u školu .Na kiosku u gradu gdje sam uzimao štampu nije došao, prešao sam most i našao ga u tom, hajde da kažem, glavnom kiosku. Kako sam poslao radove odmah sam kod kioska otvarao i tražio stranice sa ukrštenicama. Ovaj put to nisam učinio jer bi neka gužva oko kioska,a i neka auta su tu se zaustavljala. Kad sam bio blizu kuće prolazim kraj ne tako tu davno otvorenog kioska u Zdeni ( od moje kuće oko 200 metara) i prodavačica mi govori da je stigla "ona moja križaljka" koju kupujem (Čvor Razbibriga). Da li sam još nešto vozio na biciklu ili tad uza se nisam imao dovoljno para rekao sam da ću doći za pet minuta. Kad sam došao kući i u dvorištu otvorio Vikend i ugledao svoj rad, potpisan punim imenom i adresom, bio sam zatečen, prijatno iznenađen i obradovan. Ne znam da li bi me sada išta toliko moglo obradovati. Imao sam 16 i po godina. Valjda sam mislio da sam nešto kao važan ili kako bi danas mladi rekli moćan (uh). Vratim se po Razbibrigu koji nosi sutrašnji datum(14.9.) kad i u njoj moja ukrštenica i to nagradna. Uh, radosti nema kraja. U istom radu danu dva rada . Srećom ti časopisi su preživjeli rat.
Kasnije bi radova još u Vikendu, Razbibrizi, prvi rebus bi u Predahu 15.6.'76., prvi rad u Kvizu 23.2.'77. Počeo sam sa ukrštenicama, kasnije su mi preokupacija postali rebusi i zagonetke u stihu. Starije kolege me najviše pamte po onom Muharemu koji u haremu hara. Prvi Susret zagonetača ondašnje (nam) države kojem sam prisustvovao bi u Zvorniku 1982.g. Ne mislim da je moj doprinos enigmatici velik ,čak mislim da je ona meni više dala negoli ja njoj. Dosad sam objavio 12 enigmatskih knjiga. Kroz nju sam upoznao fine kolege i to su prijateljstva na duge staze. Žao mi je što nema mlađih osoba koje to ne zanima (ne znaju šta propuštaju),ali šta je-tu je. Drago mi je što još sa istim žarom prelistavam enigmatske časopise, sastavljam,šaljem ih, rješavam. Izvinjavam se posjetiocima bloga ako sam bio opširan,ali pola vijeka zainteresovanosti za enigmatiku i bavljenja istom i nije baš mala brojka-toliko od Gojka.

Анониман је рекао...

ČESTITKA IZ LJUBLJANE.

Danko је рекао...

ČESTITKE !

Анониман је рекао...

SVAKA ČAST GOJKO !
SREĆAN JUBILEJ !!!

Goce Pavlov

Migo је рекао...

ČESTITAM!

zvonko је рекао...

Čestitam kolegi.

Динко је рекао...

Браво за претходних 50.

Gojko је рекао...

Hvala Štefu,blogogazdi,kolegama na čestitkama(posebno Žarku i Borisu za rad).Idemo dalje!

Zdravko је рекао...

Gojko, čestitam ti jubilej :-)
Pročitao sam pomno ovo tvoje pod(sjećanje) na tvoje najdraže trenutke i događaje u vezi enigmatike. I ja sam se tako radovao i iščekivao nove brojeve Čvorovih izdanja. Pretplatio sam se na Čvorova izdanja, pošto nisu dolazila tamo gdje sam živio (možda samo neka ili sva, ne sjećam se više). Trebali su doći putem tadašnje pošte. Dođem u lokalnu poštu, pitam ima li nešto za mene: Odgovor je ne, a vidim da taj isti rješava taj broj.

sonyface је рекао...

Честитам, Гојко!
Срећан јубилеј, и желим ти још пуно енигматских година!

Поздрав из Новог Сада од Софије

Marko Mihaljević је рекао...

Čestitka iz Omiša na laskavom jubileju!