NAJGVIRC
Najgvirc, odnosno piment (Pimenta dioica) je nisko drvo iz Srednje i Južne Amerike. Gaji se zbog mirišljavog ploda koji se koristi kao veoma ukusan i zdrav začin. Ovaj začin kod nas je poznat i pod imenima piment, najkvirc, kao i klinčićev papar, karanfil−biber,jamajčanski biber, jamajka−papar. U starijoj literaturi često se može naći i pod naučnim imenom Pimenta officinalis. Najgvirc je poreklom iz Centralne i Južne Amerike. Areal mu se prostire od Meksika do Jamajke. Otkrili su ga španski istraživači kada su se, u 16. veku, iskrcali na obale današnjeg Meksika. Danas se gaji komercijalno širom tropskih područja Amerike − u Meksiku, Hondurasu, Trinidadu, na Kubi, a posebno na Jamajci, koja praktično ima monopol u proizvodnji ovog cenjenog začina. Najgvirc je jedini začin čija je komercijalna proizvodnja potpuno ograničena na Novi Svet.
Najgvirc, odnosno piment je nisko drvo. Može porasti 10−12 m. Stablo je elastično, srebrnasto sive kore koja se ljuspa u tankim trakama. Krošnja je razgranata, sa mnoštvom tankih grana. Listovi su naspramni, zimzeleni i krupni. Dugi su 4−8 cm, zašiljenog vrha i mirisni poput plodova. Cvetovi su sitni, beličasti, sa 4−5 latica. Skupljeni su u piramidalnim metličastim cvastima. Uglavnom su terminalne, ali nekada rastu i iz pazuha lista. Plodovi su bobičaste koštunice smeđe boje, prečnika 0,6 cm. Upravo ove bobice koriste se kao začin (Vikipedija)
1 коментар:
Đe su anagrami, kvadrati, magični likovi?!
Постави коментар