ORAŠASTI PLODOVI
Orašasti plodovi (ili koštunjavo voće) predstavljaju plodove pojedinih biljaka sa tvrdom ljuskom unutar koje se nalazi semenka, koja je uglavnom jestiva za čoveka. Kod ovih biljaka se plod ne otvara da bi se oslobodilo seme. Primer ovakvih plodova su lešnik, kesten, žir, orah i drugi.
U
opštem smislu, veliki broj sušenog semena se takođe naziva orasima, ali u
botaničkom aspektu postoje i dodatni uslovi da bi se oni ubrajali u orašaste
plodove, između ostalih i da se ljuska ne otvara kako bi ispustila seme.
Korištenje pojma orah je uglavnom manje ograničavajuće, te su mnogi orašasti
plodovi, kao što su brazilski orah (Bertholletia excelsa), pekan (Carya
illinoinensis),badem (Prunus dulcis), pistać (Pistacia vera) te obični orah, nisu
orašasti u botaničkom smislu. Uobičajena upotreba pojma često se odnosi na
jestivo jezgro takvih plodova u čvrstoj ljusci. U mnogim jezicima, prevođenje
reči orah često zahteva parafraziranje, jer je u tim jezicima ona uopštena ili
višeznačna.
Orašasti
plodovi su važan izvor hranljivih materija, a često se koriste u kulinarstvu
ili za grickanje u sirovom ili prerađenom stanju. Pojedine vrste, uključujući
badem i pistać, sačinjavale su bitan deo ljudske ishrane milenijumima. Ljudi su
u pleistocenu osmislili niz oruđa namenjenog lomljenju ovih tvrdih plodova
(Izvor i opširnije OVDE)
Нема коментара:
Постави коментар