среда, 12. новембар 2025.

REČ PO RIJEČ (2481)

KUPREŠKI SIR

Kupreški sir je vrsta autohtonog mlečnog proizvoda koji se proizvodi od mlaka stoke koja se uzgaja na širem prostoru Kupreške visoravni. Veoma je cenjen na tržištu, posebnog je ukusa i pravi se od kravljeg, ovčijeg i kozjeg mleka stoke koja veći deo godine provodi na pašnjacima visoke nutritivne vrednosti, bez dodataka u savremena sredstva koja se koriste u ishrani stoke, kao što su silaža ili koncentrat.

U osnovi Kupreški sir se proizvodi u šest vrsta i to kao:

    Kupreški tvrdi punomasni sir od neobranog kravljeg mleka,

    Kupreški dimljeni sir,

    Kupreški sir sa začinima (kopriva, beli luk, luk, peršun i bosiljak),

    Baška sir sa začinima (biber, paradajz, čili i origano),

    Kupreški kozji sir (kombinacija kozjeg i kravljeg mleka),

    Kupreški planinski sir (kombinacija ovčijeg i kravljeg mleka, u odnosu 30% kravljeg i 70% ovčijeg, kao i u kombinaciji 50% – 50%).

(Vikipedija)

1 коментар:

Zdenko је рекао...
Аутор је уклонио коментар.