понедељак, 14. јануар 2013.

NOSTALGIJA (4)


Sredinom 1983. godine Zagonetačko društvo "Čvor" iz Bjelovara u okviru svoje izdavačke djelatnosti izdalo je monografiju "Partizanske zagonetke" autora Jovana Vukovića. Knjižica je formata 21 x 21 cm, a ima ukupno 48 stranica. Monografija je tiskana u tisuću primjeraka, a urednik je bio Stjepan Horvat, inače glavni i odgovorni urednik svih enigmatskih izdanja ZD "Čvora". Bila je to značajna knjiga za ono vrijeme kada je bilo teško izdati knjige zagonetačkog sadržaja, a zahvaljujući tada najaktivnijem društvu "Čvor" izdano ih je gotovo stotinjak u tridesetogodišnjem radu.
Sama monografija nastala je u nastojanjima ZD "Čvora" da potpomaže zagonetačka povijesna istraživanja novina, časopisa i knjiga koje su na bilo koji način donosile neke zagonetke, pa su tako nastale i razne bibliografije vezane za prve enigmatske časopise.
Autor Jovan Vuković piše: "Posebnost ove monografije je u tomu što se po prvi puta objavljuju materijali vezani za razonodu i razbibrigu boraca NOR-a objavljivani u brojnim listovima, časopisima i biltenima partizanskih vojnih jedinica. Čitalac će u njoj pronaći niz zanimljivosti vezanih uz zagonetaštvo u toku oslobodilačkog rata, a sama monografija u neku ruku čini sponu između pregleda prijeratne zagonetačke djelatnosti i prvih poslijeratnih zagonetačkih listova".
U monografiji našlo se gotovo sve tada dostupno vezano za križaljke, rebuse, ispunjaljke, posjetnice, adrese, magične likove, pitalice, brojčane kvadrate, sitne zagonetke i dr. u razdoblju od 1941. do 1945. godine.
 
Stjepan Horvat

Možda će biti prilika da se i objavi koja zagonetka iz te knjige, bar one uspješnije, kako bi se podsjetilo kako je to bilo prije sedamdeset i više godina. Imam još nekoliko primjera, pa ako je tko zainteresiran mijenjam za neke druge (srpske) enigmatske knjige izdane zadnjih godina.
Štef

Нема коментара: