уторак, 11. јун 2013.

OBAVEŠTENJE




Обавештење
Обавештавам em ceа na kvadrat (пошто нисам нестао!) и г.Милета Јанковића да сам Славку Бовану послао текст на 9 страна који садржи анализу листова "Мини пирамида" бр. 56, "Новости енигма" бр. 2638 и "Укрштеница" бр. 107, одговоре г. Милету Јанковићу на два његова реаговања, одговор em ceu na kvadrat на његов коментар и образложење мог предлога о оснивању новог савеза.. Интегрални текст биће објављен у "Веснику" гласилу ЕК "Нове загонетке" пошто блог нема техничких могућности да то учини.
Владета Тривунац

10 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Pre pet minuta dobio sam tekst na 9 gusto kucanih strana.
Nema nikakve šanse da bude objavljen čak ni u nastavcima, ali udovoljam molbi kolege V. Trivunca da makar objavim ovo obaveštenje.

Анониман је рекао...

Postavi dokument na www.box.com, tamo će ti dati odgovarajući link, pa će svako moći da ga skine.

Slavko Bovan је рекао...

Hajde da poslušam anonimnog savjetnika:

https://www.box.com/s/471mwl713ji96k8kbhs8

Slavko Bovan је рекао...

VLADETA TRIVUNAC

Miroslav Cvetković је рекао...

Vidim da je vrag odneo šalu: prešlo se na uvlaćenje u diskusiju drugih ljudi, traži se komentarisanje onoga što su drugi napisali, ubacuje se analiza lista koji ja uređujem (pazi šta radiš inače ćeš loše proći; "ne valja se tako Em ce na kvadrat"), pominjanje "hrvatskog modela"... Ono što je Mile napisao o "maherima" je tačno, da nisam zadovoljan svojim enigmatskim radovima ODAVNO BIH SE MANUO ĆORAVA POSLA, a onaj drugi deo od koga smo on i ja bolji je njegova procena. Ja se ne upoređujem sa kolegama, naročito ako se bavimo različitim stvarima.
I, verovatno zbog ljutnje (opravdane ili ne - nema razlike), Gospodin Vladeta Trivunac radi nešto što od ovako poznatog i priznatog analitičara nisam očekivao: više puta napominje da je njegova analiza EGZAKTNA I NEPRISTRASNA, a u njoj (na devet gusto kucanih strana) zaboravlja i da pomene ono što rešavače najviše zanima - REŠIVOST. Zabole prosečnog rešavača i koliko crnih polja ima ukrštenica, da li je ispod ili iznad "publikacionog minimuma", da li u njoj ima više od 40% imenica, manje od 10% imena (sa prezimenima ili ne)... Ako je "Enigma" dobar list, a u njoj su imenice: OPERAT, KATALEPSIJA, NARATA, ATONALITET, NATIVISTA, KRETAJ, OSTAVINA, OMARJE, ALASKE, ATELAN, EKIPAŽ, NAMIRA, ALAMANI, ATEROM, ATONIK, EMETIK, KASTRATI, ANABAZA, AMARA, AMONIT, ITIBAR, ĆITABI... Ovo je samo trećina reči prepisanih iz rešenja (broj 2369). Ako to pomnožimo sa 3 i sve puta 2 (uspravno) vidimo da nije baš najvažnije da minimum imenica bude 40%. Mnogo je (po meni) bolje staviti lep i rešiv glagol, ime i prezime POZNATE ličnosti, POZNATO muško ili žensko ime, pa i, zašto da ne - LEP PRIDEV. Iz ovoga se vidi da ova analiza nimalo nije egzaktna, a još manje je nepristrasna. Tvrdnja da manji dijagrami moraju imati manju prosečnu dužinu od "publikacionog minimuma" je, takođe smešna, naročito ako je autor "egzaktno i nepristrasno dokazani i zaslužni enigmata" (dijagram 10x8 sa izrezom za sliku 5x4 i 5 crnih polja - o potrebi pravljenja ovakvih ukrštenica i o njihovom grafičkom izgledu, što je po meni još jedan veoma važan segment u određivanju kvaliteta ukrštenice, da ne govorim).
U "egzaktnoj i nepristrasnoj" analizi su upoređena dva lista različitih dimenzija (jedan je manji za trećinu, a to je i te kako značajno).
Nastaviće se

Miroslav Cvetković је рекао...

Nastavak
Ubacivanje u vatru i "Ukrštenice" koju radim za svog poslodavca, a izlazi subotom u "Politici", tvrdnja da JA i MOJ KOMPJUTER to radimo, analiza sedam ukrštenica od kojih je jedna totalno atipična UKRŠTENICA i zahteva sasvim drugačije procenjivanje (još jedna potvrda da je analiza, navodno egzaktna) i navođenje JEDNE greške u neznamkoliko pregledanih brojeva je opomena mojoj malenkosti da ne "gudim previše jer mogu dobiti po prstima". Prvo: od sedam navedenih ukrštenica četiri nisu moje, u jednoj od "tuđih" mi je promakla i IDA. Drugo: ja još uvek više od tri četvrtine enigmatskih radova sastavljam "iz glave". Da li mi to veruje G-din VT i njemu slični, zaista mi nije važno. Mada... oni znaju za svakoga ponaosob od nas (i njih!) ko koristi, a ko ne koristi kompjuter. Znaju oni, doduše, i da je neko IZVRSTAN SASTAVLJAČ iako nisu rešili nijednu njegovu ukrštenicu u poslednjih deset i više godina. Uzgred, zna GVT da nisam mislio na Milana Šabana kada sam pisao o "večitim enigmatskim početnicima". Seća se on dobro da je o tome često govorio Boško Petrović, a da su ga slušali ON i NJEMU SLIČNI i klimali glavama. Ja nisam i nikada neću biti Boško Petrović, ali neću ni brzo zaboravljati prošlost. Takođe se u pomenutom društvu često diskutovalo o Milanu Šabanu, Ljubiši Jakšiću, Ivici Mlađenoviću i pokojnom Stevi Marekoviću. Tu su se pominjali neki, ne baš afirmativni epiteti, ali kada su i pomenuti bili u društvu ili kad ih je neko van tog "odabranog" društva napadao, svi bi listom stali uz njih (kao sad GVT). Posebno su bile "simpatične" neke karakteristike u vezi sa određenim porocima i poštenjem.
Žao mi je što sam ovoliko svog dragocenog vremena potrošio na nešto što neće doneti nikakve koristi ni meni, a ni našoj enigmatici ("Pas laje, vetar nosi"). Izvinjavam se i kolegama koji su želeći da pročitaju ovo reagovanje potrošili vreme koje su mogli iskoristiti za nešto važnije i lepše - posebno Slavku za koga sigurno znam da ne voli dugačke tekstove.

Миле Јанковић је рекао...

Postavio sam celo pismo VT na moj blog http://srpskaenigmatika.blogspot.com/, a iskomentarisaću ga do kraja nedelje, pošto sada nemam dovoljno slobodnog vremena.

Анониман је рекао...

Čime se ljudi sve bave!!!

Neko daleko је рекао...

Bala vaš!!

Анониман је рекао...

A čime se Vi bavite?