субота, 8. јун 2013.

ŠANTEKOVE ZAGONETKE



ZAGONETKE AKROSTIH, MEZOSTIH I TELESTIH
Doajen hrvatskog zagonetaštva, Dugorešanin Miroslav Šantek, 2007. godine primio je od Grada Duga Resa Priznanje za životno djelo, kao prosvjetni djelatnik, s interesom za likovnu umjetnost i zagonetaštvo, sport i kulturu u obrazovanju mladih generacija. Te godine u vlastitoj nakladi izdao je i brošuru “Zagonetke akrostih, mezostih i telestih”, u kojoj je javnosti predstavio tri vrste zagonetaka u stihovima – prvoslovku, srednjoslovku i zadnjoslovku.
Brošura je tiskana na 32 stranice B-5 formata u nakladi od 150 primjeraka. Autor je dao pregled brojnih prvoslovki i varijacija ove zagonetke, dodavši i nekoliko prijedloga novih (na pr. kosi mezostih ili kosa srednjoslovka). U Uvodnom slovu autor piše:
Veći dio primjera zagonetačkih prvoslovki uzeo sam iz nešto starijih zagonetačkih listova: “Zagonetke”, “Križaljke”, “Problema”, osječkog “Rebusa” i “Zagonetke” te “Čvor razbibrige”, “Kviskoteke” i “Kvizorame”.
Evo i nekoliko naziva zagonetaka pod kojima se pojavljuju varijacije akrostiha (prvoslovke): akrostih, kronostih, mezostih, obrnuta prvoslovka, premetajna prvoslovka, premetajna zadnjoslovka, prvoslovka, slikovna prvoslovka, slogovna obrnuta prvoslovka, slogovna prvoslovka, telestih i dr.
Inače o raznim zagonetkama Miroslav Šantek napisao je brojne članke i objavio nekoliko tematskih knjiga.  U “Smibu” i “Modroj lasti” objavljivao je Mali tumač zagonetaka (1960.-1964.), u “Vjesnikovu kvizu” objavio je Vodič kroz carstvo zagonetaka (1980-1982.) i Kvizov tumač zagonetaka (1988.-1991.), a u “Modroj lasti” ponovo objavljuje Malu školu zagontaštva (1999.-2001.). (SH)

1 коментар:

Анониман је рекао...

Šantek - LEGENDA !


Yasna