среда, 21. август 2013.

REČ PO RIJEČ (237)



SVRLJIŠKI BELMUŽ
Ritualno i svakodnevno jelo balkanskih stočara, koje se sprema od mladog ovčijeg sira i  kukuruznog brašna, predstavlja jedinstveno nasleđe stočarskih zajednica na tlu istočne Srbije i deo je društvenih običaja, rituala i svečanih događaja  u okolini Knjaževca, Kalne, Svrljiga, Sokobanje, Zaječara i Niša.
Stanovništvo ove oblasti zadržalo je u svojoj ishrani dosta konzervativnosti i arhaičnosti, ali su istorijske i društvene prilike uslovile i neke promene. Tradicionalna priprema belmuža obavlja se tako što se oceđena gruda sira posoli i  stavlja u bakrač na vatru uz stalno mešanje, dok se ne istopi u „peno“. Potom se skida sa veriga i ostavlja pored ognjišta na zagrejane kamene ploče. U tako isopljen sir dodaje se kukuruzno brašno i stalno meša „čurkom“ dok se dobro ne „ispeče“ i ne pusti maslo.
Ovo ovčarsko/pastirsko jelo se spremalo za Đurđevdan, od sira koji se pravio od sveže pomuzenog mleka i belog kukuruznog brašna, na premlaz, kada se obavljala prva muža ovaca u toj godini.
Belmužijada je manifestacija kojom svrljiški kraj već sedam godina uspešno promoviše svoje poljoprivredne proizvode. Najveću pažnju posetilaca je, kao i obično, privukla priprema belmuža. Sastojci, naizgled, jednostavni - tajna je, kažu, u svrljiškom siru po čijoj belini je belmuž, za čiju su pripremu zaduženi isključivo muškarci, dobio ime.

2 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Vjerujem da se ova Belmužijada, posebno dopada kolegi J. Nediću. Ako se dobro sjećam, on je imao poduži spisak IJADA.

Zdenko је рекао...

ŽIV LI ŠMEK SRBLJU