SVRLJIŠKI BELMUŽ
Ritualno i svakodnevno jelo
balkanskih stočara, koje se sprema od mladog ovčijeg sira i kukuruznog
brašna, predstavlja jedinstveno nasleđe stočarskih zajednica na tlu istočne
Srbije i deo je društvenih običaja, rituala i svečanih događaja u okolini
Knjaževca, Kalne, Svrljiga, Sokobanje, Zaječara i Niša.
Stanovništvo ove oblasti
zadržalo je u svojoj ishrani dosta konzervativnosti i arhaičnosti, ali su
istorijske i društvene prilike uslovile i neke promene. Tradicionalna priprema
belmuža obavlja se tako što
se oceđena gruda sira posoli i stavlja u bakrač na vatru uz stalno
mešanje, dok se ne istopi u „peno“. Potom se skida sa veriga i ostavlja pored
ognjišta na zagrejane kamene ploče. U tako isopljen sir dodaje se kukuruzno
brašno i stalno meša „čurkom“ dok se dobro ne „ispeče“ i ne pusti maslo.
Ovo ovčarsko/pastirsko jelo
se spremalo za Đurđevdan, od sira koji se pravio od sveže pomuzenog mleka i
belog kukuruznog brašna, na premlaz, kada se obavljala prva muža ovaca u toj
godini.
Belmužijada je manifestacija kojom svrljiški kraj već
sedam godina uspešno promoviše svoje poljoprivredne proizvode. Najveću pažnju
posetilaca je, kao i obično, privukla priprema belmuža. Sastojci, naizgled, jednostavni -
tajna je, kažu, u svrljiškom siru po čijoj belini je belmuž, za čiju su
pripremu zaduženi isključivo muškarci, dobio ime.
2 коментара:
Vjerujem da se ova Belmužijada, posebno dopada kolegi J. Nediću. Ako se dobro sjećam, on je imao poduži spisak IJADA.
ŽIV LI ŠMEK SRBLJU
Постави коментар