недеља, 25. август 2013.

ENIGMATIKA I VRANJE



U programu Susreta enigmata Srbije, Jovan Vuković će održati enigmatsku tribinu o enigmatici u Vranju. Tekst će biti objavljen u narednom Glasniku ESS, a evo uvoda:

ДЛГО КАКО ЈУЖЕ...

...јуже неје, зелено како зеље, зеље неје, има нокти како мачка, мачка неје. Чик погодите одгонетку ове врањанске загонетке

Као по загонетном лавиринту од 1978. године креће се караван загонетача широм Србије, спајајући градове њеном ширином и популаришући загонетке као игру речи и посебан облик народног зачикавања и надмудривања. Кренуло се из Београда, па 2004. скрајнуло ту до Панчева, онда се запуцало на југ до Нишке Бање, да би се померило нешто на запад до Бајине Баште, па до Лознице.
Годишњи сусрети заљубљеника у речи и њихово сваколико преплитање, настављени су на северу у тем Сомбору, па се прешло на други крај севера у Вршац. Онда се опет караван спушта на југ у Крагујевац, па Пожаревац, да би се прошле године стигло опет на север чак до Кекинде, што би рекао лала а потврдила соса. Овог, 13. пута, ево нас баш на самом југу у Врању. Да ли ће моћи још јужније? Живи били па видели.
Неко ће приметити какво Врање и каква енигматика. Полако те полако, енигматска браћо. Врање има чиме да се похвали и представи енигматском свету.
Значај енигматских сусрета  у Србији добио је увођењем енигматских трибина 2004. у Панчеву. На овим скуповима говорило се о разним енигматским темама. Обавезно је било речи о историји енигматике града и краја где су сусрети одржавани. Припремање тог материјала био је што би се рекло рударски посао. Морало се преврнути на стотине странице и прелистати бројни стари часописи, да би се ископало које зрнце енигматског почетка. Урађено је колико је урађено, али је најважније да су тиме постављени темељи будућим истраживачима.
Кад је реч о енигматици Врања са околином, одмах да нагласимо да је Врање дало значајан допринос у проучавању народних загонетака југоисточне Србије и Косова. За то су заслужни др Момчило Златановић, професор Татомир Вукановић. Свестран рад Момчила донео му је епитет „Вук јужне Србије“. Уз њих су непосредни ствараоци Радомир Раша Станојковић, Драган Ристић, те Саша Момчиловић, као и млађани Младен Марковић Њих петорица, као пет браће Мркоњића, мало ли је за једно Врање?!

Нема коментара: