субота, 22. фебруар 2014.

REBUS SA FAULOM

Autor: Lidija Duvnjak
Pre dan-dva stigao mi je ovaj rebus "brzom poštom" iz Kanade (ovako kako ga vidite). Odmah sam zapazio dva "faula" (Osoba koja se traži u postavci rebusa nije na slici + pojam u postavci i pojam u rešenju imaju isti koren). Odmah sam to dojavio Lidiji, ali sam najavio objavljivanje, da bismo svi zajedno dali nekoliko korisnih uputstava novim sastavljačima rebusa (i drugih zagonetaka) kojih, na našu sreću, ima
Rešite rebus, a onda ćemo kroz komentare, uz podršku neiskusnijim sastavljačima dati nekoliko korisnih saveta.

13 коментара:

IlijaO је рекао...

ALI JA SIROTA NOVI ĆILIM SATKALA.

Slavko Bovan је рекао...

Da.

Slavko Bovan је рекао...

A sada faulovi:
Arif Heralić je bio radnik železare u Zenici, ulagač u SM peći u čeličani. Umro je ranih sedamdesetih godina u krajnjoj bedi i siromaštvu kao invalid rada. Imao je jedanaestoro dece, od kojih je tek sedmoro preživelo tužnu romsku sudbinu. O smrti Arifa Heralića objavljena je sledeća kratka vest u beogradskim "Večernjim novostima" od 17. juna 1971. godine:

"U Zenici je juče, posle duže bolesti, umro Arif Heralić, radnik zeničke železare i višestruki udarnik, čiji je lik bio na novčanici od 1000 starih dinara. On je u železari radio na teškim poslovima i pre nekoliko godina je oboleo. Zbog toga je penzionisan".

Slavko Bovan је рекао...

SIROTA i SIROTANOVIĆ ne bi smejeli da budu u rešenju i postavci rebusa.

vanja tomašev је рекао...

Na slici je Aref Heralić, livac.

Slavko Bovan је рекао...

Lidiji podrška da se i dalje druži sa enigmatikom i rebusima. Na greškama (i greškicama) se uči. Ovo ne treba da shvati kao kritiku već kao stimulaciju za dalji rad. Isto se odnosi i za druge (mnogobrojne) posetioce.

Slavko Bovan је рекао...

Da, Vanja, tekst je ubačen minut pre tvog komentara.

IlijaO је рекао...

Zanimljivo.Kao da se radi o ukradenim ili zamijenjenim identitetima.Jer, i za "famoznog" Aliju postoji tisuću argumenata i tumačenja. Mišljenja sam da je sve to negdje pola-pola! Ili ne?
"faule" u rebusu opravdavam, ali je efektan.

Slavko Bovan је рекао...

Upravo tako, šteta bi bilo ne objaviti ga.

Lidija је рекао...

Hvala, privilegija je učiti od najboljih

Dejan Minić је рекао...

Ja imam još jednu zamerku - veznik "I". Postavka je: ALIJA SIROTANOVIĆ I LIM, SAT, KALA. Prirodno je da taj veznik bude između pretposlednjeg i poslednjeg pojma. Ovakva situacija može da se popravi pretvaranjem rebusa u POVRATNI, sa postavkom: SAT, KALA, ALIJA SOROTANOVIĆ I LIM.

Podrška i pozdrav Lidiji!

Belirac је рекао...

Nešto razmišljam, a zašto ne bi veznik i mogao biti i tu gdje jeste. Na primjer, "Alija Sirotanović i braća, sestre, rodbina".

Lidija је рекао...

Prva dva pojma su postavljeni tik jedan uz drugi, dok su ostali malo razmaknuti, baš sa namerom da naznači veznik "i", ali sada kad gledam, vidim da ste u pravu, hvala Dejane :)