уторак, 29. април 2014.

EVERGRIN (50)


Džepna Križaljka 878, 05.02.1969.
(Prilog: Radojica Jovičić)
Naknadno dodato rešenje (J. Nedić)

3 коментара:

Miroslav Cvetković је рекао...

Postoji jedan prastari način da vam boja sa poleđine ne "probije" kod skeniranja, fotokopiranja... ranije kod reprofotografije - iseče se potuno crni karton A-4 formata (obično su toliki stoni skeneri sa poklopcem - koji ne uvlače papir koji se skenira). Nije loše imati i komad crnog kartona manjeg formata (A-5) za ovakve listove. Karton se, naravno, stavi iza stranice koja se skenira i pritisne. Tako će se značajno smanjiti "duhovi" sa poleđine ili potpuno ukloniti - zavisi od starosti papira, kvaliteta, jačine štamparske boje...

Jedno zapažanje: kad vidim ovako "skockanu" stranicu odštampanu 1969. godine (doba linotipa i klišea) i uporedim je sa izgledom nekih današnjih listova (VELIKOG BROJA), ostanem zbunjen - kao da su neki današnji urednici, izdavači, kompjuteristi koji rade pripremu... pogrešili smer kretanja kroz vreme... NAZADOVALI. Ne smem da navedem imena jer neki besposleni "čuvari srpske enigmatike" jedva čekaju da me zbog toga optuže da "blatim dokazane vrednosti, listove i provereno-dokazane pojedince). Ja samo pokušavam da objasnim kako treba da izgleda npr. dobra ukrštenica: da bude kvalitetno sastavljena, rešiva i da bude kvalitetno odštampana - lepo nacrtana, sa opisima koji su lepo i skladno raspoređeni na stranici. Dakle, činjenica je da je to neko umeo pre 45-50 godina, a neko ne zna ni danas i NIKADA NEĆE ZNATI!

Анониман је рекао...

Podržavam Miroslava.
Već godinama tvrdi kako su mnogi zalutali u poslove za koje ONI MISLE da ih ZNAJU raditi.

stjena

Belirac је рекао...

Niko nije riješio Alanovu (Ferderberovu) križaljku pa sam morao ja, a i zanimalo me je kako izgleda. Nekada sam i sam pokušavao sastavljati na taj lik. Baš bi mi bilo zanimljivo pronaći taj sastav, a mogao bih pokušati ponovo da vidim kako bi mi danas išlo.