уторак, 22. април 2014.

REČ PO RIJEČ (513)

Donji Taor


TAOR
Naseljeno mesto u opštini Valjevo koga čine sela Donji Taor i Gornji Taor, nalazi se na granici tri opštine: Valjevo, Kosjerić i Bajina Bašta. Iznad tog planinskog sela dominiraju Taorske stene, a reka Skrapež prolazi kroz naselje. U Donjem Taoru su čuvena Taorska vrela, sa 12 vodenica, koja se ulivaju u Skrapež. Po priči meštana ova reka se nekada zvala Skrpež zbog toga što je skrpljena iz više sastavnica. Oko Taorskih vrela iskopava se kvalitetna siga. Prema popisu iz 2002. Taor je imao 378 stanovnika.

Naselje istog naziva (Taor) nalazi se i u Makedoniji, u opštini Zelenikovo, a udaljeno je od Skoplja 25 km jugoistočno. Nalazi se na području istorijske oblasti Blatija, koja obuhvata istočni deo Skopskog polja, a smešteno je na levoj obali Vardara, blizu njegovog utoka u Taorsku klisuru. Ovo mesto je prema popisu iz 2002. godine imalo 152 stanovnika.
(Prilog: Radoja Racanović)

15 коментара:

Miroslav Cvetković је рекао...

Taor je nastao spajanjem Donjeg i Gornjeg Taora 1959. godine. Dakle, Donji i Gornji Taor više nisu sela, već samo delovi Taora.

Voja Dodevski је рекао...

SA LICA MESTA Voja Dodevski
Istina je da po "Spisku naseljenih mesta u Srbiji" izvor:Wikipedia, Taor je nastao spajanjem.... itd. Medjutim: Meštani i dalje žive u selima sa ovim nazivom, a kada dodju u katastar za neki dokumenat, kažu da su iz Gornjeg Taora odnosno Mravinjaca. U Valjevu se deklarišu kao žitelji Mravinjaca, a nema tog ko ne zna gde se nalaze Mravinjci iako tog mesta nema u popisu. Na mnogim tablama sa oznakama u ovom selu stoji Mravinjci-Gornji Taor. Juče sam bio izletnički "na Mravinjcima" (kako se to ovde kaže).

Slavko Bovan је рекао...

Valja imati čovjeka na pravom mjestu. Hvala specijalnom dopisniku iz Taora (množina).

Slavko Bovan је рекао...

Treba zapaziti da je Taor sa 378 stanovnika, iz potpuno neobjašnjivih razloga, mnogo češće u ukrštenicama od npr. BANATSKOG VELIKOG SELA (sa deset puta više žitelja)

Slavko Bovan је рекао...

...ili GORNJE DREŽNICE kod Mostara.

Slavko Bovan је рекао...

...da ne pominjem nekoliko puta pominjani ŽMINJ!

Rešad Besničanin је рекао...

Kako se zove čovek iz Taora? TAORAC ili TAORANIN?

Voja Dodevski је рекао...

Kad smo već kod Valjeva: zanimljivo je i to da su po popisu mesta u okolini Valjeva ukinuta- Belo Polje, Donja Grabovica,Gradac, Kličevac, Popare, Krčmar.. ali se nazivi još uvek koriste u pošti, MUP-u, Distribuciji energije, Vodovodu itd.
hoću reći još uvek su u upotrebi ovi
nazivi.

Miroslav Cvetković је рекао...

Nema razloga da ne verujemo Voji!

Gojko је рекао...

Ženo,gdje je dorat
hoćemo li ORAT' ?

Slavko Bovan је рекао...

Da ne zaboravim napomenuti - Slijedite primjer kolege Racanovića!!!

Slavko Bovan је рекао...

Za slovo V (03.05.) imaćemo specijalnog izvještača sa lica mjesta!

Slavko Bovan је рекао...

Čekamo odgovor na Rešadovo pitanje: TAORAC ili TAORANIN?

Радоја Рацановић је рекао...

За мене је прихватљивија дилема: Таорац или ТаорЧанин?

Belirac је рекао...

Slogovni kvadrat Milutina Tepšića s etnikom TAORANIN na četvrtom mjestu:
"Rio Rita, Otavio, rivijera, Taoranin.