четвртак, 24. април 2014.

PRVOPLASIRANA KRIŽALJKA

(Prilog: Jovan Nedić)

59 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Po meni, ovo je jedna dobrooooo napravljena ukrštenica (križaljka).

Slavko Bovan је рекао...

Žiri je rekao svoje, i donio (ispravnu) odluku, ali nama niko ne brani da ovaj rad hvalimo ili kudimo, nalazimo mu vrline i mane.

Ja bih da glasao da se hvali!

Slavko Bovan је рекао...

Ibrahim će mnogima (i meni) malo zasmetati, ne zato što je Ibrahim Rugova,... ili Slobodan Milošević ili Franjo Tuđman,...već što je političar. Ipak, pripadam generaciji koju su učili da političare nije uputno uvrštavati.

Možda je taj naš (nas starijih) pristup staromodan, ali tako smo naučili i džabe nam govorite da ne bi trebalo da bude ograničenja po tom pitanju. Ipak, skoloniji sam umjetnicima i sportistima.
Lično, i Čerčila (punim imenom i prezimenom) izbjegavam da ubacim u ukrštenicu iako je
1. dobio Nobelovu nagradu za književnost
2. davno umro
3. nikoga ne iritira (mnogo)

Slavko Bovan је рекао...

Još jedno zapažanje:
Nikako da skontam logiku zašto je
Jakarta - Jakarta, a nije Džakarta,
dok je (vidim) Kilimandžaro - Kilimandžaro a nije Kilimanjaro (ili obrnuto).

Slavko Bovan је рекао...

Da rezimiram (i idem da nešto radim) - Bravo za Milata!

Miroslav Cvetković је рекао...

Ova ukrštenica je proglašena najboljom. Može vam se sviđati ili ne. Jakarta i Kilimandžaro se u Hrvatskoj tako pišu i to nas ne treba čuditi... Meni smeta izgled crnih polja u kojima je Kvisko. Mislim da ga kompjuteristi ili grafički urednik nisu dobro rešili. Biće da se još nisu navikli na kolor - tek je prvi broj!

Miroslav Cvetković је рекао...

A, što je još gore, imam osećaj da pripremu za štampu rade u Kvarku. Dijagram i ona ubačena sličica Mandžukića deluju nekako nedorađeno.

Tonči Milat је рекао...

Zanimljiv komentar, Slavko!

Za mene, križaljka je neutralan medij, tj. pojmovi u njoj su baš to, pojmovi, bez obojenosti ili preferiranja (to se može postići opisivanjem, ali to je druga priča: znam da je Feniks objavio seriju članaka o križaljci u kojoj se, među ostalim, navodilo kako se u palestinskim novinama svi gradovi u Izraelu opisuju kao palestinski). Razumijem i suprotno stajalište (NY Times se poziva na tzv. "breakfast test", odnosno, nema uvrštavanja pojmova o kojima ne biste htjeli čuti za doručkom). No, provjereno znam da se Kviskoteka izričito postavila u kamp križaljke kao slobodnog medija (Pauletićev uvodnik o uvrštavanju ACAB u križaljku, pa čak i davna priča o diskvalifikacija u natjecanju a najveću križaljku, kad je Pauletić uvrstio najeveći tabu od svih, nacističkog vođu). Tako da je za mene IBRAHIM RUGOVA samo 14-ica sa dva prijeloma, BR i HR, i k tome je rješiva i informativna, a za natječaj u Kviskoteci nije predstavljala rizik. Kao što svi znamo, treba znati i kome se "prodaje" proizvod!

P.S. oni koji izbjegavaju osjetljive pojmove nikada, ali nikad, ne bi smjeli uvrstiti u križaljkama čestog IDIja AMINa ;)

Mandrak је рекао...

Manje smo osetljivi na Amina nego na npr. Tuđmana. :) To je sasvim logično: kada nam je neko geografski, ideološki, politički daleko, i kada u bližoj istoriji nemamo neprijatna iskustva sa njim, taj neko je za našeg idealnog rešavača neutralan (zato sam na jednom mestu napisao da su škakljiva imena non grata). Dakle, može Napoleon, ali ne može Hitler, može Karter, ali ne može Klinton itd.

Анониман је рекао...

Gospodo, rećeno je: NEMA POLITIKE ! ! !

yasna

Slavko Bovan је рекао...

@ yasna
Hvala na podsjećanju. Evo pravila ovog bloga:

Blog Enigmatika (tupljenje i oštrenje)
ima samo 3 (slovima: tri) stroga pravila
(ograničenja, zabrane)

1.Obavezno je dobro raspoloženje.
(Оdstupanje od ovog pravila strogo se kažnjava)
2. Neću politiku u svoju butigu.
2a. Politika je dozvoljena samo ako je u funkciji
pravila broj 1 (ili tzv. pravila svih pravila).
3. Tolerancija* se podrazumeva.
(Da bi neko mogao da se pozove na
pravilo broj 3, takođe i sam mora da ga poštuje)
"Sveznajuća W" kaže:
*Толеранција је појам који се односи на колективну и појединачну праксу прихватања и сарадње са особама које нису исте вере, не мисле на исти начин, имају другачији политички став или се разликују по неком другом основу. Толеранција укључује свесну одлуку да се поступи ненасилно или уздржано. Заснована је и на верским учењима свих доминантних религија, али и на државним законима који установљавају право на различито мишљење и неугрожавање појединца.

Slavko Bovan је рекао...

@ Miroslav
Znam ja da su Jakarta i Kilimandžaro standard u Hrvatskoj.

Moja dilema je lične prirode. Naime, zašto (pitam sebe) nije i jedno i drugo J ili i jedno i drugo DŽ. Odnosno ko odlučuje da treba J ili DŽ ili W ili V...

Slavko Bovan је рекао...

@ Tonči
To i kažem - Teško je starog magarca naučiti da nosi teret (ovo je narodna poslovica). Dakle, ono što je čovjek naučio da je aksiom (Nema političara!) teško da može da izmijeni u razmišljanju.
Svi mi imamo neke lične kočnice.
Ako ostavimo po strani političare, ja ne bih nikada uvrstio npr. JELENA KARLEUŠA jer je to za mene nevažna, bezvrijedna (iako poznata) ličnost.
Dakle, ne bih! Ali kad je upisano JELENA ponekad ću opisati kao "PEVAČICA KARLEUŠA".
To je moja primjedba za IBRAHIMA RUGOVU. Ne bih takve pojmove (političare) uvrštavao (osim kada uredništvo traži), ali ne sporim svakome ko misli da je u redu da ih uvrštavaju. Ne sporim, ali ne preporučujem. (Mnogo su kvarljiva roba pa se može desiti da od sastvaljanja do objavljivanja dođe do izmjene okolnosti)

"IDI AMIN" ne bih stavio u ukrštenicu, ali bih IDI opisao kao DIKTATOR AMIN (tako su me učili!).

Slavko Bovan је рекао...

@ Mladen
Yasna te pozdravlja!

Анониман је рекао...

Pre svega, kolegi Tončiju čestitam na pobedi i želim puno uspeha u budućem enigmatskom radu. Ne mešam se u posao žirija, ali slobodan sam da izrazim lično mišljenje o njoj.
Ukrštenica nije toliko spektakularna da bi bila bolja od 210-220 drugih. Ovakvih ukrštenica smo se nagledali i narešavali. Jeste belina sasvim solidna (7x7 ili 6x8), ali male suglasničke grupe (RT, ST, NT) čista su klasika. Ukrštenica je dobra, ali ne i vredna toliko hvalospeva.
Broj crnih polja (37 na lik od 22x14) takođe nije zadivljujuć, a i njihov raspored je u nekim delovima mogao biti drugačiji. Ibrahima Rugovu (niti bilo kod političara sa ovih prostora) lično ne bih ubacio u ukrštenicu koju šaljem na ovako prestižni konkurs. Pada u oči i pojam "ucmekanost" koji bih svakako zaobišao, itd, itd...
Od ostalih radova, imao sam prilike videti samo još Rešadovu ukrštenicu za koju mislim da je kvalitetnija od ove, ali ipak je žiri taj koji ima presudnu reč.

Pozdrav,
Goran Topličević

Slavko Bovan је рекао...

Tako!
Iznošenje različitih mišljenja je sasvim legitimno,prihvatljivo i poželjno.

Rekoh da mislim da je Tončijeva križaljka dobra, Miroslav se ne izjašnjava, Goran da nije spektakularna,...

Kada budem objavio svoju ukrštenicu, vjerujem da će biti dosta konstruktivne kritike (dakle i pluseva i minusa).

Анониман је рекао...

Da, Slavko. Svrha ovakve analize svakako nije omalovažavanje nečijeg truda, taman posla nipodaštavanje, već razumna razmena mišljenja. S tom namerom sam i izneo svoj stav.
Retko kada uzimam učešće u raspravama na enigmatskim blogovima i forumima. Nisam slao svoje ukrštenice na ovaj konkurs i zaista nemam niti jedno "za ili protiv" u vezi bilo čije ukrštenice. Bilo bi mi drago da i druge kolege daju komentar ne samo o ovom, već i o drugim radovima, jer na taj način svi dobijamo. Naravno, argumentovanom i civilizovanm razmenom mišljenja. U tome je i svrha "foruma", zar ne?

Goran T.

Slavko Bovan је рекао...

To, Gorane!

Tonči Milat је рекао...

Hajde da se i ja oglasim: za moje pojmove moja vlastita križaljka je solidna (ne više od toga): sastavio sam je s ciljem da ubere cca. 6 bodova (prema tome je išao i izbor MM pojma, i bjelina). Činjenica da je pobijedila za mene je ugodno iznenađenje. Svoje razmišljanje zašto Rešadova nije pobijedila već sam podijelio s Mladenom: pobjedničke križaljke Kviskoteke redom su bile "čiste"(npr. pobijedila je Ćavarova s najvećom bjelinom od tek 5x7, ali sa 6 pojmova od 13+ slova koji su bili zanimljivi, iako je bilo tehnički impresivnijih): križaljka koju će rješavači pogledati i po njoj suditi o natječaju jednostavno si ne može dopustiti da ukriža dva pojma koja nisu općepoznata. Kad je riječ o mom osobnom rješavačkom ukusu, preferiram Rešadovu o odnosu na svoju: u tom je smjeru išao i moj komentar kod Mladena(a čini mi se da je pogrešno protumačen): taj sitni detalj praktički je spriječio križaljku da osvoji natječaj, iako joj je podigao tehničku kvalitetu. Pomalo paradoksalno, ono što Rešadovu križaljku čini boljom i izdvaja je od (npr.) trećeplasirane, istovremeno je sprečava da bude prvoplasirana.

Ponovno, veeeelike čestitke svima koji su osvojili bodove, zadovoljstvo mi je djeliti bodovnu tablicu s vama i nadam se da će se to nastaviti i u nadolazećim kolima: također, slijede nam barem još dva križaljkaška kola, pozvao bih svih da se priključe i time uveličaju proslavu Kviskotekinog jubileja!

Slavko Bovan је рекао...

Pridružujem se pozivu. Učestvujte!

Naše je da se zabavljamo sastavljajući inspirativne zadatke, a žiri neka žirira!

Mandrak је рекао...

Samo da otpozdravim Yasni. :)
Molim da se moja plemenita em drska otvorenost ne tumači kao političarenje. Moj intimni stav je da nijedan političar ne zaslužuje da mu ime bude odštampano ni na toalet papiru, ali neko se, eto, agresivno nameće... kao taj Idi.

Dragi Tonči, ja se takođe radujem tvom uspehu (i nije naročito važno da li si sastavio najbolju križaljku po ukusu žirija, ili je žiri bio sastavljen po ukusu križaljke), i nijedna tvoja reč nije krivo shvaćena. Prosto, lupio si se po čelu i naveo šta je pokopalo Rešadov rad. Imam i ja čelo, pa sam se uzvratno lupio po istom, i izneo šta je moglo tvoj da pokopa. Da se sad ne ponavljam, stvarno mi je savršeno ok i logično što si pobedio ti, a ne Rešad (dosta je njemu drugo mesto u Hrvatskoj, on je srpski enigmata).

Анониман је рекао...

Nekako zurimo, nismo josh vidjeli ostale radove, tek prva dva (barem ja).
Hajro

Miroslav Cvetković је рекао...

Lako je kritikovati fudbalskog sudiju kad (ne) svira penal, a pored njega se na terenu mota gomila fudbalera (često i odličnih glumaca), ponekad je zaklonjen... o moćnim vlasnicima kladionica i/ili klubova, političarima i ostalima da ne govorim.
U konkretnom slučaju nema velikih para i mafijaša, ali u žiriju sede obični ljudi sa vrlinama i manama. Pored svojih redovnih obaveza i svakodnevnih problema moraju pregledati hrpu ukrštenica 22x13 polja, obrativši pažnju na svaku reč, svako crno polje...
Pre nekoliko godina sam učestvovao u žiriranju anagrama u "Enigmatici". Stigne često i više od sto anagrama od fantastičnih do totalno bezveznih. Sve to morate pročitati, razmisliti o tome šta je "pesnik hteo da kaže", proveriti da li su sva slova iskorišćena, da li neka reč sadrži isti koren... Posle pola sata mrzite sebe i ceo svet što ste prihvatili da to radite, a to je tek početak: izdvojite dvadesetak boljih i ulazute u sledeće krugove pakla - pronađi deset najboljih... izdvojiti najbolji, drugi, treći... deseti. Radite to deset puta i uvek vam se učini da je neki bolji od drugoga... Ne branim žiri i ne tvrdim da je Rešadova ukrštenica bolja od one koju je uradio Tonči (šta će tek biti ako neka do sad nepomenuta ukrštenica blesne pred nama, a nije ni među prvih deset?). U velikim takmičenjima događaju se i manje i veće greške.
Pre više od 25 godina sam pobedio u Čvorovom takmičenju u sastavljanju slogovnog kvadrata 4x4 (objavio sam nedavno te rezultate na ovom blogu). Drugi je bio rad Petra Bizumića koji mi se više sviđao od mog. Pre tri godine sam u Kvizoraminom takmičenju osvojio drugo mesto u sastavljanju roglja 6x9. Moj i rad Krešimira Majetića razlikovao se u samo jednom pojmu: ja sam na drugoj poziciji imao reč "uspavanka", a Krešimir "Kanađanka". Od žirija je protivnik dobio 4 prva i jedno treće mesto, a ja 4 druga i jedno deveto!? Po meni je moja reč neuporedivo bolja (imenica, ima suglasničku grupu više, a njegova je etnik koji ima slovo "Đ", ali se ono ukršta sa samim sobom). Tako sam izgubio 500 kuna, ali sam na kraju ipak bio prvi u konačnom plasmanu.
Dakle, možemo kritikovati žiri, često biti u pravu što to činimo, ali možemo i sebi dozvoliti da nam sujeta "zamagli" objektivnost - bitno je da su odluke žirija konačne i da ih trebamo, pa i MORAMO poštovati.

Анониман је рекао...

Odluke svih zirija su nekakav orijentir, uputstvo za ostale i utoliko njihova vaznost nije samo u tituli, nagradi i sl. Steta sto se ziriji (valjda umorni od rada i sretni da su najzad zavrshili) najcesce ne potrude da detaljnije obrazloze poredak, kriterije... Nama ostalim, ucesnicima i posmatrachima, je to krasna prilika da se kaze koja na temu kriterija i ponude i druge opcije. Sve dok se bavimo samo radovima iz toga ce izaci samo dobro. Odluke svih zirija treba prihvatiti (nije kraj svijeta chak i ako su katastrofalno pogreshne), ali nichije misljenje ne moze biti zasticeno od neslaganja i argumentirane diskusije.
Hajro

Анониман је рекао...

Mali pogled iz konkurentski opreznog Feniksa. Obje krizaljke su vrlo dobre i bile bi objavljene na prednjim stranicama Feniksa. Toncijeva mi je bolja jer ima atraktivnu bjelinu i rjesivost. Resadova koju krasi razvedenost ima takodjer pet dvoslova u sredini krizaljke sto kod nas nije popularno. Toncijevi dvoslovi i jednoslov su u sluzbi bjeline, UCMEKANOST bi nas urednik promijenio a sumnjive KARNEVALSKE MASKE propustio. Cestitam i jednom i drugom i pozivam ih na suradnju. Konacno, sljedeci tjedan izlazi prva Resadova krizaljka u Feniksu. Pozdrav svima. Pero

Belirac је рекао...

Može li se UCMEKANOST promijeniti u UCVILJENOST?

Анониман је рекао...

Tesko da bih ovu bjelinu nazvao atraktivnom (svaka cast za rjeshivost) - osim "DZ" sva ostala slova u bjelini su najfrekventnija moguca, suglasnicke grupe jednako najlakshe, polozaj grupa jednako najlakshi i predvidiv, osim sintagmi sa "DZ" u bjelini nema nijednog krizaljkaski atraktivnog, svjezeg pojma. Dimenzije bjeline su, naravno, vrlo dobre. Cijena kojom je sve to placeno (crna polja dolje desno, dvoslovi i jednoslovi ne samo oko bjeline) nije mala. Tonci je vrlo uspjeshno spojio dva, izgleda, najprihvacenija kriterija - bjelinu i rjeshivost. Nisam josh vidio rijeshen Reshadov rad, a ostale nikako.
Hajro

Slavko Bovan је рекао...

Hajro, rado ću objaviti svaki od radova iz tabele (ako autori to žele), ali postepeno i po redu. Moramo voditi računa o interesu redakcije koja organizuje ovo zanimljivo takmičenje.

Slavko Bovan је рекао...

Dakle, imaćemo materijala da se zabavljamo križaljkama sa ovog natječaja u narednih 4-5 mjeseci. Svoju križaljku ću objaviti kada za to bude vrijeme, ali već sam je poslao Marku Mihaljeviću (jer je njemu posvećena), Rešadu i Mladenu. Kažu da nije rđava, a to kaže i žiri. Meni je to dovoljno, uz najvažnije - zadovoljstvo koje sam imao dok sam se zabavljao sastavljajući.

Rešad Besničanin је рекао...

E, pozdrav veseloj ekipi! Upravo sam završio obojenu talijanku i prilično sam zadovoljan urađenim. Ovo ja bodrim konkurenciju :)
Hajro, ne znam da li znaš za ovu tehniku, jednostavna je: desni klik na mišu, otvoriš vezu na novoj kartici, i onda lijevim klikom uvećaš križaljku i rješavaš!
Pero, pozdrav i tebi i redakciji "Feniksa". Jest, moj prvi rad u Edebeljku". Jel to počeo letnji transfer za enigmate!

Slavko Bovan је рекао...

Pozdrav i Rešadu. Kad nas je više, odmah je veselije.

Lako je tebi, ti napravio dobru šarenu talijanku pa seiriš. Šta ćemo mi koji još nismo ni pobrojali koje sve boje postoje :)

Belirac је рекао...

Baš me zanima da li je Tonči pokušavao proširiti bjelinu tako da u pretposljednji stupac uvrsti rimsko ime ANICIJE, a da umjesto Snjegova ... ostane samo - KILIMANDŽARAC.

Kad bi se križaljka objavljivala u Srbiji, mogao bi se PANISLAMIST proširiti na PANISLAMISTA, a u posljednjem redu bi onda REĆINE postale JAREĆINE (RSANU).

Rešad Besničanin је рекао...

Slavko, prvo sam se bacio na sastavljanje četiri anagrama pa tek onda to uklopio u lik. Logično, zar ne? Ne znam šta ću s ovom pričom, nešto mi se ne da!

Rešad Besničanin је рекао...

Evo, vidim da je kod Mandraka ispunjena moja križaljka. Pero pominje dvoslove u njoj. Za mene nisu dvoslovi u rubovima, jedino mi je zasmetao jedini dvoslov u sastavu (pod 58) i odmah sam pomislio na Hodžića!. Mogao sam ga izbeći s "ADALET", ali sam imao problema sa "ADLER". Na kraju sam pojednostavio, i stavio crno polje tamo gde mu je i mesto!
Da sam ovog Stamosa izbegao pitanje je da li bih pobedio. Ipak sam držao do majstorstva - nisam smeo dozvoliti tu nepotreban niz od tri slova!

Tonči Milat је рекао...

Kilimandžarac mi nije pao na pamet (a i uvijek mi je žao odreći se dugačkog pojma). Da je format veći, umjesto ALphonsea de Lamartinea mogla bi ići Izabela Martinović, pa bi okomito moglo ići nešto kao ADMONICIJE. Neuspješno sam kombinirao lijevo s riječju papirus okomito uz bjelinu (bilo je tu PATENTIRATI, RASTURATI i sl.). Nije uspjelo. Vidim da je Rešad već na višeboju, a ja još nisam počeo ni latino-skandi, krajnje mi je vrijeme da se uhvatim posla, sutra putujem za Istru, još su samo dva dana godišnjeg :)

Marko Mihaljević је рекао...

Pozdrav ekipa. Vidim da još traju rasprave.Čuvajte energiju za buduća kola nemojte sve potrošiti na raspravu, ha, ha ...

Ja sam već poslao treće i četvrto kolo. Peto sam dovrpio ali ga nisam još poslao. Sinoć sam krenuo sastavljati anagrame za šesto kolo, a večeras bi mogao probati i nešto sastaviti.

:)

Анониман је рекао...

Pogledah rijeshen Reshadov rad, dopada mi se prisustvo nefrekventnih slova, rjeshivost izgleda dobro. Ostaje taj Stamos kao nesporna mana. Lijepo da si mislio na mene kao babarogu koja ce zvocati zbog dvoslova - ja ih brojim kao i Pero, dakle 5 komada (vodoravno: AV, uspravno: SP, VR, VK, SD), dakle sve osim onih koje su uz ivicu mreze kao posljedica crnog polja koje razdvaja rijeci u suprotnom smjeru (isto se, naravno, odnosi i na prvoplasirani rad koji ima 5 dvoslova i 3 jednoslova). Znachajna mana je i jednoslov dolje desno.

Porediti dva prvoplasiranim rada je pitanje odnosa prema dva vrlo razlichita stila. Mislim da su oba autora previshe zrtvovala za glavni cilj - bjelinu odnosno cetiri 23-ice (odbijam to zvati savrshena prozetost jer su dijelovi mreze povezani dvoslovima koji nisu rijechi i, ako govorimo o cjelini, odnosno prozetosti, ponashaju se kao jednosmjerna crna polja, slicno je i kod Toncija). Dakle, meni su tu negdje, priblizno jednaki, vrlo uspjeshni rezultati u vrlo razlichitim stilovima.

Ako bi mi ova dva rada i poslije pregleda ostalih, i dalje bili najbolji, odluchio bih se poredeci i brojchane pokazatelje (mozda postoji bitna razlika koju ne vidimo ovako). Svakako bih konsultirao solidnog rjeshavacha kome bih dao oba rada (steta sto nisam sam rjeshavao).
Hajro

Slavko Bovan је рекао...

Ne otkrivajte položaj (šta i kada radite) jer članovi žirija ovu našu prepisku nadgledaju i udraju recke :))))))))

Mandrak је рекао...

Zamerka "rad ima 5 dvoslova" u rangu je sa primedbom da neko ko može, da izvinete, 5 puta zaredom ima odvratnu frizuru ili krive noge. :/ Za jednu posebnu, zahtevnu konstrukciju ne mogu važiti pravila koja važe za trakalice (model 6). Naravno, možda među onima koji se gnušaju dvoslova ima čudesnih nadljudi koji bi uspeli da postignu naučno-fantastičnu prožetost čak i kada bi im kombinatorika bila petostruko smanjena (tj. ograničena), kao u drugoplasiranom radu, ali ja nikada nisam video ništa slično sa potpisom tih "anti-dvoslovaša". :)

Rešad Besničanin је рекао...

Nagradno pitanje:
ja i Hajro smo jedinstveni na ovom takmičenju - po čemu?
Je li neko uočio inicijale od imena trenutno vodećeg trija na tabeli?

Tonči Milat је рекао...

@Rešad: Je'n, dva, TRI!

Evo i male zagonetke:
JE'N, DVA, TRI je anagram s izmjenom (R=J) mlade Dinamove nade: koje?

Анониман је рекао...

Zanimljivo zapazanja - TRI za prvu trojicu.

Ne znam na sta ti Reshade mislish, znam da smo obojica imali MM - Marcel Marceau.

Mladen o dvoslovima - tezimo savrsenstvu zar ne. Nekakvu moju argumentaciju za smislenost tog (i nekih drugih) kriterija sam pisao nekoliko puta (posljednji put kod tebe na blogu), jednako i svoj stav da josh nisam napravio rad koji ispunjava sve te uslove koje zagovaram. Trudim(o) se, a da bi trud imao vishe smisla valja se potruditi i oko definiranja kriterija, odnosno onog sto bi bilo najblize zajednickoj viziji savrsenstva. Steta sto ogromna vecina shuti, a mogli bi pomoci.
Hajro

Mišo је рекао...

Uvijek sam smatrao da je veoma bitno, kod raznih takmičenja, uspostaviti osnovni odnos: TAKMIČENJE - UČESNIK - ŽIRI (redosled nije bitan)! Ako si poslao rad svaka priča o žiriju je završena - priznao si njegovu kompetentnost i ''vađenje'' na žiri više gubi svaki smisao. Dešava se da neke pametne glave, kada ne pobijede, misle da ne valja žiri, a ne da rad nije kvalitetan. Mislim da je svaka dodronamjerna kritika o radovima poželjna, ali samo u kontekstu enigmatskih zakonitosti. Ne mislim ovdje konkretno na nekoga, već o takmičenjima uopšte, ima ih, fala Bogu - a biće ih i još. A dešavale su se veoma jadne kritike na račun žirija, kada je sve završeno.
Čestitao bih pobjednicima i svim onima koji su dospjeli u tabelu!

Rešad Besničanin је рекао...

Hajro, izgleda smo ja i ti jedini na ovom takmičenju debitanti!

Rešad Besničanin је рекао...

A nisam znao da si i ti imao Marsoa!

Анониман је рекао...

Malko matori debitanti, no nismo loshe prosli.

Ne znam zasto krenuh od njega, kad sam uspio uklopiti i "potpis" (to dodje kao drugi tematski pojam) slozila se solidna pochetna kombinacija, onda nesto rada i eto ga standardan moj sastav - graficki izbalansiran, malo crnih polja, samo jedna trojka u sredini ... struktura rijechi solidna, sve placeno slabijom rjeshivoscu (nekoliko pojmova kao tvoj, valjda vec slavni, doktor). Nisam nezadovoljan ni radom ni plasmanom.
HH

Slavko Bovan је рекао...

Da je nama još takvih debitanata :)

Rešad Besničanin је рекао...

Pretpostavljam da je kroz jedno od "C" Marsela Marsoa prošao pojam NEISCRPNOST!

Rešad Besničanin је рекао...

Koga ne mrzi, može se guglanjem informisati o hirurgu (Hajro reče: već slavnom)Majklu Stamosu!
On je zadnjih desetak godina najbolji američki (verovatno i svetski)hirurg za operacije debelog creva! Obzirom da živi u Kaliforniji, nije isključeno da ga posećuje bulumenta holivudskih zvezda. Od 1977. čovek samo niže uspeh za uspehom, ima gomile priznanja a usto je i univerzitetski profesor na kalifornijskom univerzitetu "Irvin". I još nešto - tri godine je stariji od mene!
Brazilska pevačica (i glumica) Vanesa da Mata je u zemlji sambe i fudbala poznata jednako kao kod nas Lepa Brena! Možda i zapeva na otvaranju Mundijala, jedva čekam!
Rezime na kraju: dobro sam pazio kad sam ih uvrštavao u rad. Pa, ako se dosad nisu proslavili, drago mi je što sam ih promovisao!

Миле Јанковић је рекао...

Sad su se baš proslavili. Fali ono "J" kod Stamosa, a treba ga staviti i na vikipediju.

Fišek је рекао...

Odgovor Tonciju:

TIN JEDVAJ

A sad I cestitka Tonciju za trijumf, kao I svima koji se nadjose u vrhu.
Lijep pozdrav iz Kanade

Миле Јанковић је рекао...

Tonči je u pravu, Abado se piše sa dva "b", dakle ABBADO.

Slavko Bovan је рекао...

Rešade, pun pogodak bi bio da dotična gospođica zapjeva na otvaranju Mundijala. Onda bismo mogli da kažemo, svaka ti čast VIDOVITI REŠADE!
(Sada s još većim nestrpljenjem čekam Mundijal. Imam još jedan razlog više)

Rešad Besničanin је рекао...

I ja jedva čekam Mundijal, navijaću za Sušićevu ekipu!

Slavko Bovan је рекао...

Ja ću navijati za fudbal :)
Nadam se da će biti dobre igre. Ne bi mi mrsko bilo ako bi se ekipe iz našeg okruženja pokazale u dobrom svjetlu.
Ipak, fudbal je igra u kojoj nastupa 11 igrača i na kraju uvijek pobijede Švabe :)

Анониман је рекао...

Jel' ti to startash kladionicu ovdje?
HH

Slavko Bovan је рекао...

Može i to!
Ali kada bi se stavljale pare, ja bih na Italiju (čuveni su po tome da se jedva provuku, a onda na kraju sve dotuku)

Rešad Besničanin је рекао...

Ja tipujem na domaćine, ali Švabe su Švabe. Čak ih ima i u taboru SAD!
A u košarci, izgleda da ćemo gledati finale Partizan - Cibona (još šest minuta do kraja).

Rešad Besničanin је рекао...

Ljudi moji, pa je li to moguće! Ipak ćemo u nedelju gledati hrvatsko finale Cibona - Cedevita! Moj Partizan je u zadnjoj sekundi izgubio dobijenu utakmicu za dva poena!