субота, 12. април 2014.

REAGOVANJE

Nikola Milićević šalje jednu osmosmerku Stojimira Talijana objavljenu u Eureci, a koja se uklapa u današnju temu (kolege za kolege!).
Nadam se da ćemo dopuniti podatke o broju Eureke.

7 коментара:

Rešad Besničanin је рекао...

Ovo vidim prvi put. Koje godine je ovo izašlo?

Slavko Bovan је рекао...

Ponekad valja imati prezime koje se lako uklapa u osmosmerku, npr. BESNIČANIN, BOVAN, PETKOVSKI, MALKOČ, ...

Slavko Bovan је рекао...

Vidim ima dosta posjetilaca ovog bloga. I ja sam objavio (najmanje) jednu osmosmjerku s enigmatima.

Belirac је рекао...

Takvih osmosmjerki je bilo i u "Čvorovim" izdanjima. Siguran sam da je neke sastavio Branko Stojanović, a možda još neko.

Rešad Besničanin је рекао...

Slavko reče da je i on objavio bar jednu osmosmerku s enigmatima. Ja sam u "Enigmi" objavio dva takva rada (mozaičke ukrštenice sa 15-ak prezimena "Enigminih" saradnika) povodom jubileja časopisa.
Kad smo kod ove teme, pade mi na pamet i jedna anegdota. Svake subote sastajali smo se u redakciji "Enigme" (za neupućene, sobica se nalazila preko puta Sajma). Još nisam ni ušao u redakciju, prilazi mi pok. Milan Jelenković i onako diskretno, kako je samo on znao, kaže da ima neki rad koji bi hteo da mi pokaže. Očekujem neku strašnu belinu veću od 7x7 koje su tada pravili uglavnom Jelenković i pok. Gložanski. U redakciji pokojni Zoran Zeljković, Dušan Nikić i neizbežni Steva Mareković. Jelenković mi pokazuje prekrasnu simetričnu ukrštenicu (vidim, ponosan je na rad) u kojoj su dva niza crnih polja sleva udesno, a između sve sami desetoslovni pojmovi! Super, kažem mu. Nisam odmah ni uočio zbog čega mi Milan prvom pokazuje svoj rad. Negde usred beline bilo je moje prezime!
Iako znam da su me sve starije kolege u "Enigmi" cenile, dakako da mi je imponovalo to da mi prezime svane u novinama - i to još u onim čiji sam saradnik!
Ulazi na vrata urednik Milan Šaban i kad mu je nakon pola sata Jelenković pokazao rad samo je promrmljao, onako u sebi. Premudri Šaban je zaključio da to ne može da prođe - u protivnom bi ga gomila saradnika zatrpala sličnim radovima.
Nakon par nedelja ugledao sam taj sastav u "Enigmi", ali tamo gde je trebalo da bude moje prezime stajalo je RESNIČANIN. Jelenković je predvideo epilog pa je provukao za svaki slučaj i drugu varijantu.

Slavko Bovan је рекао...

Imam takvo prezime da se taj petoslov može opisati na 4-5 različitih načina(obično - mesto kod Aleksinca). Zamislite moju sreću kada sam prije 2-3 decenije ugledao skandinavku (izdanje "Čvora") u kojoj je za BOVAN stajalo. "Zagonetač, Slavko".

Priznajem, kriv sam - Ne mogu da se sjetim ko je ko je autor! Bila je to velika skandinavka u "Skandi Čvoru"

Rok Ban је рекао...

I ja sam objavio nekoliko osmosmerki i
rešeta sa slovenačkim enigmatima.