недеља, 12. октобар 2014.

KNJIGA U NAJAVI



Piše: Boris Nazansky (uvodnik Kvizorama 1173)
Više od 1170 brojeva Kvizorame za mene znači i otprilike jednako toliko Uredničkih riječi, odnosno uvodnika poput ovog. Zapravo, tek nešto manje od broja koji piše na naslovnoj stranici, tj. upravo onoliko manje koliko smo imali dvobroja (njihov točan broj nisam zapamtio, morao bih provjeriti u arhivi, pa ću, zatreba li, to i učiniti).
Zamisao o tome da uvodnike (ne baš sve jer ima ih podosta koji su tek pozivi na sudjelovanje u raznim natječajima, na brojnim natjecanjima, susretima i turnirima ili pak izvjeπša o događajima i rezultatima postignutim u takvim prigodama) skupim i objavim u knjizi sazrijevala je nekoliko posljednjih godina. Konačno je, čini se, sazrela i to ne zahvaljujući nečemu o čemu bih ja osobno htio ili mogao odlučivati, već zahvaljujući gotovo iznenađujuće dobrohotnom prijedlogu zagrebačke izdavačke kuće Felsina i njezinu uredniku Tvrtku Klariću, inače dugogodišnjem revnom čitatelju ovih mojih svaštica koje se - uvijek iz zagonetačkoga kuta i u enigmatskome diskursu - često dotiču svega i svačega, od kulturnih događaja, knjižnih izdanja, priča, anegdota i zanimljivosti, preko zagonetačke teorije i prakse, obljetnica, nažalost i nekrologa, pa sve do stručnih jezikoslovnih tema, rasprava, kritika i recenzija. I još mnogo, mnogo koječega nespomenutog.
Ukratko, ovaj prijedlog, ujedno i Tvrtkova i Felsinina ponuda, obuhvaća izradu opsežne zbirke izabranih tekstova Uredničke riječi, kronološki, ali uz odgovarajuću opremu: sveobuhvatna kazala imena (osoba) i (zagonetačkih) pojmova. Prijedlog je to i ponuda kakvi se ne odbijaju, a to znači da se na knjizi već radi, da su njezini parametri uglavnom definirani (primjerice opseg od preko sedamsto stranica), da sam joj dao (zasad ipak još radni) naslov Dodir zagonetke, da će naslovnicu ilustrirati istaknuti sesvetski likovni umjetnik Vinko Fiπter, čije je djelo odavno vrednovano i izvan Hrvatske, i da će mi pri svemu tome - zato vam i pišem - trebati i vaša pomoć.
Naime, knjiga će se, s obzirom na golem posao koji još treba obaviti, vjerojatno pojaviti tek s proljeća sljedeće, 2015. godine. Unatoč svim nastojanjima ona, lako vam je zaključiti, neće biti jeftina, ali upravo stoga bit će vam ponuđena u pretplati po znatno nižoj cijeni (80 kuna) nego što će biti prodajna (195 kuna) nakon izlaska iz tiska.
Narudžbenicu očekujte uskoro, odmah nakon što bude izrađena naslovna stranica. Na njoj ćemo sažeti i temeljne podatke o knjizi. Ovaj tekst, međutim, poslužit će mi/poslužit će nam da oslušnem(o) vaša mišljenja i očekivanja, ali i vaše prijedloge, koji u ovoj fazi svakako mogu biti dobrodoπli jer ih dospijemo prihvatiti i primijeniti.
Možete, dakle, već sada na naše adrese (poštansku ili elektroničku) zatražiti da vas uvrstimo među moguće prenumerante (abonente, pretplatnike), odnosno da vas registriramo kao one koji su za knjigu Dodir zagonetke zainteresirani. Tako ćete svaku novu obavijest o njoj dobi(va)ti i izravno na svoju adresu.

9 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Treba li posebno naglasiti da sam zainteresovan (i) za ovu knjigu?

Mesud је рекао...

Na proljeće kad se vidimo na Uni valjda ćeš donijeti gotovu knjigu, a prije toga očekujem upute za uplatu.
Pozdrav!

Slavko Bovan је рекао...

Možda je ovo prilika da se "najavi najava".
Najvjerovatniji termin okupljanja enigmata (jedan od termina okupljanja enigmata) na Sajmu knjiga u Beogradu - ponedjeljak 27.10.

Belirac је рекао...

Slavko, ti si već upisan među deset prvih prenumeranata na Borisovu knjigu. Pretplate su skupljene u Boru. Ja sam, naravno, prvi...:)

Belirac је рекао...

Mi iz Belog Manastira organizovano idemo na Sajam knjiga u utorak, 28. X. Polazak je u 7 sati, a dolazak se očekuje do podneva. Bilo bi mi drago kad bi susret enigmata bio baš utorak, no važnije ga je podesiti da odgovara gostima iz Zagreba.

IlijaO је рекао...

Jedan zainteresirani (usamljeni) kandidat za Sajam( više za susret enigmata)! Upitan je prijevoz do Bg!

IlijaO је рекао...

Stvar je gotovo riješena- prijevoz nije upitan, ( nakon kontakta sa legom- kohortašem) kao niti predbilježba za Borisovu knjigu! VS-( to bi trebalo značiti- vidimo se!)

Slavko Bovan је рекао...

Jovane, utorak bi bio bolji, ali vidjećemo sa Borisom da li postoji šansa da se oni pamaknu jedan dan. Lijepo bi bilo kada bi nas bilo više ("glancamo" foto-aparate)

Slavko Bovan је рекао...

IlijaO
Važno je da postoji volja. Smislićemo nešto.