субота, 4. октобар 2014.

REČ PO RIJEČ (674)



GARUDA
Garuda je prema hinduističkoj mitologiji, jedno od božanstava nižeg reda, koje se najčešče predstavlja u obliku orla sa zlatnim perima, raširenih krila i često ima ljudski trup ili glavu. Garuda može na glavi imati i krunu, kao i njegov gospodar Višnu. Prema predanju je ogromnih dimenzija i može potpuno zakloniti sunce. Garuda je i neprijatelj zmija Naga, a boje se ga i istočnjački zmajevi te se može naterati, da se digne u vis i donese kišu. Prema hindujskim pričama njegova krila imaju nedokučivo velik raspon.  Kada Garuda zamahne krilima stvara se strašan uragan, koje zamrači nebo, odnosi kuće i čupa drveče. Čovek je napram Garude toliko malen, da se može sakriti u njegovom perju.
Opisan je u hinduističkim i budističkim tekstovima. U budističkoj mitologiji predstavlja demona, dok u hinduističkim mitološkim pričama predstavlja pticu života i izvora znanja, istodobno stvaratelja i uništavatelja. U indonezijskoj mitologiji Garuda vreba ljude.
U hinduizmu ima Garuda veliku važnost. Priče o rođenju Garude i njegovim delima date su u prvoj knjizi Mahabharate. Prema epu, Garuda se izlegao iz jajeta u obliku paklenog plamena moćan poput kosmičkog požara, koji proždire svet na kraju svakog veka. Uplašeni bogovi su tražili milost i Garuda, čuvši njihove vapaje smanjio je svoju veličinu i energiju. U budističkoj mitologiji Garude su božanska rasa ljudi-ptica, čiji su ljuti neprijatelji zmije Nage. U starijim prikazima ovog bića ne nalazimo ljudske karakteristike, dok su noviji primjerci skoro potpuno humanizirani. Veruje se, da molitva Garudi može izlečiti od otrova.
Po nekim istraživačima, ime Garuda potiče od »gara-ud-si«, što znači »onaj koji čeka otrov« ili »onaj koji donosi veliki teret«. Dok drugi istraživači tvrde, da mu ime potiče od imena vedskog boga sunca  - Garuman.
Garuda je i nacionalni simbol Tajlanda. Prikazan je i u grbu Indonezije, a indonezijska nacionalna aviokompanija naziva se Garuda Indonesia. Garuda je takođe simbol Ulan Batora, glavnog grada Mongolije, s tim, da se u Mongoliji naziva Hangard (Khangarid). To ime nosi i fudbalski klub iz Ulan Batora. Elitni telohranitelji srednjovekovnih kraljeva u Karmataki, Indija takođe su se nazivali Garude. U mnogim kompjutorskim igrama i serijama crtanih filmova takođe nastupaju Garude, pretežno kao negativci.
(Prilog: Štefan Markovič)

Нема коментара: