субота, 11. октобар 2014.

REČ PO RIJEČ (681)



JAPRAK
Tradicionalno jelo Hercegovine je japrak - nadev zavijen u listove posebne vrste kupusa, tzv. raštike. Lisnati kelj, raštika, broskva ili raštan - kao potomak divljega kupusa na našim prostorima poznat je od Grka i Rimljana. Dvogodišnja zeljasta biljka ranije je bila glavna kupusnjaca u primorju i mediteranskim visoravnima i do 1800 m nad morem. Svaki raštan, raštika nije dobar za japrak, jer od grubog, debelog i krupnog raštana ne valja ni japrak, niti pirjan. Mora biti zelen, mlad i ne krupnih listova. U osnovi, kvalitet japraka zavisi od kvaliteta raštike.
Za 4 osobe:
1 kg mlade raštike, 50-60 dkg mlevenog bravećeg mesa od buta (u nedostatku može i teleće ili goveđe), 8-10 dkg pirinča, 1 glavica crvenog luka, 4 dcl kiselog mleka, so, biber, čista juha od kostiju ili 1 paradajz, malo ulja, 1 grančica sveže nane (mente).
Meso se samelje, može i sa dodatkom malo luka, zatim se doda malo soli, bibera i pirinča, pa izmeša, te se doda malo ulja ili vode i opet sve izmeša. Ulje se dodaje da japrak bude razabraniji.
U međuvremenu, listovi raštike se obare i ocede. Uzme se list raštike, odstrani debeli koren, list položi na dlan, na list stavi "zalogaj" nadeva i zavije, zatim malo japrak stisne u šaci i stavlja u šerpu. Zatim se japrak zalije juhom (može i vodom), ako je juha jaka, razblaži se vodom i stavi kuvati. Pre toga se na vrh stavi grančica nane. Umesto nane, može se pri kraju kuvanja urezati malo peršunovog lista.
Kada je japrak kuhan, vadi se kašikom i servira u tanjire, a zatim se doda malo safta u kome je kuvan (vlastiti sos).
Sa strane ili odozgo dodaje se kiselo mleko. U tom slučaju za svaki obrok treba da bude 1 do 2 dcl kiselog mleka.

(Obično se sve začas pojede pa se poviče: “Ženo, sipaj još 5-6 komada!”)

7 коментара:

Dejan Minić је рекао...

Prvi put čujem za ovo jelo.

Slavko Bovan је рекао...

Dejane, pretvaraću se da ovo nisam čuo :)

Slavko Bovan је рекао...

Japrak se može uvijati i u mlado lišće vinove loze (takođe, hercegovački specijalitet), ali raštika je raštika.

Slavko Bovan је рекао...

Moj brat prvi put otišao na slavu u tazbinu. Pita ga punica (tašta) koliko da mu sipa japraka (Očekujući da, kao mlad zet, stidan, sramežljiv i kulturan traži 1-2 komada) on izvali: "sedam-osam". Tišina nekoliko trenutaka, odmjeravaju ga tetke i strine od glave do pete...i sve ostalo je istorija.

Dejan Minić је рекао...

Odmah položio ispit:)

Ilija Đurković је рекао...

Ovo je i kod nas tradicionalno i veoma popularno jelo!

N. Petkovski је рекао...

Sarma je izvorno tursko jelo koje se posebice na istoku Europe priprema na brojne načine. Jedan od njih je i japrak, najčešće s listom vinove loze.
U Makedoniji se spravlja i sa kupusom (svežim i kiselim), zeljem, mladim listovima vinove loze i sa štaveljom.
Dakle, ovo je opšte uzev balkansko jelo jer ga jedu svi gde je kročila turska noga.