субота, 15. новембар 2014.

ANAGRAMIRANJE (1258)

Autori: Luka i Slavko
Piše: Luka Pavičić
Kao gimnazijalac (mislim 1977. godine) u Jelsi na Hvaru, imao sam čast sudjelovati u simultanki protiv ovoga velemajstora. I da se malo pohvalim, od dvadesetak amatera, ja i još dvoje šahista uspjelo je izboriti remi. 

6 коментара:

Jasmina је рекао...

BOJAN KURAJICA
Bosansko-hrvatski internacionalni šahovski majstor. Bivši omladinski prvak...itd.

Slavko Bovan је рекао...

Da.

Slavko Bovan је рекао...

Nadam se da će se Luka prsjetiti još nekog detalja vezanog za ovu simultanku.

Luka је рекао...

Što se tiče dotićne siimultanke, bijah mlad i sjećam se samo tog rezultata. Nažalost, čak nemam ni neke slike sa tog susreta.
Inače, među 20-ak šahista za tu simultanku sam vjerovarno odabran kao igrač jelšanske gimnazije, za koju sam igrao na 5-oj (omladinskoj) ploči, i na kojoj sam u 5 nastupa izborio 4 pobjede i jedan remi.
Kad za Božić, odem na Hvar, pokušat ću doći do tadašnjeg voditelja šahovske sekcije, i provjeriti posjeduje li on koju fotografiju s te simultanke.

Анониман је рекао...



Bojan Kurajica je odavno
velemajstor. Bio je omladinski
prvak sveta neke davne godine
u prošlom veku !

Slovarim

N. Petkovski је рекао...

Na Wikipediji (hrvatski jezik) piše ovo:

Bojan Kurajica (Ljubljana, Slovenija, 15. studenog 1947.), hrvatski i bosansko-hercegovački šahist, velemajstor. Omladinski prvak svijeta 1965.

Rođen u Ljubljani (kako sam kaže, sticajem okolnosti). Otac mu je Šibenčanin, a majka Bračanka. Odrasta u Splitu. Godine 1966. dolazi na studij u Zagreb. Godine 1972. diplomira na Filozofskom fakultetu talijanski i engleski.

Na omladinskom prvenstvu svijeta 1965. u Barceloni osvaja prvo mjesto. Od 1966. živi u Zagrebu i igra za zagrebačke klubove Mladost, PTT Zagreb i Monting. Nastupa na niz međunarodnih turnira. Godine 1979. odlazi u Sarajevo i igra za vrlo snažnu ekipu Bosne, s kojom četiri puta osvaja titulu ekipnog prvaka Europe (za ekipu je, u znak političke podrške Bosni i Hercegovini u doba rata, 1990-ih nastupao i Gari Kasparov).

Više puta nastupio na šahovskoj olimpijadi za ekipu Jugoslavije. Nakon raspada Jugoslavije igra za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, s kojom osvaja srebrnu medalju na olimpijadi u Moskvi 1994. Od 2006. vodi se kao hrvatski igrač.

A na Wikipediji (bosanski jezik) piše ovo:

Bojan Kurajica rođen je 15. novembra 1947. u Ljubljani u Sloveniji (tada SFRJ), a dugo je živio u Splitu. Na Svjetskom juniorskom prvenstvu u šahu 1963. godine u Vrnjačkoj Banji osvaja treće mjesto, a svoju prvu značajniju turnirsku pobjedu zabilježio je 1965. godine u Barceloni, pobjedom na Svjetskom juniorskom prvenstvu u šahu, ispred favorita Roberta Hübnera. Na turniru u Šahovskom turniru u Hastingsu 1967. godine osvojio je treće mjesto iza bivšeg svjetskog prvaka Mihaila Botvinika i Wolfganga Uhlmanna. 1974. na turniru u Solingenu podijelio je treće mjesto sa bivšim svjetskim prvakom Borisom Spaskijem, a iza Leva Polugajevskog i Lubomira Kavaleka. Nakon čega mu je od strane FIDE dodijeljena titula velemajstora. U sedamdesetim godinama prošlog stoljeća igrao je klupski šah u njemačkom klubu Solinger SG 1868. Na Šahovskom turniru u Bugojnu 1980. godine na turniru tada visoke XV kategorije, osvojio je 8 mjesto sa osvojenih 5 poena i dva remija, protiv pobjednika turnira i tada aktualnog svjetskog prvaka Anatolija Karpova

Za šahovsku reprezentaciju Jugoslavije nastupa na 24. šahovskoj olimpijadi na Malti, gdje Jugoslavija osvaja bronzanu medalju, a Kurajica, kao igrač četvrte table osvaja 32 mjesto. Za Jugoslaviju je nastupio je i na olimpijadi 1984.

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine nastupao je, za izuzetkom 1998 na šahovskim olimpijadama od 1992-2012.

Danas Kurajica živi u Španiji.