недеља, 9. новембар 2014.

IMA LI U BRISELU ENIGMATSKIH LISTOVA?



Piše: Jovan Nedić
Na pitanje iz naslova može se odgovoriti samo na jedan način: naravno da ima, ali i nervoznih i svadljivih prodavača. A zašto?
Vesna Nedić, projekt-koordinatorica Mirovne grupe Oaza iz Belog Manastira i učesnica mnogih enigmatskih skupova, boravila je 48 sati u belgijskom glavnom gradu Briselu, otprilike od 18 sati 4. novembra do 18 sati 6. novembra 2014. godine (vidjeti ovdje, ovdje, ovdje, ovdje i ovdje). U tih 48 sati imala je vrlo gust raspored raznih obaveza, koje su uključivale i predstavljanje "Oazinog" miniprojekta "Unapređenje pružanja socijalnih usluga starijim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira" na konferenciji održanoj nigdje drugdje nego u – Evropskom parlamentu.
Ipak, prihvatila je "domaći zadatak" da u Briselu kupi primjerak bar jednog belgijskog enigmatskog lista. A kako se u tom gradu većinom govori francuski i kako se moglo pretpostaviti da će se kupcima nuditi uglavnom enigmatski listovi na francuskog jezika, dobila je i "uputstvo" da ne kupuje listove izdane u Francuskoj, ako se takvi prodaju i u Belgiji, nego samo one koji izlaze u Belgiji.
Prvog dana, u užurbanom obilasku grada u kratkim pauzama programiranog boravka, primijetila je jednu prodavaonicu u kojoj su se prodavale i novine, među kojima je bilo i enigmatskih listova. Počela ih je prelistavati te zamolila jednu od tri svoje saputnice iz Hrvatske da je pritom slika. Tada se unervozio i izbezobrazio prodavač u toj trgovini, kome se valjda nije svidjelo to slikanje, pa je počelo neprijatno gunđanje na francuskom, kakvo bismo (gunđanje, a ne na francuskom) prije očekivali na "zaostalom" Balkanu, nego u "uljuđenoj" Evropi. Kako ni pokušaj objašnjavanja na engleskom da listove neće samo pregledavati – nego neke i kupiti – nije pomogao da se prodavač smiri, potencijalna mušterija demonstrativno je izašla iz prodavaonice praznih ruku.
Sutradan nije bilo prilike da se uđe u neku drugu prodavaonicu novine i to ne samo zbog spomenutih obaveza, nego i zato što su baš za taj dan u Briselu bile zakazane velike demonstracije protiv mjera štednje nove vlade, u kojima je učestvovalo preko 100 hiljada demonstranata i koje su završile velikim neredima, paljenjem automobila i sukobima s policijom. Kako se istovremeno odvijao i štrajk javnog prijevoza, organizator boravka u Briselu većeg broja aktivista iz hrvatskih, srpskih, BiH, crnogorskih i kosovskih nevladinih organizacija (među kojima je bila i Vesna Nedić) morao je na brzinu pronaći privatni autobus da ih mnogo ranije (za svaki slučaj!) prebaci do aerodroma kako ne bi zakasnili na svoje avione. U toj gunguli više se nije razmišljalo o belgijskim enigmatskim listovima. A baš šteta, mogli smo vidjeti bar neke od njih, iako možda i ne bismo imali bogzna što vidjeti. Junakinja ove priče kaže da je u onome što je prelistala vidjela samo monotone skandinavke bez ijedne ilustracije i s mnogo crnih polja.

4 коментара:

Danko Kujundzic је рекао...

junakinja ove price je u pravu . Vise o belgijskim ( i nizozemskim )enigmatskim listovima na nizozemskom jednom drugom prilikom ( kad sve sredim ) Danko kujundzic - Nizozemska

Quizmaster је рекао...

Nediću, je li ti zaista misliš da je normalno da upadneš nekom u prodavnicu i slikaš se, bez prethodne dozvole za tako nešto?

Takvim ponašanjem tvoja žena je dovela prodavca u neprijatan položaj, jer možda može i šef da mu naiđe, pa da ga pita šta ti to dozvoljavaš, da se prelistava štampa i slikaju ljudi u dućanu. I tu prodavac apsolutno ništa nije kriv, možda ni ne zna engleski pa nije mogao da razume šta vi to hoćete.

Slavko Bovan је рекао...

Danko, rado ću objaviti tekst.

Slavko Bovan је рекао...

Ovaj post je brže nego što je planirano "pao" na drugu stranu bloga jer su bile neke poduže objave (Naslovni anagrami). Ipak, sudeći po trendovima (broj čitanja) predviđam da će se uskoro pojaviti na listi deset najčitanijih (desni stubac).