уторак, 18. новембар 2014.

KIKINĐANI O ĆIRILOVU

Jovan Ćirilov sa horom "Čuperak", Susreti enigmata Srbije, Kikinda 2012

Kikinđani o Jovanu Ćirilovu

Prilog RTS-a pogledajte: OVDE

U Beogradu je juče u 84. godini preminuo naš istaknuti dramaturg, književnik i filozof Jovan Ćirilov. Pored srpske kulture uopšte ostavio je traga i u rodnoj Kikindi.
Ćirilov se rodio 30. avgusta 1931. godine u kući u ulici Đure Jakšića u Kikindi, kao jedino dete majke domaćice i oca beležnika. Pored osnovne škole u Kikindi je završio i gimnaziju, gde je, po rečima njegovog školskog druga Radoslava Jerinkića, bio nedodirljivi autoritet sa enciklopedijskim znanjem.
"Već onda je govorio nekoliko jezika, a mene je podučavao matematici", priseća se Jerinkić, profesor u penziji.
Ljubav prema dramaturgiji osetio je još davno kada ga je u kikindsko pozorište unela kućna pomoćnica, a predstava je bila na mađarskom ili nemačkom jeziku. Prilikom kasnijih poseta rodnom gradu Ćirilov je često svraćao u biblioteku.
Bibliotekarka Marija Tanackov ističe da su sve njegove značajnije knjige, među kojima su "Uzaludno putovanje", roman "Neko vreme u Salcburgu" i njegov "Srpsko-hrvatski rečnik", bile predstavljene u Gradskoj biblioteci.
"On se vrlo rado odazivao na naše pozive da predstavlja svoje knjige, a te književne večeri su bile izuzetno posećene", dodaje bibliotekarka.
Slavko Bovan, istaknuti srpski enigmata, naglašava da je malo poznato da je Ćirilov, pored svoje umetničke svestranosti, bio i enigmata, koji je pisao enigmatske rečnike.
"Ćirilov se nalazi u Leksikonu srpskih enigmata, a bio je i počasni gost Susreta enigmata u Kikindi", kaže Bovan.
Zbog bolesti Jovan Ćirilov je poslednjih godina ređe dolazio u Kikindu, a imao je dosta planova sa kikindskim Narodnim pozorištem. U svakom slučaju sebi je obezbedio visoko mesto u knjizi značajnih Kikinđana.
Pripremio Peđa Miljanović

4 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Veliki čovek!
Sećam se kako se rado odazvao mom pozivu da dođe na na Susrete enigmata.
Razgovor je tekao ovako
Ja - "Organizujemo susrete enigmata u Kikindi... (i tu planiram da krenem sa molbama da uveliča ovaj skup, ali dovoljno je bilo to što sam rekao jer sam odmah dobio odgovor u pola moje rečenice)
Ćirilov - "Ja bih došao!"

Mislim da su svi koji su bili u Kikindi zadovoljni što su upoznali ovog svestranog umetnika i ENIGMATU.

Slavko Bovan је рекао...

Na snimku se vidi stranica iz "Leksikona srpskih enigmata" sa potpisom Jovana Ćirilova.

Gojko је рекао...

IĆI VRLO JAVNO !

Belirac је рекао...

Dojmljiv "in memoriam" Jovanu Ćirilovu napisao je Miljenko Jergović:
ovdje