субота, 27. децембар 2014.

PROPOZICIJE TAKMIČENJA

Rebus sa prošlogodišnjeg takmičenja
Poštovane kolege enigmati,zadovoljstvo mi je da vas pozovem na četvrto prednovogodišnje takmičenje u rešavanju rebusa koje organizujem (i treće koje gostuje na ovom blogu). Takmičenje će se održati u subotu 27. decembra i nedelju 28. decembra. Nadam se da ćete i ovog puta uživati u rešavanju kao i na prethodna tri takmičenja, kada su najuspešniji rešavači bili Dejan Minić i Ilija Đurković (dvaput).
PROPOZICIJE TAKMIČENJA
Takmičenje počinje u subotu u 18h, kada će biti postavljen link sa zadacima, a završiće se u nedelju u 24h, do kada sva rešenja treba da pristignu. Verujem da je većinu zadataka (od ukupno 24) moguće rešiti i mnogo brže, a takmičenje ovoliko traje da bi u ta dva dana svako ko je zainteresovan našao malo vremena da  se uključi.
Pored klasičnih rebusa biće tu i povratnih, obratnih i zapovednih rebusa, ali i jedan kriptorebus (primer ovog poslednjeg, ako ga do sad niste susretali, možete naći na http://enigmatikatio.blogspot.com/2012/12/rebusanje-20.html). Uz svaki neklasični rebus dato je, za svaki slučaj, kratko uputstvo kako se rešava.
U subotu u 18h počinje prva faza takmičenja, kada će biti postavljen link sa zadacima. Svaki od 24 rebusa u prvoj fazi takmičenja nosi 8, 12, 16 ili 20 poena, a takmičarima je kao pomoć dat samo broj slova pojedinih reči u rešenju. Prva, glavna faza takmičenja traje 24 sata, do nedelje u 18h.
U nedelju u 18h takmičari dobijaju prve pomoćne informacije. U 18:00 biće postavljen link sa informacijom o broju slova pojedinih reči u postavci rebusa, čime počinje druga faza takmičenja. U ovoj fazi takmičenja svaki od rebusa nosi polovinu početnog broja poena, dakle, 4, 6, 8 ili 10 poena.Druga faza takmičenja traje 3 sata, do nedelje u 21h.
U nedelju u 21h takmičari dobijaju poslednje pomoćne informacije. U 21:00 biće postavljen link sa pomoćnim rečenicama koje se odnose na rešenje rebusa, čime počinje treća i poslednja faza takmičenja. U ovoj fazi, koja takođe traje 3 sata, svaki od rebusa nosi četvrtinu početnog broja poena, dakle, 2, 3, 4 ili 5 poena. Kraj treće faze i čitavog takmičenja je u nedelju u 24:00.
Kao i prošle godine, takmičari će moći i ranije da traže određenu vrstu pomoći e-mailom. Dakle, ako vam ne odgovara da čekate nedelju u 18h ili 21h, možete i  ranije da zatražite broj slova u frazi postavke ili pomoćne rečenice (ili oba). Trudiću se da na takve zahteve odgovaram u najkraćem roku, a takmičarima koji budu tražili neku od ovih pomoći poeni će biti skaliran i kao što je to objašnjeno u prethodnom delu (dakle, za jednu primljenu pomoć – bilo koju od te dve – dobijate polovinu početnog broja poena za svaki rebus koji nakon toga rešite, a za dve primljene pomoći dobijate četvrtinu početnog broja poena).
Rešenja se šalju na e-mail domaćina takmičenja: milan.secujski@sbb.rs. U slučaju nejasnoća takmičari mi se mogu obratiti na e-mail ili na telefon 064/3866-422.
VAŽNO! Takmičari imaju pravo da pošalju po jedan set rešenja u toku svake od tri faze takmičenja (dakle, ukupno tri seta rešenja). Svaki set rešenja biće bodovan u skladu s fazom tokom koje je stigao, uzimajući u obzir i to da li je takmičar prethodno e-mailom primio neku pomoć. Nakraju poslednje faze tolerisaće se kašnjenje od maksimalno tri minuta, ali sa po jednim kaznenim poenom za svaki minut. Svaki takmičar u okviru svakog seta može ispraviti proizvoljan broj rešenja iz prethodnih setova za koja smatra da su pogrešna, odnosno, ako je za neki rebus poslato više različitih rešenja u pojedinim setovima, ocenjuje se samo poslednje rešenje.
Naprimer, ako primetite da ste u prvoj fazi poslali pogrešno rešenje nekog rebusa, dovoljno je da u drugoj fazi pošaljete tačno rešenje –dobićete onoliko poena koliko taj rebus nos I u drugoj fazi. Međutim, ako je vaše poslednje poslato rešenje nekog rebusa netačno, nećete dobiti nikakve poene za taj rebus (čak i ako je neko od prethodno poslatih rešenja tog rebusa bilo tačno).
Uslučaju jednakog ukupnog brojao svojenih poena, pobednik će se odlučivati primenom sledećih kriterijuma (po redosledu koji odgovara prioritetu):
-ukupan broj osvojenih poena u prvoj fazi (pre prve primljene pomoći),
-ukupan broj osvojenih poena u prvoj i drugoj fazi (pre druge primljene pomoći),
-vreme prijema prvog seta rešenja.
Ne zaboravite da rešenja rebusa iz prve faze pošaljete do nedelje u 18h, da ne biste za njih dobili samo polovinu ili četvrtinu broja poena koji u startu nose.
Želim vam prijatnu zabavu!
Milan Sečujski

4 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Srećno svima!
Držim palčeve da oborimo neke rekorde kada je broj učesnika u pitanju.

Slavko Bovan је рекао...

Nadam se da rješavanje teče po planu!

Slavko Bovan је рекао...

Nemojte da zaboravite da je rok za slanje rešenja za prvu fazu danas u 18.00

Slavko Bovan је рекао...

Obaveštenje za zainteresovane (bilo nekoliko pitanje koja su stigla meljovima) - Uobičajni rad bloga počinje večeras iza ponoći. Do tada su za ovo takmičenje "zakupljeni" svi termini.