уторак, 30. децембар 2014.

KORISNI REČNICI

Aco Janković piše (u pismu koje je otišlo na više adresa)


Друже !

И ове године ти шаљем приручне речнике које Драган Матовић и ја допуњавамо последњих неколико година. Нових је око 150 седмословних појмова и око 750 појмова од 14 слова. Исправио сам уочене грешке у куцању, преправио поједине дефиниције и појмове (нпр. ФАБРИЦИО ОБЕРТО у ФАБРИСИО...).
Придружили су нам се Решад Бесничанин и Крста Иванов. Појмови обојени у жуто су Решадови. Стране речи и изрази у ''14'' обојени у љубичасто су Крстини, остало је Драганов и мој допринос. Било је врло интересантних појмова. Нпр. АНТИИНОКУЛИСТА – противник калемљења, пелцовања (грч.-лат.). Ко би рекао да постоји и такав пољопривредни стручњак?! Крста ми је послао слово А, следи наставак.
Промена у критеријуму и начину прикупљања није било. Задржао сам критеријуме за спортисте - да су учествовали на великим такмичењима (СП, ЕП, ОИ, важнији турнири) и да су репрезентативци... Престао сам да убацујем седмословне називе препарата за заштиту биља; има их на стотине, од године до године промене име, а састав остаје исти Притом су и индустријски производи - које не би требало користити. За поједине личности сам ишао линијом мањег отпора, па их нисам ни евидентирао. Нпр. да ли је ЖОЗЕФИНА Бејкер или ЏОЗЕФИНА!?
Прикупљање је почело за обичан списак и нисам бележио изворе, али сам за сваки појам проверао коректност - колико сам могао. Зато би штамапње у виду енигматске свеске било мањкаво.
Користим прилику да те замолим да адресу, ако је на сајту ЕСС нетачна, доставиш Драгану Лојаници. Појединих колега или нема у адресару или нема електронске адресе. Дамама се извињавам због овог ДРУЖЕ на почетку.

Материјал користи по свом нахођењу, а ако је грешком дошао до тебе  - баци га у корпу.
                                                                                               
Желим ти све најбоље у Новој 2015.години и да Божић, ако га славиш,  проведеш здрав, оран и радостан.

Linkovi za rečnike:

4 коментара:

Dušan је рекао...

Hvala entuzijastima!

Rok Ban је рекао...

Malo je takvih kolega, hvala im.

Luka је рекао...

Zahvaljujem se vrijednim kolegama, a rječnik sedmice će nam biti od velike koristi na splitskim turnirima u KVIZOVKI.

Vama i ostalima posjetiteljima bloga u predstojećoj 2015. godini, želim zdravlje i mnogo novih enigmatskih uradaka.

Slavko Bovan је рекао...

Svakako valja pohvaliti kolege!