среда, 1. април 2015.

ĐE SI ALEKSANDROVIČU?

Eroteka (164)
Prvog aprila čovjek se ne smije pošteno ni našaliti!
Odmah ga shvate ozbiljno!
Posebno, ako se sve to udjene u "Eroteku", eto ti odmah šege-komike.

Da, dragi čitaoci (sva trojica!) biće ovo tekstić u ležernom stilu, ali je sasvim ozbiljan osvrt na jednu ukrštenicu iz današnje "Enigme".

Kao što je i red, danas kupih "Enigmu" 2391 koja nosi šaljivi datum 1. april. 
Po uobičajenom ritualu, prvo sve prelistam, ne zadržavajući se mnogo na stranicama, a onda krenem malo detaljnije da gledam šta su kolege izukrštale. (Rješavam tek za 15-20 dana ili nikada). U prvom listanju, stekoh utisak da ima nekih grafičkih poboljšanja, a zapažam da se prostor na stranicama koristi maksimalno (sitne zagonetke, tekstići, ...). Za pohvalu. Doduše, i dalje je, za moj ukus,na slikama  previše neaktuelnih ličnosti (čitaj: pokojnika). Skloniji sam aktuelnostima, ali o ukusima ne vrijedi raspravljati.
U drugom listanju zapazih nekoliko vratolomija (po 3-4-5 pojmova koji idu s kraja na kraj lika, velikih bjelina,...). Hmmm, mislim...biće ovdje materijala da se pogleda kada budem imao vremena za rješavanje (možda bude i po koje "Tapšanje"). Tako listam i dođoh do ukrštenice koju potpisuje uvaženi kolega Novo Zekić (strana 67). Vidim velika ("Zekićevska") bjelina, ali na moje zaprepašćenje, tematski pojmovi SERGEJ JESENJIN i ISPOVEST MANGUPA smješteni u "korner". Počešem se po glavi jer mi nije jasno kako je moguće  da je Novo odstupio od svog stila i nije u bjelinu stavio tematski pojam. To je aksiom, i kada je Novo u pitanju, a kada su u pitanju skoro svi ozbiljni enigmati. Pronicljivo, kao svaki Hercegovac, zaključih da je sigurno greška u tehničkoj pripremi ukrštenice, te krenuh da tražim skriveni tematski pojam. Ovaj uspravni pojam od dvije riječi prvo mi je bio sumnjiv. Pogledam: STARA ČINIJA. Hm,... možda! Ali, ako je to naziv njegove pjesme, onda mi nije mnogo poznata (ima najmanje 4 poznatije). Dok to gledam, oko mi poleti na 8. vodoravno - ALEKSANDROVIČ. To je iz nekog razloga opisano kao "Junak Dostojevskog, Sergej".
Zaljučujem (opet, pronicljivo) od ovog pojma je ova bjelina građena, a onda napravljena i ukrštenica. 
Ukrštenicu još nisam rješavao (a hoću) ali nisam odolio da ovo ne turim u "Eroteku". Možda će neko imati šta ozbiljno da kaže na ovaj moj neozbiljno-ozbiljni osvrt, ovog Prvog aprila 2015. godine.

3 коментара:

Анониман је рекао...

Ima komentara. Ja nisam sastavljač, ali sam rešavač. Kupujem Enigmu i Enigmatiku. Zbog natezanja i besmislenih reči u Enigmi prestaću da je kupujem.Zainteresovala me ta ukrštenica o ojoj je ovde reč. Ostale ću rešavati postepeno. Pa evo. SERGEJ ALEKSANDROVIČ JESENJEN (nema tu Dostojevskog nigde). JTO - jedinstveni topli obrok - izmišljena skraćeniaca, PIJAVIČAR - prodavac pijavica???- ko to prodaje pijavice, molim Vas. ČIVITARIJA - prodavnica čivita - modra boja, indigo - pa ko i to samo prodaje?? Pa JARI LUK, ima jari usev. Valjda rani luk ili poriluk. KONTRAVA,POBORAVITI SE, POSTRAVITI SE? Ima to po Leksikonima, ali je ovde sve to zbog te proklete bele sadržine, kojoj mi rešavači ne pridajemo nikakvu važnost, jer su tu sve strane i nategnute reči. Glagoli sa povratnom zamenicom, nategnuti pridevi i strane reči...Ništa od lepe enigmatike, prijatne za rešavanje. Ma taj Novo je dobar enigmata, ali pogrešno misli da je veća ta bela površiana-bolja ukrštenica. Videću još kada je rešim do kraja, šta sve ima. Pozdrav..Mirko Stanić, profesor

Анониман је рекао...

Poštovani gospodine profesore, teško mi je odgovoriti na vaše primjedbe, jer ne znam koje ste životne dobi. Reći da je JTO izmišljena skraćenica je vjerovatno posljedica vaše mladosti, nadam se da nije i obaviještenosti. Ko god je studirao, radio ili "samo" živio u Beogradu zna za platežno sredstvo zvano "Jedinstveni topli obrok" koje se po pouzdanosti moglo mjeriti sa tadašnjom DM. Tim parčetom papira ste mogli sve platiti i sve kupiti u Beogradu. Što se pak pomenutih "starih" imenica i "zanimanja" tiče, ja naprosto nemam riječi, jer ste ušli u sferu "ukusa", a što se povratnih glagola tiče, vjerovatno su i oni zastarjeli i možda bi nečijem uhu bili prihvatljiviji "novi glagoli", koji se već mogu čuti u našem jeziku; kao npr. "kambeknuti se". Bilo je i biće primjedbi na ono što i kako radim. Te primjedbe će biti "sveobuhvatne". Znao sam dobiti čak uvredljive komentare zbog obilja fraza i izraza, mog omiljenog enigmatskog izražavanja, kao npr. Gdje ćeš ... u ukrštenicu stavljati "Carstvo nebesko" ili "Sirotinjsku majku" itd. Zašto je nešto ovako neprihvatljivo, a "Prevlaka na Malaki" je tako bliska našem rješavaču ka da se nalazi u Maloj Krsnoj, meni nikada neće biti jasno. Poštovani profesore, trebaće dosta vremena, još više autora i listova, kako bi naša enigmatika, a s njom i uvaženi rješavači izašli iz kvantuma od dvije-tri hiljade riječi u koje su ih ušuškali neki raniji, a bogami i sadašnji autori. I na kraju dragi profesore, uzimajte i dalje list Enigmu, i rješavajte ono što volite i želita da vidite u njemu, a moje su i onako samo tri-četiri strane, koje jednostavno preskočite, "I mirna Bosna". Pozdrav.
Novo Zekić

Mandrak је рекао...

Nije mnogo važno da li je Stanić realna ili izmišljena ličnost, ali komentari slični njegovom nisu retkost (i naročito su im skloni autori koji nikada u životu nisu sastavili belinu 8 x 8, makar iz fazona). Ne znam odakle ta potreba da se osporava i omalovažava ono što je specifično u stvaralačkom smislu, dakle ono što u sebi sadrži klicu umetnosti, a da se prećutno odobrava sve što je prosečno, nemaštovito i sterilno. Već sam na drugom mestu pokušao da objasnim razliku između enigmate-stvaraoca i enigmate-zanatlije, pa pošto je Novo Zekić bez sumnje stvaralac, odnosno ličnost koja se pri stvaranju rukovodi svojim privatnim iskustvima i afinitetima, ljudima mora biti jasno da on ima pravo na stvaralačku slobodu. Kad se neko potpiše ispod svog rada, on se na neki način obraća rešavačima u prvom licu ("ovo sam ja napravio za vas"). Budući da postoje imena sa karakterom i imena bez karaktera, može se pretpostaviti da su karakterni stvaraoci manje prihvaćeni (uostalom, ni Zekić se kao ličnost ne bi dopao svima), jer od enigmate, u principu, malo ko očekuje stvaralački zanos. Međutim, kao što je već rečeno, svako može da preskoči tih nekoliko strana (geslo Enigme je "rešavajte ono što možete", a može se dodati i "što volite"), jer se svaki broj koncipira prema ukusu većine. Drugim rečima, Zekić i njemu slični autori ne bi mogli da "nose" sadržaj tiražnog lista, ali su vrlo potrebni i poželjni kao saradnici koji tom sadržaju formiraje nivoe (pa tako imamo nivo za prosečne rešavače, nivo za napredne, nivo za one koji vole tvrde orahe, iznenađenja itd).