понедељак, 11. мај 2015.

IDEMO NA UNU (11)

Odbor za doček!
Fotografisano jutros.
Čekamo dodatne informacije.

15 коментара:

Анониман је рекао...

Galogaža i Kvalić dolaze sa ženama u petak poslijepodne. Pozdrav, Pero
P.S. Probajte utvrditi broj igrača kvizovke, jer bojim se da ih je blizu 20. Mislim lijepo je to ali za pet dana...

Slavko Bovan је рекао...

Pero, moj prijedlog je da se igra sedam kola bez obzira na broj igrača. Treba malo i disati na Uni!

Slavko Bovan је рекао...

Šahisti znaju na koji način se uparuju igrači na turnirima na kojima se ne igra svak sa svakim. Sa sedam kola se dobije sasvim realan poredak.

Mesud је рекао...

Uz moju malenkost na slici su Anita,šefica recepcije hotela Ada i Sead (Sejo), upravnik restorana Sunce, a oba objekta su nam na raspolaganju.

Hajro pokriva takmičenja i vjerovatno će razumjeti i uvažiti sugestije .
Pozdrav svima!

Hajro је рекао...

Slazem se s Perom, ostajemo 5 dana.

Gojko је рекао...

TO HELADA ?

Biće tada!

IlijaO је рекао...

Help: Nemam ženu!Zainteresirane stranke neka se jave...( Šalalalalal)

Slavko Bovan је рекао...

Da li se to javljaju sponzori za produženje boravka na Uni na 5 dana?
:)))

Анониман је рекао...

U nastavku dajem neka svoja iskustva sa naših turnira u križemkražmu, pri čemu ne tvrdim, da je to jedino ispravno, ali nama se je to pokazalo kao najpravednije i najracionalnije.

U Sloveniji igramo naše mesečne turnire u križemkražmu več dvadesettreću godinu zaredom, deset puta godišnje. Znači, dosada smo odigrali negde oko 230 turnira, jer prve godine je bilo jedanaest turnira. Pri tome upotrebljavamo švicarski sitem uparavanja parova u sedam kola. To je isti sistem, kojeg upotrebljavaju šahisti i moram reći, da taj sistem daje manje više realan konačan plasman. Taj sistem je u upotrebi neovisno od broja igrača, mislim, da je najmanji broj bio 12, a največi 33. Uistinu, pošto to radimno več toliko godina program nam posle svakog turnira izračunava nove rejtinge za svakog igrača, pa je taj rejting i osnova za određivanje parova u prvom kolu. U slučaju neparnog broja igrača jedan igrač dobiva bod bez igre, isto kao u šahu, ali taj poen ne igra neku vidnu ulogu pri konačnom plasmanu na vrhu, jer program određuje kao slobodnog igrača onog, koji ima najmanje bodova i koji još nije bio slobodan tog dana. Pošto program uparuje za svako kolo najpre igrače sa najviše bodova i koji tog dana nisu još igrali međusobno, pa nadole, ne može se desiti, da bi turnir dobio igrač, a pri tome ne bi igrao sa najboljima tog dana. U slučaju, da ima dva ili više igrača isti broj bodova, ponovo pribegavamo iskustvu sa šahovskih takmičenja. U upotrebi je Buholcov rejting, pri čemu tim igračima program izračuna broj bodova, koji su osvojili njihovi protivnici. Ako dolazi i po tom kriteriju do istog broja bodova, upotrebljavamo drugi kriterij, gde se iz zbira bodova protivnika program izbaci broj bodova najbolje i najslabije plasiranog suparnika. Ako i tada ne dolazi do razlike, igrači i dalje imaju isti broj bodova onda igrači dele to mesto. Tu može biti igrač, koji je na deobi mesta i koji je bio u jednom kolu slobodan, malo hendikepiran, jer ima jednog protivnika manje (ili fiktivnog protivnika, koji je osvojio nula bodova). Na taj način postižemo manje više, da se u zadnjim kolima susreću najbolji igrači tog dana (a obično su to i najbolji igrači sa pojedinim iznimkama) i s time i realan plasman toga dana.

Pošto za slučaj igranja na Uni nema neke istorije sa rezultatima (rejtinga), predpostavljam, da se parovi određuju žrebom za prvo kolo može se desiti na primjer, da dobar igrač izgubi prve dvije partije, jer je imao za protivnika dva odlična igrača i program ga dalje uparuje sa igračima, koji su u istom bodovnom saldu posle pojedinačnog kola. Na taj način je hendikepiran, jer mu sistem rejtinga barem u prvom kolu nudi slabijeg igrača i s time mogučnost za bolji start. Ali kao što sam rekao, ne vidim neki bolji sistem, a da pri tome sve skupa nije predugačko. Možda sistem podjele u dve ili više grupa, unutar grupe svatko sa svakim i posle razigravanje.

Na našim turnirima imamo i jednu specifiku, naime takmičarsku komisiju. U slučaju, da se igrač ne slaže sa odlukom suca ima pravo prigovora na tro članu takmičarsku komisiju, koja prima konačno rešenje i to saglasno. U slučaju, da je mišljenje članova komisije 2:1 ostaje na snazi odluka suca. Komisiju biramo žrebom među igračima pre početka turnira, pri tome određujemo i dva rezervna članova komisije za slučaj, da su dva člana komisije u istoj partiji o kojoj odlučuje komisija.

Štefan Markovič

Анониман је рекао...

Dajem i drugi deo, jer mi je program javio, da sam predug.

Pošto dolazim na Unu, spremio sam i neke stvari, koje donosim sa sobom i ako bude interesa mogu ih predstaviti. Spremio sam izbor iz svoje kolekcije enigmatskih časopisa, ovoga puta samo slovenačke, bilo današnje, kao i neke koji su izašli samo jedanput ili su prestali izlaziti pre nekoliko godina. Uz to mogu i demonstrirati razliku između naše igre križemkražem i kvizovke, tako klasičnu igru na tabli kao i igru u elektronskom obliku, jer postoje neke uistinu male razlike. Ako tokom ova tri preostala dana uspijem nabaviti nešto iz remitende, donosim i to.

A ako bude interesa mogu i nešto reći o seminaru, koji vodim na Univerzi za tretje življenjsko obdobje u Ljubljani, gde sa grupom dvanaest polaznica između 60 i 93 godine radimo enigmatske radove. Deo tih radova je i objavljen, a kako to radimo imala je priliku videti i Sonja Nedić lane prilikom studijske izmene, kada je bila u Ljubljani. I ako bude na Uni može i ona reči svoja iskustva.

Štefan Markovič

Mesud је рекао...

Vremenski raspored takmičenja koji priprema Hajro definisaće termine za ostale aktivnosti s tim da su već planirani pozorišna predstava (subota,16.5. u 18,00 h, te izlet u nedjelju,17.5 prije podne).
Od samih učesnika koji dolaze je za očekivati da iznesu mišljenje o prijedlozima g. Markoviča.
Ono što je sigurno je da će biti dovoljno prostora da se sve organizuje kako je najbolje.

Belirac је рекао...

Ako Štefan ima volje da nam nešto kaže i nešto pokaže o slovenskoj enigmatici, ja sam za to da ga čujemo!

Бранислав Никић је рекао...

Žao mi je što neću biti prisutan na ovom veličanstvenom skupu, jer zbog porodičnih obaveza (zavetina u tazbini 14. i 15. maja) nisam u mogućnosti da dođem. Želim svima koji idu da se lepo provedu i uživaju u svemu što su im Mesud i Hajro pripremili.

Mesud је рекао...

Ako bude i blizu onog kako nam želiš bićemo vrlo zadovoljni.
Hvala na lijepiim željama i srdačno pozdravljam!

Hajro је рекао...

Hvala svima na dobrim zeljama, Stefanu posebno na zelji da aktivno doprinese uspjehu Susreta i Turnira, zaista ohrabrujuce. Zelja i plan je da pokushamo odigrati nekoliko kola u petak, a o sistemu cemo se dogovoriti kad se okupimo i utvrdimo broj ucesnika. Uz ovoliko dobre volje vjerujem da ce sve biti u redu i izvrsna osnova za nadogradjivanje narednih godina.
Dakle, idemo se okupiti u petak popodne, utvrditi sistem za kvizovku i preciznu satnicu za cijeli Susret (ukljucujuci i dobrodosle prezentacije), objaviti sve na "oglasnoj ploci". Danas cu u Zagrebu sresti drage kolege, mozda bude josh ideja i informacija.

Srdachan pozdrav svima i veliko hvala na podrsci.